Pametne ure
Slušalke
Življenjski slog
03.02.2023 07:17

Deli z drugimi:

Share

Trendi nosljive tehnologije v letu 2023 – po besedah velikih igralcev

Nosljiva tehnologija postaja vse bolj razvita in v bližnji prihodnosti bodo na voljo naprave, ki bodo omogočale vpogled v medicinske podatke in se po funkcionalnostih močno razlikovale od današnjih.

O tem je za portal Wareable govorila skupina strokovnjakov s področja nosljive tehnologije – ljudje, ki izdelujejo in razvijajo naslednjo generacijo nosljivih naprav.

Ustanovitelje, izvršne direktorje in poznavalce najpomembnejših področij nosljive tehnologije so vprašali, kaj so po njihovem mnenju glavni trendi, ki se bodo pojavili v industriji v letih 2023 in 2024.

Vsi so mnenja, da lahko nosljive naprave ponudijo več kot današnje klasične meritve. Iz osnovnega sledenja se bodo razvile v celovit pregled našega zdravja in celo prinesle pravo zdravstveno oskrbo na dom – s tem bodo celo zmanjšale breme zdravstvenih storitev.

Večja količina uporabnih podatkov

Eric Friedman – soustanovitelj Fitbit-a in podpredsednik raziskav pri Googlu

“Pri nosljivih napravah je tehnologija senzorjev v zadnjih letih izjemno napredovala in danes potrošnikom omogoča ogromno podatkov in vpogledov v njihovo zdravje in dobro počutje.

Nosljive naprave omogočajo odkrivanje kroničnih bolezni, kot je AFib, merjenje ravni stresa in sledenje spanju ter so veliko več kot le osnovno štetje korakov.

Ti podatki so najbolj učinkoviti, če so uporabni in uporabnikom pokažejo, kako lahko izboljšajo svoje kazalnike – in sebe. Vedno več nosljivih naprav bo presegalo same podatke in potrošnikom pokazalo, kako lahko svoje podatke interpretirajo in uporabijo za spremembo vedenja in izboljšanje počutja.

V Fitbitu uporabljamo celostni pristop, da bi kupcem pomagali izboljšati uporabnost njihovih podatkov, pri čemer povezujemo različne metrike, na primer kako stres, spanje in aktivnost vplivajo drug na drugega ter kaj lahko uporabnik stori, da bo bolje živel in se bolje počutil.”

Več poudarka na zdravju žensk – in nosljive naprave, ki presegajo osnovno “spremljanje zdravja”

Tom Hale – glavni izvršni direktor Oure

“Družba McKinsey & Co. je lani poročala, da je le 1 % od približno 200 milijard dolarjev, namenjenih raziskavam in razvoju na področju zdravstva, namenjen zdravju žensk.

Zdaj se začenjamo bolj osredotočati na to, kako lahko nosljive naprave pripomorejo k napredku na področju zdravja žensk.

Ourine raziskave in funkcije na področju zdravja žensk, kot sta “napoved menstruacije” in “vpogledi v aktivnosti, specifične za cikel”, so le začetek dolgoročne naložbe v zdravje žensk in reproduktivno zdravje.

S tem je povezano tudi dejstvo, da se bo v naslednjem letu več nosljivih naprav osredotočilo na potrjevanje raziskav in odobritev agencije FDA.

Ker na področje nosljivih naprav vstopa vse več naprav, potrošniki, organizacije in zdravstveni delavci vse bolj iščejo zanesljive nosljive naprave, ki bodo zagotavljale natančne zdravstvene podatke.

Znanstvena in tehnična skupnost bosta še naprej sodelovali pri potrjevanju in izboljševanju strojne in programske opreme ter algoritmov.

Prav tako bomo videli, da bodo podjetja, ki izdelujejo nosljive naprave, začela presegati oznako “zdravstveni sledilnik” in da se bodo možnosti nosljivih naprav začele razvijati na področju diagnostike. To bo tudi spodbudilo prehod od reaktivnega k proaktivnemu zdravstvenemu varstvu s stalnim spremljanjem zdravja.

Tudi neinvazivno spremljanje novih vrst biometričnih podatkov, kot so meritve glukoze ali meritve zdravja srca, kot je krvni tlak, bi lahko do leta 2023 znatno napredovalo.”

Modne ure z medicinskimi vpogledi

Brook Eaton – podpredsednik produktov podjetja Fossil Connected Devices Group

Pametne ure še naprej izboljšujejo zajem podatkov, povezanih z dobrim počutjem, kar je posledica tega, da potrošniki še naprej prednostno podpirajo svoje vsakodnevno zdravje in dobro počutje.

Predvidevamo, da bo do konca leta 2024 lahko večina uporabnikov te podatke ponudila svojim zdravnikom.

