Strojna oprema
11.12.2006 14:23
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tožbe zaradi Wii-daljinca

Nintendo bo očitno primoran iti na sodišče zaradi svojih Wii-daljinskih upravljalnikov. V zadnjih dneh je bilo slišati mnogo pritožb na račun vrvice, s katero poskrbimo, da nam igrator ne zdrsne iz dlani, saj je pretanka in se je mnogim zaradi silnega mahanja že zgodilo, da jim je vse skupaj zletelo iz rok in naravnost v televizor. No, tožba ni na ta račun, temveč jih toži neko neznano podjetje Interlink Electronics, saj menijo, da je gumb na spodnjem delu Wii-pilota njihov originalen, patentiran dizajn. Zaradi kršitve in izrabe patenta posledično pri Interlink želijo denarno kompenzacijo.
Vse skupaj nekoliko spominja na tožbo podjetja Immerson, ki se je pred časom spravilo nad Sony in Microsoft glede mehanizma tresenja njihovih igralnih ploščkov, ki sta ga obe tvrdki ukradli in uporabljali, ne da bi plačevali odškodnino podjetju, ki je sistem izumilo. Microsoft se je z Immersion pogodil in jim zdaj plačuje določen odstotek vsakega izdelanega ploščka, medtem ko se je Sony trmasto bojeval na sodišču, izgubil in bil primoran plačati 80 milijonov dolarjev. Predvideva se, da prav zaradi tega, ker se niso želeli pogoditi z Immersion, njihov “sixaxis” igralni plošček za PS3 nima funkcije povratnega tresenja. Vseeno pa se zdi, da podjetje Interlink pri Nintendu ne bo imelo te sreče, saj omenjeni gumb na spodnjem delu Wii-upravljalnika


Interlinkov dizajn res sumljivo spominja na Wii-daljinca (spodaj).

zelo spominja – tako po občutku kot po delovanju – na gumb, ki ga je Nintendo imel na ploščku za konzolo Nintendo 64. Le-ta je v ZDA izšla 29. septembra 1996, Intelinkov patent pa je bil vložen 17. septembra leta 1997. Po tem sodeč lahko sklepamo, da je imel Nintendo ta dizajn gumbov v svojih laboratorijih že mnogo pred Interlinkom. Res pa je, da so ti patenti občutljiva stvar in bi ne bilo čudno, če bi se Nintendo pogodil izven sodišča, samo da bo mir.


Prijavi napako v članku