Računalništvo, telefonija
12.05.2018 19:25
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

I/O 2018: Google bo namesto vas opravljal klice in pisal sporočila

..Pri Googlu so tudi letos od 8. do 10. maja organizirali največjo razvijalsko konferenco I/O, v okviru katere so predstavili vse glavne novosti, s katerimi želijo še bolj olajšati naša življenja..
Google na nedavni konferenci I/O 2018 nikakor ni razočaral!
Google na nedavni konferenci I/O 2018 nikakor ni razočaral!

V prihodnjih nekaj mesecih in morda celo letih bo seveda prevladovala umetna inteligenca, ki jo bo Google vse bolj vključeval v svoje rešitve in storitve, uporabnike mobilnih naprav pa je nedvomno razveselil nov mobilni operacijski sistem Android P. V nadaljevanju si zato poglejmo nekaj ključnih tehnologij in rešitev, ki jih je Google razkril v okviru konference I/O 2018. Zagotavljamo vam, da boste nad njimi navdušeni.

Samodejno sestavljanje e-poštnih sporočil

Priljubljeni Googlov elektronski poštni odjemalec Gmail je neprestano deležen številnih manjših ali večjih izboljšav, ki ga neprestano držijo visoko nad konkurenco. Pred kratkim pa se jim je pridružila še ena novost, ki bo pripomogla k še večji uporabnosti Gmaila. V okviru konference Google I/O je bila namreč predstavljena povsem nova možnost Smart Compose, ki v navezi z napredno Googlovo umetno inteligenco najprej skenira vsebino elektronskega sporočila in spremlja pisanje odgovorov, in sicer tsko, da sama predlaga nadaljevanje stavka, pozdrava ali zaključka. Storitev deluje samodejno in sicer med pisanjem odgovora, če pa smo s ponujeno vsebino zadovoljni, jo izberemo in odpošljemo e-sporočilo naslovniku. Prednost uporabe umetne inteligence za ponujanje odgovorov je v tem, da je odgovor črkovan pravilno in zapisan v slovnično pravilnem jeziku (trenutno je podprta le angleščina), poleg tega se napredni sistem samodejno poskuša izogniti frazam, ki se neprestano ponavljajo.

Google Photos je postal pametnejši

Tako kot Gmail, je tudi storitev namenjena fotografijam, Google Photos, pridobila »sposobnosti« umetne inteligence. Ta bo uporabnikom v pomoč pri urejanju fotografij, saj bo poskrbela, da bo lahko uporabnik na enostaven način izbrisal vsebino, ki jo dejansko ne potrebuje. Poleg tega bo Google Photos uporabnikom predlagal samodejno uporabo določenih funkcij, kot so izboljšanje svetlobe, barv in kontrasta ali pa preprosto zasuk slike. Pri tem se bo umetna inteligenca prilagajala vsakemu uporabniku posebej, pri čemer se bo ta učila na osnovi reakcij uporabnikov na njene predloge.

Z uporabo tehnologije prepoznavanja obraza bo Google Photos lahko prepoznal, da je na sliki vaš prijatelj in vam samodejno predlagal, da mu pošljete sliko. Glavna zamisel v tem primeru je, da iz procesa deljenja fotografij Google odstrani vse nepotrebne ovire. V bližnji prihodnosti naj bi bilo mogoče celo črno-bele fotografije z enim klikom spremeniti v barvne, hkrati pa bo storitev Google Photos lahko postala del drugih naprav, ki niso računalniki, kot na primer digitalni foto okvirji za e-fotografije.

Digitalni pomočnik s podporo za dodatne jezike in zvoke

Raziskovalci analitske hiše Stone Temple Insights so nedavno vodilnim digitalnim pomočnikom skupno postavili kar pet tisoč vprašanj in beležili točnost odgovorov, ki so jih prejeli. Rezultati preizkusa so pokazali, da je najbolj »pameten« Googlov Assistant, za kar je v večji meri »odgovorna« umetna inteligenca. To je verjetno tudi razlog, zakaj ga širom sveta najdemo že na več kot 500 milijonih pametnih telefonih in tabličnih računalnikih, na več kot 5.000 pametnih zvočnikih in v pametnih avtomobilih več kot 40 proizvajalcev.

Google je na nedavni konferenci I/O 2018 še razkril, da bo do konca leta njegov pametni digitalni asistent na voljo v kar 30 novih jezikih in ga bo mogoče skupno koristiti v kar 80 državah. Upajmo da bo med njimi tudi slovenščina, saj naj bi njegov zvok v naslednjih nekaj mesecih postal še bolj naraven, hkrati pa bomo lahko izbirali tudi med šestimi novimi glasovi. To bo trenutno najpametnejšega digitalnega asistenta naredilo še bolj pametnega in zanimivega.