Čeprav že nekaj časa poslušamo o tej povezavi nosljivih naprav in zdravstvenih ekip, te funkcionalnosti še niso bile splošno dostopne, saj sistemi tretjih oseb, ki omogočajo te povezave, še naprej razvija svoje aplikacije in storitve.

Menimo, da je največja gonilna sila pri doseganju uporabnosti 24/7 ter dolgoročnih vpogledov uporabnikov v dobro počutje – ko bodo te storitve dozorele – predvsem oblikovanje pametne ure, ki je modna in udobna, skupaj z ustreznim naborom funkcij za podporo vsakodnevnemu dobremu počutju uporabnikov.

Kreativnejše oblike nosljivih izdelkov

Andreas Zimmer – vodja Produktov Evrope pri Huawei Consumer Business Group

Pandemija je povečala ozaveščenost ljudi, da aktivno spremljajo stvari, kot sta srčni utrip in število korakov, zato bomo na zapestjih videli več nosljivih naprav.

Hkrati bodo napredni senzorji, kot sta senzor za krvni tlak ali temperatura, našli pot v več naprav, kar bo uporabnike prve generacije nosljivih naprav spodbudilo k nadgradnji z zmogljivejšimi pametnimi urami.

Napredek na področju mikrotehnologije omogoča tudi bolj kreativne nosljive naprave, ki presegajo klasično obliko pametne ure. To bi lahko pomenilo rast števila naprav 2-in-1, kot je Huawei Watch Buds, ki združujejo prave brezžične slušalke in elegantno pametno uro. To bi lahko bil šele začetek še večje uporabnosti nosljivih naprav.

Funkcije, ki podatke pretvorijo v spremembo vedenja

Will Ahmed – ustanovitelj in glavni direktor WHOOP-a

Potrošniki so se v tem postpandemičnem obdobju oddaljili od tehnologije, ki samo spremlja vadbo ali meri porabo kalorij. Po pandemiji so veliko bolj sofisticirani.

Ljudje želijo tehnologijo, ki lahko dejansko pripomore k boljšim rezultatom na področju spanja, preprečevanja bolezni in sreče. Jasno nam je, da v podjetju WHOOP ne prodajamo preprostega kosa strojne opreme. Našim članom ponujamo 24/7 trenerja, ki izboljša vse vidike njihovega življenja.

Po 10 tednih uporabe WHOOP-a naši člani bolje spijo, imajo nižji srčni utrip v mirovanju, pogosteje telovadijo in imajo večjo variabilnost srčnega utripa.

V naslednjih dveh letih bodo potrošniki zahtevali več funkcij, ki jim bodo pomagale pretvoriti podatke v spremembo vedenja.

Nosljive naprave prinašajo zdravstveno oskrbo na dom

John Mastrototaro – Movano Health

Menim, da bo glavni trend naslednjih dveh let brisanje meja med medicinskimi in potrošniškimi pripomočki in produkti.

Veliko je kroničnih bolezni ali celo preventivne oskrbe, ki jo je treba prenesti na dom.

Menim, da je pravi čas, da se zdravstvena oskrba v večji meri prenese na dom z napravami, ki so preproste za uporabo in zagotavljajo zelo jedrnate in razumljive informacije. Ti biseri modrosti bodo ljudem pomagali razumeti zdravstveno stanje in aktivneje nadzorovati svoje zdravje.

Uporaba medicinske nosljive opreme na domu je cenejša. Za kupca je manj obremenjujoče, da se o svojem zdravju več nauči na svojem domu in mu za to ni treba načrtovati obiska pri zdravniku.

Na splošno je vse to cenejša rešitev tudi za zdravstveni sistem.

Biološka nosljiva oprema omogoča vpogled v zdravje brez primere

Matt Bates, podpredsednik divizije raziskave in razvoj podjetja Abbott

Biološka nosljiva oprema je naslednja stopnja evolucije zdravstvene tehnologije, ki bo leta 2023 postala eden od odločilnih trendov nosljive tehnologije.

Medtem ko se običajni nosljivi produkti namestijo na kožo, so biološki nosljivi izdelki, ki se že več let uporabljajo v medicini, še globlji. To pomeni, da lahko spremljajo ključne biomarkerje v telesu, kot so glukoza, ketoni in laktat ter tako pomagajo ljudem dešifrirati edinstveno kodo njihovega telesa ter jim dajejo moč nad njihovim zdravjem in počutjem.

Biološka nosljiva oprema za ljudi s sladkorno boleznijo, kot so neprekinjeni merilniki glukoze, je dokazala, da podatki pripomorejo k spremembi vedenja.

Podobno bi lahko danes razvita potrošniška biološka nosljiva oprema nekega dne omogočila razumevanje vpliva prehrane, vadbe in življenjskega sloga na naše dobro počutje, kakršnega še nismo imeli.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametne ure pametne zapestnice nosljive naprave


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več