Računalništvo, telefonija
08.09.2016 13:21

Deli z drugimi:

Share

Traktor prihodnosti – Mi smo navdušeni! Kaj pa vi?

Traktor prihodnosti - Mi smo navdušeni! Kaj pa vi?
Traktor prihodnosti - Mi smo navdušeni! Kaj pa vi?

Proizvajalec agrikulturne opreme Case IH, ki spada po CNH Industrial, je pred kratkim, na prireditvi Farm Progress Show, razkril načrte glede “vesoljskega” traktorja. Z začasnim imenom Autonomous Concept Vehicle, robotski traktor navdušuje predvsem z dejstvom, da ga je moč upravljati preko tabličnega računalnika. Kmetisjki šov v Iowi je ravno zaradi tega traktorja pritegnil množice obiskovalcev. Traktor brez kabine, s kamerami, radarji in GPS tehnologijo, omogoča kmetovalcem daljinsko uporavljanje in nadziranje vozila preko aplikacije na tablici. Vozilo lahko deluje tako ponoči kot podnevi, prvenstvena naloga traktorja pa naj bi bilo sejanje in žetev pridelka.

Tehnologija načrtovanja poti, ki je nastala pod taktirko podjetja Case IH, bo kmetovalcem omogočala upravljanje večih vozil naenkrat. “Traktor prihodnosti” vsebuje tudi sisteme za detekcijo ovir in ta avtonomno izbira najustreznejšo pot. Ko enkrat kmetovalec preko tabličnega računalnika sproži neko komando, avtonomni traktor pripelje od parkirišča, preko privatne ceste, vse do polja, kjer lahko začne z delom – vse to brez človeškega vmešavanja. Po drugi strani pa ustvarjalci niso pozabili niti na možnost sodelovanja, saj so poskrbeli, da je traktor kompatibilen z določeno opremo, ki jo opravlja človek.

Motor z 419-konjskimi močni, maksimalna hitrost 50 km/h, cena izgradnje takega traktorja pa trenutno še ni znana. Kljub temu, da stroj izgleda “kul”, ni jasno kdaj se bo zares pojavil na polju, če se sploh kdaj bo. Po poročanju Bloomberga se konceptno vozilo bori z birokracijo in legalnimi ovirami, preden bi naj prišlo na trg. Ena takšnih skrbi je recimo vključevanje avtonomnega traktorja na javne ceste, ko mora traktor prečkati polja. Strokovnjaki trdijo, da lahko minejo leta, preden se takšne in podobne legalne zahteve zgladijo in dokončno uredijo.


Prijavi napako v članku