Računalništvo, telefonija
26.06.2012 14:05

Deli z drugimi:

Share

Tiskanje 3D fotografij na 2D papir

Tridimenzionalne fotografije na 2D papirju so dih jemajoče!
Tridimenzionalne fotografije na 2D papirju so dih jemajoče!

Tridimenzionalni tiskalniki so postali del našega vsakdana. Ti omogočajo izdelavo fizičnega modela izdelka na osnovi računalniškega modela, pripravljenega s poljubno 3D CAD programsko opremo. Tiskalnik 3D model izdela na način, da ga razdeli na sloje in ga izdela sloj po sloju. To pomeni, da sprva natisne dvodimenzionalno sliko, nato pa začne nanašati plast na plast, dokler ne nastane tridimenzionalni model. Raziskovalci iz kalifornijske univerze Santa Cruz pa so v sodelovanju s podjetjema HP in 3M iznašli način, kako tridimenzionalno fotografijo prikazati na »običajnem« oziroma dvodimenzionalnem listu papirja.

Raziskovalci so namesto običajnega ploskega tiskalniškega papirja, ki nima možnosti spreminjanja lastnih lastnosti odboja svetlobe, uporabili posebno vrsto papirja z mikrogeometrijskimi ogledali. Njegova površina je dejansko pokrita z miniaturnimi polkrožnimi ogledali. Namenski tiskalnik lahko tiska znotraj teh polkrogov na način, da lahko raziskovalci »nadzirajo«, kako se bo svetloba obijala iz različnih kotov. Zaradi tega se svetloba na namenskem tiskalniškem papirju odbija na enak način, kot bi se pri izvirnem predmetu. Naše oči dejansko ne »vidijo« razlike med natisnjenim 3D predmetom in tistim, ki je dejansko v 3D načinu (na primer kip).

Tehnologija tiskanja tridimenzionalnih predmetov na dvodimenzionalni papir je seveda še v povojih. Raziskovalci iz kalifornijske univerze Santa Cruz so prepričani, da bo potrebnih še kar nekaj let, preden bo njihov izum lahko zaživel v našem vsakdanjem življenju. Mi seveda držimo pesti, da se bo to zgodilo čim prej. Zamisel, da bi lahko v bližnji prihodnosti ugledali 3D fotografije, je namreč zelo zanimiva in odpira nove možnosti za tiskane medije – vključno z Računalniškimi novicami.


Prijavi napako v članku