Programska oprema
03.03.2014 18:51

Deli z drugimi:

Share

TOP 8 trikov za YouTube

Uporabni nasveti, ki vam bodo pri gledanju video vsebin na YouTubu prišli še kako prav.
S pomočjo kanala "Popular on YouTube - Worldwide" do najbolj zanimivih videoposnetkov na spletni strani YouTube. (foto: youtube.com)
S pomočjo kanala "Popular on YouTube - Worldwide" do najbolj zanimivih videoposnetkov na spletni strani YouTube. (foto: youtube.com)

Spletna stran YouTube je že dolgo časa najbolj priljubljena spletna stran za gledanje video vsebin na spletu. Njena priljubljenost je prišla do točke, ko številni za gledanje njenih videoposnetkov dnevno porabijo celo več časa kot za gledanje običajnih televizijskih programov. Zanimivo pri tej strani je tudi to, da lahko z njeno pomočjo prav vsak postane svetovno znana zvezda. Za primer si lahko vzamemo južnokorejskega glasbenika z umetniškim imenom PSY ali pa kanadskega najstniškega idola Justina Bieberja. Oba sta slavo požela prav zaradi YouTuba. YouTube pa ni priljubljen samo na domačem ameriškem trgu, temveč ima veliko uporabnikov povsod po svetu. Ker je tudi med vami, dragi bralci, veliko takšnih, ki se na njem zadržite kar nekaj časa, smo se odločili, da pripravimo nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo lahko prišli prav pri gledanju video vsebin na YouTubu.

1. Z dodatkom Magic Actions for YouTube do novih funkcionalnosti
Spletne brskalnike lahko opremimo z različnimi, bolj ali manj uporabnimi dodatki. Eden boljših se nam zdi dodatek z imenom Magic Actions for YouTube, ki nam ponuja kar nekaj zanimivih funkcionalnosti za gledanje videoposnetkov na YouTubu. Dobite ga lahko brezplačno na spletni strani chromeactions.com. Na voljo je za uporabnike spletnih brskalnikov Chrome, Firefox in Opera. V dodatku Magic Actions for YouTube si lahko nastavimo, da nam YouTube, če je to le mogoče, videoposnetke avtomatsko predvaja v ločljivosti, ki si jo želimo. Videoposnetke nam ta dodatek lahko predvaja tudi v posebnem, lično osvetljenem oknu, kjer ni nobenih motečih dejavnikov (tekst, slike drugih videoposnetkov …). Od funkcionalnosti, ki jih ponuja, pa velja omeniti tudi to, da omogoča avtomatsko vnovično predvajanje videoposnetka. Do tega lahko sicer pridemo tudi brez njega, in sicer tako, da v spletnem naslovu videoposnetka besedo “youtube” zamenjamo z besedo “youtuberepeater” ali “infinitelooper“.

2. Kasnejši ogled videoposnetkov
Pri brskanju po YouTubu se nam lahko zgodi, da najdemo celo vrsto videoposnetkov, ki si jih želimo pogledati, a za to v tistem trenutku nimamo časa. Kasnejši ogled tovrstnih videoposnetkov ni nobena težava, saj nam YouTube ponuja poseben predal, kamor si jih lahko shranimo za kasnejši ogled. Je pa pri tem potrebno omeniti, da moramo biti na YouTubu registrirani, če želimo koristiti omenjeni predal. Videoposnetke si v predal shranimo tako, da se z miško postavimo na predogledno sličico videoposnetka in nato v njenem desnem spodnjem kotu kliknemo na ikono v obliki ure ali pa pri že odprtem videoposnetku v njegovem desnem spodnjem delu kliknemo na ikono v obliki ure. Ko si želimo shranjene videoposnetke ogledati, moramo v levem delu YouTuba klikniti na “Watch Later” in pokažejo se nam vsi shranjeni videoposnetki. S klikom na gumb “Play all” si lahko pogledamo vse naenkrat.

3. YouTube kot predvajalnik glasbe
Številni YouTube uporabljamo tudi za poslušanje glasbe, ki jo lahko poslušamo tako, da vtipkamo ime izvajalca oziroma skladbe in rezultate nato posamično odpiramo. YouTube pa ponuja tudi storitev Disco, ki se nahaja na spletnem naslovu youtube.com/disco. Tu lahko v iskalnik vtipkamo ime izvajalca, YouTube pa nam nato zaporedoma predvaja njegove skladbe. Uporabniku tako ni potrebno nenehno odpirati novih skladb, saj se izbrane skladbe določenega izvajalca avtomatsko predvajajo ena za drugo. Pri svetovno znanih glasbenikih storitev deluje dobro, pri manj znanih pa ob našem preizkušanju ni delovala.

