Industrija
25.04.2021 20:09
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

TopSolid – programska oprema, ki ne pozna meja

Ste opazili, da vaša konkurenca bliskovito napreduje, medtem ko se vi spotikate ob vsako oviro? Od uspeha vas loči samo visokokakovostna programska oprema TopSolid.

Ovir, s katerimi se srečujete danes, čez nekaj let ne bo več na spregled. To je značilnost bilokatere proizvodnje, v kateri se procesi in načini izdelave nenehno spreminjajo. Zato potrebujete robustno tehnologijo, ki se prilagodi kakršnim koli razmeram. TopSolid je popolnoma integrirana programska oprema CAD/CAM francoskega podjetja TopSolid SAS, ki uporabnikom omogoča oblikovanje in izdelavo strojnih delov preko enotnega uporabniškega vmesnika.

Kaj odlikuje TopSolid programsko opremo?

Francoska inovacija vključuje celotno skupino industrijskih rešitev, od splošnih in mehansko usmerjenih do specifičnih delovnih rešitev, kot so obdelovanje lesa, izdelava orodij in podobno. Numerične funkcije in različni krmilniki skrajšajo čas obdelave in s tem znižajo stroške izdelka, hkrati pa ohranijo njegovo visoko kakovost.

»Bolj napreden kot je stroj, lažje je z njim upravljati programsko opremo TopSolid,« pravi priznani CNC programer, Colin Gilchrist. Colin namiguje na napredni uporabniški vmesnik, ki združuje CAD storitve za načrtovanje ter CAM orodja za upravljanje vseh postopkov obdelave. V industriji velja vodilo »čas je denar«, zato mora biti vaša CAD/CAM programska oprema enostavna za osvojiti. Hitro učenje pomeni hitrejši potek proizvodnje, to pa prinaša večji dobiček in manj stroškov. Oblikovalec ima proste roke pri načrtovanju, saj ga ne omejuje zastarela programska oprema. TopSolid prepušča oblikovanje strokovnjaku, nudi mu le grafično in logistično podporo. Poleg osnovnih funkcij, kot so povleči, spusti, kopiraj, prilepi, je na voljo še vrsto naprednih funkcij: ustvarjanje modelov ter razvrščanje operacij in procesov.

Svetovna pandemija je izpostavila nekatere pomanjkljivosti delovnih procesov in podporne programske opreme. Ker se je velik del prebivalstva preselil v domače pisarne ali v ločene poslovne prostore, smo lahko opazili vrzeli v komunikaciji. TopSolid se tega loti z naprednim sistemom, ki omogoča sočasno oblikovanje. To pomeni, da skupina oblikovalcev lahko istočasno načrtuje isti projekt – iz domače pisarne ali za strojem. Informacije in ideje lahko izmenjujejo preko integriranega PDM klepetalnika, ustvarijo pa lahko tudi življenjske cikle za avtomatizacijo izmenjave informacij.

Večina CAD programske opreme sloni na zastareli arhitekturi, ki nikakor ne zmore slediti napredku moderne proizvodnje. TopSolid temelji na popolnoma predelani programski kodi z najnovejšimi tehnologijami, ki podpirajo moderno razvijalsko (C#, .net) in strojno infrastrukturo. »Z uporabo TopSolid sem vedno v prednosti, ker lahko porabim več časa za programiranje in manj časa za upravljanje stroja,« pravi Colin. Pri oblikovanju mu pomaga platforma RedWay3D, pomaga pa si lahko tudi z ostalimi bazami, do katerih neposredno dostopa kar preko uporabniškega vmesnika.

Hrbtenica programa je podatkovni sistem PDM

Veliko podjetij se sooča s pomanjkljivosti pri upravljanju CAD/CAM podatkovnih baz. Težava je v nepodprti programski opremi, ki še vedno potrebuje ročno upravljanje. Ročni vnos podatkov pa je dovzeten za številne napake. Podjetje TopSolid SAS je programsko opremo zasnovalo na sistemu PDM z integriranim strežnikom za arhiviranje celotne CAD/CAM podatkovne baze. Med uporabo CAM/CAD funkcij se v ozadju izvajajo PDM funkcije, ki uporabnikom omogočajo prijavo ali odjavo projektov in datotek ter funkcijo lokalnega koša. Uporabniki, ki ne uporabljajo CAD programske opreme, imajo vseeno na voljo raziskovalec PDM Explorer, ki omogoča raziskovanje datotek v vseh podatkovnih bazah. Priročna in predvsem produktivna funkcija je tudi nadzor programske opreme na daljavo ali pa z drugim programom.

Pripravljen za industrijo 4.0

TopSolid je več kot le integrirana CAD/CAM programska oprema. Je popolno digitalno okolje za preobrazbo digitalne industrije, saj zagotavlja medsebojno povezanost od zasnove do izdelave. Prisotna je v vseh vodilnih industrijah. Njihova vizija se je preko uradnega slovenskega distributerja, CSI d.o.o., razširila tudi med številna slovenska podjetja.

Več o strojnih rešitvah programske opreme TopSolid si lahko ogledate na topsolid.com.

Vas zanima več iz te teme?
TopSolid CAD/CAM programska oprema

Prijavi napako v članku