Računalništvo, telefonija
14.12.2019 15:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

To je ura, ki vas bo spravila v formo prej, kot marsikateri trener

To je ura, ki vas bo spravila v formo prej, kot marsikateri trener
To je ura, ki vas bo spravila v formo prej, kot marsikateri trener

Pametne ure od svojih začetkov do danes (še) niso zaživele na način, kot je marsikdo mislil, da bodo. Vseeno pa so si nekatere znamke s svojimi primerki pridobile spoštovanja vreden renome in se skorajda monopolno zasidrale na tem področju. Dva takšna sta zagotovo Apple in Samsung, katerih ure so postale zelo poželjiv predmet v družbi, na plin pa je v zadnjem letu stopil tudi Huawei, ki svoj prostor pod soncem išče z malce drugačno vizijo. Bolj kot na širino pametnih funkcij so se namreč usmerili v bolj ozko športno funkcionalnost ter ji dodali še nekaj bolj splošnih vsakodnevno uporabnih funkcij.

Po nekaj letih eksperimentiranja z Android Wear, ki se je pozneje preimenoval v Wear OS, je Huawei prešel na lastno programsko opremo za svoje pametne ure. Prvič smo se z njo srečali pri uri Huawei Watch GT, zdaj pa ponovno pri njeni naslednici Watch GT 2. Watch GT je bila ob prihodu zelo zanimiva in obetavna ura, saj je ponujala preprost uporabniški vmesnik, pester nabor športnih vadb s podrobnimi meritvami izjemno dolgo življenjsko dobo baterije.

Več velikosti za različna zapestja

Watch GT 2, ki prihaja v dveh različicah – večji s premerom številčnice 46 mm in manjši s premerom 42 mm –, vse to še dodatno nadgradi. Ima enak preprost uporabniški vmesnik, vendar z nekaterimi dodatnimi funkcijami. Huawei v naslednji generaciji svoje ure skuša še bolj uravnotežiti zmogljivost in življenjsko dobo baterije, dodal pa je še nekaj dodatnih funkcij, s katerimi je športna vadba še bolj dovršena. Tokrat smo pod drobnogled vzeli večjo od obeh različic, ki je bila v Sloveniji tudi prva na voljo.

Oblikovno Watch GT 2 izhaja iz svoje predhodnice, le da je dizajn še bolj izpopolnjen in sodoben. V primerjavi z nekaterimi tekmeci, Huawei še vedno prisega na bolj športno in manj pametno zasnovo ure. To pomeni, da je njihova ura manj prilagodljiva uporabniku in ima manj funkciji v primerjavi s klasičnimi pametnimi urami, saj nanjo ni mogoče nameščati dodatnih aplikacij, vendar pa na ta račun deluje dlje in hitreje. Na nek način bi jo lahko celo postavili bližje športnim zapestnicam, a hkrati bi ji s tem naredili rahlo krivico, saj je vseeno naprednejša.

Ena prvih reči, ki vam pade v oči je zagotovo zaslon s številčnico. Še posebej na večji 46 mm različici. Gre za svetel in razločen zaslon OLED z ločljivostjo 454 x 454 slikovnih točk, ki prikazuje zelo jasno in čisto sliko, tako da vse številčnice izpadejo zelo atraktivno. Seveda k temu pripomore tudi sama velikost. Gre namreč za precej veliko uro, ki se bolje počuti na večjih zapestjih, vendar pa jo ob ustrezno izbranem stilu lahko nosi tudi nekdo z bolj drobnimi rokami.

Nežnejšemu spolu je sicer morda bolj na kožo pisana manjša 42 mm različica, tudi zaradi barvnih kombinacij v katerih je na voljo. Niso pa seveda dekleta omejena na to različico. Povsem brez slabe vesti lahko nadenejo tudi večjo, če se jim ta bolj dopade in če prisegajo na bolj robusten stil. Večja od obeh ima sicer tudi več delovnega pomnilnika in zelo priročno možnost klicanja. Da, z uro lahko sprejemate klice in se prek nje pogovarjate. Zelo »kul« možnost, ki je sicer verjetno ne boste uporabili velikokrat, prav tako pa z njo privabite zvedave poglede mimoidočih, saj izpadete kot kakšen tajni agent, ko se pogovarjate prek svojega zapestja.

Ura je sicer na voljo z gumijastim paščkom, po katerem bodo najverjetneje posegali strastni športniki, in usnjenim paščkom, ki bo prepričal predvsem tiste, ki ob športnem duhu iščejo tudi eleganco. Na žalost se paščkov ne da kupiti posebej, v škatli pa dobite le enega. Zato velja pred nakupom dobro razmisliti, kateri se bolj poda k vaši osebnosti. Na hrbtni strani ima ura senzorje za merjenje srčnega utripa ter priključek za polnjenje na bazni postaji, ki jo dobite zraven in jo s električno vtičnico povežete prek kabla USB-C.