4. Začetek gledanja videoposnetka ob želenem času
Uporabniki YouTuba njegove videoposnetke pogosto pokažemo tudi svojim prijateljem. Pri tem se nam velikokrat dogaja, da jim želimo videoposnetek pokazati od točno določene minute in sekunde naprej. Ena od opcij je seveda ta, da jim povemo, na katero minuto in sekundo naj videoposnetek premaknejo. Lahko pa jim delo olajšamo tako, da spletni naslov videoposnetka opremimo z dodatnim ukazom, ki bo poskrbel, da se bo videoposnetek začel predvajati ob želenem času. Za primer si vzemimo video o predstavitvi tabličnega računalnika iPad Air, ki se nahaja na spletnem naslovu youtube.com/watch?v=LFYNP40vfmE. Če želimo, da bi prijatelji video začeli gledati pri minuti in 28. sekundi, potem moramo njegov spletni naslov dodatno opremiti z ukazom “#t=01m28s“. Prvi del za enačajem v ukazu prikazuje minute, drugi del pa sekunde. Celoten spletni naslov, ki bi jim ga v našem primeru posredovali, bi bil tako: youtube.com/watch?v=LFYNP40vfmE#t=01m28s.

5. Natančnejše iskanje videoposnetkov
Občasno imamo lahko z iskanjem točno določenega videoposnetka na YouTubu težave. Če v njegov iskalnik vpišemo “Petra Majdič“, nam bo ta izpisal izjemno veliko število videoposnetkov o njej. Številni izmed njih v naslovu ali v opisu niti ne bodo imeli imena naše šampionke. Če želimo, da nam YouTube pokaže samo videoposnetke, kjer se njeno ime nahaja že v naslovu, moramo v iskalnik pred ime vpisati še “allintitle:“. Celoten vnos v iskalnik bi izgledal tako: “allintitle: Petra Majdič“. Lahko pa svoje iskanje omejimo še na en način. Če ne želimo, da se nam med rezultati izpišejo videoposnetki Petre Majdič, ki vsebujejo napis “Vancouver“, potem moramo v iskalnik poleg njenega imena vtipkati še ukaz “-Vancouver“. Omenjeni ukaz nam ne izloči samo videoposnetkov, ki imajo v naslovu besedo “Vancouver”, temveč izloči tudi vse tiste videoposnetke, katerih uporabniki so napisali besedo “Vancouver” v opisu videa ali pa imajo celo oni sami to besedo v uporabniškem imenu svojega računa za YouTube.

6. Gledanje videoposnetkov pri počasnejših internetnih povezavah
Čeprav je v povprečju hitrost interneta v Sloveniji v primerjavi z drugimi evropskimi državami nadpovprečno dobra, pa imajo nekateri slovenski uporabniki kljub temu počasno internetno povezavo. Ti uporabniki imajo tako nekaj več težav pri gledanju video vsebin na YouTubu. Težave z nalaganjem videoposnetkov lahko omilimo s pomočjo funkcionalnosti Feather, ki so jo razvili pri Googlu. Vklopiti jo je mogoče na spletni strani youtube.com/feather_beta. Kot pravijo pri Googlu, pa gre zaenkrat še za poskusno različico, ki naj ne bi delovala pri vseh videoposnetkih.

7. S pomočjo kanala Popular on YouTube – Worldwide do najbolj zanimivih videoposnetkov
Bi si radi ogledali videoposnetke, ki so na YouTubu v zadnjih dneh izredno priljubljeni? Potem vam priporočamo, da se naročite na kanal Popular on YouTube – Worldwide, kjer si boste lahko ogledali ta hip zelo priljubljene videoposnetke različnih kategorij (zabava, živali, glasba …).

8. Bližnjice na tipkovnici
Tudi pri gledanju videoposnetkov na YouTubu nam lahko pridejo prav nekatere bližnjice na tipkovnici. “Preslednica” na tipkovnici ustavi predvajanje videoposnetka, ob ponovnem pritisku nanjo pa ga začne predvajati naprej. S smernima tipkama “levo” in “desno” lahko preskakujemo dele videoposnetka, s smernima tipkama “gor” in “dol” pa spreminjamo jakost zvoka. Omenimo še tipki “Home” in “End“, s katerima se lahko postavimo na začetek ali na konec videoposnetka.

Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več