Prenosni računalniki
19.06.2012 06:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Toshibin superprocesor za avtomobile in zabavno elektroniko

Novi toshibin superprocesor zagotavlja tekoče predvajanje videoposnetkov ob nizki porabi električne energije.
Novi toshibin superprocesor zagotavlja tekoče predvajanje videoposnetkov ob nizki porabi električne energije.

Podjetje Toshiba Corporation je najavilo razpoložljivost večjedrnega superprocesorja, ki bo namenjen tako računalniškim sistemom za avtomobile kot napravam zabavne elektronike. Ta bo znatno povečal zmogljivost tovrstnih sistemov, saj za preračunavanje podatkov uporablja kar 64-procesorskih sredic. Kljub zmanjšani porabi električne energije Toshibin novi procesor v primerjavi z obstoječimi rešitvami znatno pohitri kodiranje in dekodiranje videoposnetkov ter prepoznavo slik.

Inženirjem podjetja Toshiba je dejansko uspelo pripraviti procesor, ki na površini 209,3 kvadratnih milimetrov »gostuje« dva klastra z 32 procesorskimi sredicami, strojne pospeševalnike in dvokanalne krmilnike za sistemske pomnilnike DDR3. Procesorske sredice posamičnega klastra imajo za shranjevanje ukazov in vmesnih izračunov na voljo dva megabajta drugonivojskega predpomnilnika. V novinca je vgrajena strojna koda, ki je optimizirana za večpredstavnostne aplikacije.

Ker je toshibin superprocesor za avtomobile in zabavno elektroniko optimiziran za predvajanje večpredstavnostnih vsebin, ta pri dekodiranju videosignala MPEG-AVC/H.264 formata 1080p in povprečne frekvence 30 sličic na sekundo porabi zgolj 500 milivatov električne moči. Pri dekodiranju videosignala formata 4K2K se poraba električne energije poviša na komaj 800 milivatov. To je zanemarljiva poraba električne energije v primerjavi s procesorji, ki jih najdemo v običajnih računalnikih.

Toshibin superprocesor lahko pri frekvenci 333 megahercev opravi do 1.500 milijard operacij na sekundo. To je za skoraj 14-krat več v primerjavi z njegovim predhodnikom, ki je za preračunavanje podatkov uporabljal le osem sredic. Toshibin superprocesor lahko v avtomobilih in zabavni elektroniki pričakujemo že proti koncu letošnjega leta.

Vas zanima več iz te teme?
Toshiba prenosni računalniki

Prijavi napako v članku