Za priučitev ne boste potrebovali guglati navodil

Navigiranje po menijih ure in njeno upravljanje potekata gladko in logično, saj ura nima veliko različnih menijev. Posledično tudi zaradi že omenjenega manjšega števila funkcij in aplikacij v primerjavi z običajnimi pametnimi urami. Nam je bilo to všeč, saj se uporabe človek hitro priuči, hkrati pa se ne zdi, da bi kakšno stvar pretirano pogrešal. Seveda se vedno najde kaj, saj bi si vsak želel imeti določeno aplikacijo in funkcijo, a celostno gledano uri ne manjka kaj dosti. Pri upravljanju do vseh glavnih menijev dostopate s tremi potegi po zaslonu. S potegom navzdol dostopate do hitrih nastavitev, s potegom navzgor do obvestil in s potegom levo oziroma desno do ključnih funkcij, kot so meritve športnega udejstvovanja, različne vadbe in predvajalnik glasbe. Zgornji fizični gumb ob strani vas popelje do menija prednameščenih aplikacij, spodnji gumb pa si lahko nastavite po svoji želji.

Ura ima sicer na voljo 23 različnih številčnic, ki se v prvi vrsti razlikujejo po videzu, prav tako pa tudi po podatkih, ki jih komunicirajo. Nekatere so zelo podrobne in na enem zaslonu pokažejo vse, od srčnega utripa do nivoja stresa in baterije, druge bolj skope in kažejo le čas. Mišljeno je seveda, da izberete številčnico, ki najbolj pritiče trenutni situaciji. Če se nahajate na gala večerji, potem bo izbira bolj elegantna in minimalistična, ko se potite v telovadnici pa bo optimalnejša številčnica z več podatki. Kar smo morda pogrešali sta glasovni pametni asistent in interaktivnost obvestil oziroma sporočil. Razen da jih vidite, z njimi na uri ne morete narediti ničesar. Za povratni odziv morate vedno iz žepa povleči telefon. Podobno torej kot na športnih zapestnicah. Še ena nekoliko moteča stvar pa je nezmožnost večopravilnosti, ko imate v pogonu športno vadbo. Takrat ste obsojeni na zaslon, ki meri vaše napore in ne morete na primer vzporedno z njim zagnati štoparice ali česa podobnega. Če to želite, morate najprej zapustiti vadbeni zaslon.

Trener in zdravnik v enem

Ko smo ravno pri vadbenih možnosti, pa moramo obvezno izpostaviti, da na tem področju le malokateri konkurent dostojno konkurira Huaweiu. Že prva Huaweieva ura Watch GT je bila na tem področju odlična, njena naslednica je pa še stopničko višje. Odlično sledi vašim vadbam in meri vaše napore. Ura ima vgrajen GPS in senzor za odčitavanje srčnega utripa, v povezavi z vašim telefonom pa prek aplikacije Zdravje oziroma Health ponuja dober vpogled v vaše spalne navade in način življenja. S pomočjo tega lahko hitro zaznate, kaj morate spremeniti za boljše zdravje in celostno počutje.

Na splošno nas je ura zelo navdušila s svojimi »trenerskimi« sposobnostmi in meritvami. Senzorji ure so zelo natančni pri merjenju, podatkov ki vam jih ura servira pa je nemalo. Zlasti v kombinaciji z aplikacijo na telefonu. Ogledate si lahko grafe, ki prikazujejo vaš tempo, srčni utrip, kadenco in nadmorsko višino na različnih točkah vadbe (če ste na primer v naravi, v hribih), lahko pa se poglobite še globlje v zaslon s podrobnostmi. Tukaj boste našli meritve, kot so aerobni in anaerobni napor, maksimalno aerobno kapaciteto in regeneracijski čas.

V uri lahko tudi ustvarite načrt vaše vadbe na priporočilo ure. Tega bo ura sestavila glede na vašo trenutno formo. To pomeni, da vas bo preizkusila in zraven vkomponirala še vašo višino in težo, ki ju nastavite v aplikaciji na telefonu. Na voljo pa imate tudi več različnih vadb, tako da skoraj zagotovo lahko vsaj najde ustrezno. Med njimi so različni načini teka, plavanja, plezanja, pohodništva in nekatere vadbe v fitnesu.

Nekateri bi sicer znali uri malce zameriti povezljivost z različnimi športnimi aplikacijami. Ker na uro ni mogoče nameščati dodatnih, se zna Watch GT 2 povezati le s Huaweievo aplikacijo Zdravje. Vendar pa je mogoče rezultate vseeno sinhronizirati v nekatere druge aplikacije, kot so Applova Health, Google Fit in My Fitness Pal, le da so z njimi povežete prek Huaweieve aplikacije.

Vsekakor pa gre pohvaliti dolgotrajnost baterije. Če boste uro uporabljali le za osnovne funkcije, torej da med vadbo ne boste aktivirali namenskih programov, potem bo brez polnilca zdržala tudi dva tedna, če ne še kakšen dan dlje. Če jo boste uporabljali tudi med vadbo, pa se ta čas nekoliko zmanjša. A je še vedno več kot spodoben. Sami smo jo imeli na testu aktivno na treh vadbah v enem tednu in je brez težav zdržala cel teden brez napajanja iz električne vtičnice. Ura pa se izkaže tudi kot zelo priročen predvajalnik glasbe. Vgrajenih ima namreč 4 gigabajte pomnilnika, kar pomeni, da nanjo lahko posnamete kar precej svojih najljubših skladb. Tako lahko med vadbo pustite telefon v garderobi ali kakšnem drugem varnem mestu. Enostavno uro sparite z bluetooth slušalkami in se prepustite motivacijskim ritmom.


Prijavi napako v članku