Telefoni
06.03.2013 12:04
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Toshiba s prvim mobilnim fotoaparatom brez sistema izostritve

Podjetje Toshiba je za mobilne naprave pripravilo digitalni fotoaparat, s katerim so vse zajete fotografije vedno kristalno čiste. Ta je namreč opremljen s posebnim sistemom, kjer se ostrenje posnetka izvede šele po tem, ko je bila fotografija že zajeta.
Zajemanje fotografij s pametnimi mobilnimi telefoni in tabličnimi računalniki bo postalo otročje enostavno!
Zajemanje fotografij s pametnimi mobilnimi telefoni in tabličnimi računalniki bo postalo otročje enostavno!

Inženirji podjetja Toshiba so tokrat presegli sami sebe, saj jim je uspelo izdelati prvi digitalni fotoaparat za pametne mobilne telefone in tablične računalnike, ki ni opremljen s klasičnim sistemom izostritve. Aparat Light-Field bo dejansko revolucioniral svet mobilne digitalne fotografije, saj se tu nastavljanje goriščne razdalje in s tem ostrenja posnetka izvede šele po tem, ko je bila fotografija že zajeta. To v praksi pomeni, da so zajete fotografije vedno povsem izostrene.

Čeprav je tipalo novega digitalnega fotoaparata podjetja Toshiba opremljeno s slikovnim tipalom ločljivosti osem milijonov točk, je zajeta fotografija zaradi dinamičnega ostrenja dejansko »velika« le dva milijona slikovnih točk. Končna fotografija je namreč dejansko »kombinacija« 500 tisoč miniaturnih sličic, ki jih namenska programska oprema »pridobi« iz leč, ki v premeru merijo zgolj 0,03 milimetra. Inovativni mobilni digitalni fotoaparat podjetja Toshiba na srečo ne omogoča le zajemanja fotografij, ampak tudi video posnetkov, ter nudi celo možnost zamenjave ozadja pri fotografiranju ljudi ali predmetov.

Ker se je digitalni fotoaparat brez sistema ostrenja Light-Field v praksi izkazal za zelo zanesljivega, so inženirji podjetja Toshiba že napovedali, da bodo kmalu pripravi njegovega naslednika. Ta bo opremljen z digitalnim fotoaparatom ločljivosti 13 milijonov točk in bo omogočal zajem fotografij do ločljivosti šest milijonov točk. Zajem videoposnetkov bo mogoč s povprečno frekvenco do 30 sličic na sekundo. Novi digitalni fotoaparat Light-Field podjetja Toshiba naj bi bil nared še pred koncem letošnjega leta.


Prijavi napako v članku