Pri tem velja še omeniti, da bo Googlovega pametnega digitalnega asistenta kmalu mogoče spraševati več stvari naenkrat, kar bo pospešilo iskanje želenih informacij. Za samodejno naročanje hrane na dom, rezervacijo mize v restavraciji ali letalske karte bo poskrbela Googlova napredna funkcionalnost Duplex, ki bo zmožna sama opraviti telefonski klic in se dogovoriti različne podrobnosti.

Android P za mobilne naprave prihodnosti

Google je prav tako najavil razpoložljivost javne poskusne različice mobilnega operacijskega sistema Android P, ki je v prvi vrsti namenjena nadobudnim programerjem. Novost se v marsičem razlikuje v primerjavi z dosedanjimi različicami Androida, pri njem pa najprej opazimo povsem prenovljen sistem za obveščanje, saj se bo večina sporočil, ki jih bomo prejeli, prikazala v posebnem oknu. Poleg tega bodo sporočila vsebovala tudi po več vrstic, nanje pa bomo lahko odgovorili kar neposredno. To pomeni, da nam za hitre odgovore ne bo potrebno odpirati namenske aplikacije.

V novi Android so programerji vključili tudi privzeto podporo za zaslone z režo na vrhnji strani. To v praksi pomeni, da bodo androidni telefoni postali podobni iPhonu X. Poleg tega bodo novi androidni telefoni priljubljen Applov telefon posnemali tudi z navigacijskimi gestami, kar bo uporabnikom omogočilo naprednejšo uporabo funkcij sistema. Novi Android nudi tudi podporo za predvajanje videoposnetkov formata HDR VP9, ki ga je mogoče že zaslediti na spletnem portalu YouTube. Poleg tega je zagotovljena tudi podpora za prikazovanje slik formata HEIF.

Ker se vse več proizvajalcev telefonov odloča za vgradnjo večjega števila kamer, so Googlovi programerji pričakovano dodali privzeto podporo tudi za to, pri čemer bodo programerji imeli možnost priprave aplikacij, ki bodo lahko zajemale slike ali videoposnetke ločeno. Programerji so tu tudi odpravili težave z lokacijskim sledenjem ter so uporabnikom mobilnih naprav ponudili podporo za protokol WiFi RTT, ki se ga uporablja pri vzpostavitvi brezžičnega omrežja. Pri pripravi Androida P je bilo veliko dela vloženega tudi v sistem za varčevanje z električno energijo, ki naj bi precej podaljšal avtonomijo delovanja mobilnih naprav, trenutno sicer ene največjih hib vseh mobilnih naprav.

Tu seveda ne moremo niti mimo vgrajenega naprednega sistema za starševski nadzor, saj je odvisnost od telefonov vse bolj pereč problem med mladimi. Namenska aplikacija bo staršem namreč posredovala koristne informacije, kot so skupna dnevna dolžina uporabe telefona in količino obvestil, ki jih je uporabik prejel. Vsi podatki pa bodo staršem prikazani prek priročnega in všečnega grafičnega vmesnika. Za boljše delovanje telefona kot celote bo poskrbela napredna umetna inteligenca.

Prenova storitve Google News za kakovostnejše vsebine

Največji svetovni spletni iskalnik in nesporni kralj med digitanlnimi oglaševalci Google ima kar nekaj dela s kritikami, ki letijo na račun širjenja zavajajočih ali napačnih informacij prek njihovih platform. Ravno pred kratkim se je tehnološki gigant odločil, da počisti “slabo” vsebino. To zajema zlonamerne spletne strani, “get-rich-quick” sheme, žaljive vsebine in predvsem lažne novice. Uporabniki so to seveda sprejeli z veliko mero navdušenja.

Zagotovo bodo navdušeni tudi nad povsem prenovljenim spletnim portalom Google News, ki omogoča branje novic iz več virov na enem mestu. Google bo namreč s pomočjo umetne inteligence poskrbel za to, da bo objavljena vsebina razvrščena glede na tematiko, in sicer na način, da bo ustvarila celovito zgodbo iz različnih virov. Tu bodo vključeni viri s članki, spletne strani z večpredstavnostnimi vsebinami in celo spletni forumi. S tem pristopom želijo pri Googlu uporabniku ponuditi boljšo uporabniško izkušnjo, saj so zaradi poplave raznovrstnih novic na številnih portalih uporabniki bolj kot ne zmedeni, kakovost vsebine pa je bolj kot ne porazna.


Še pametnejši Google Maps

Predstavljena je bila še ena zelo zanimiva možnost v okviru navigacijskega sistema Google Maps. Ta je pridobil možnost, da lahko uporabnik med navigacijo uporablja kamero telefona z namenom, da se mu na zaslonu prikazuje okolica, ki je pred njim, Mapsi pa podatke za navigacijo prikažejo kar prek te slike. S tem bo navigacija postala še enostavnejša, največ koristi od nje pa bodo imeli pešci.


Prijavi napako v članku