Življenjski slog
01.06.2021 08:00

Deli z drugimi:

Share

Tim, sodelovanje, zaupanje in negotovost

Vodenje, kvalitetna komunikacija in vpliv razpoloženj na učinkovitost: o tem je bilo govora na eni od zadnjih delavnic Business Success.
Helena Jurca, Business Success, direktorica
Helena Jurca, Business Success, direktorica

Udeleženci so izpostavili eno izmed pogostih vprašanj, ki ga dobijo od sodelavcev: »Kdaj bom lahko šel na dopust?«

V trenutni situaciji jim lahko odgovorijo »Takoj, ko bo mogoče.« ali pa »Takoj, ko se bo situacija umirila.«

In sodelavci s takšnimi odgovori seveda niso zadovoljni. Oni hočejo točen podatek – nekaj, na kar se lahko oprejo. In v tem trenutku jim ga vodja resnično ne more posredovati. Slaba volja narašča, učinkovitost pada, številni se odločijo za odhod na bolniško … In vodja zelo težko organizira delo, ohranja učinkovitost in pozitivno klimo v oddelku.

In so spraševali za recept, kako naj se odzovejo, kaj naj storijo.

Receptov pri delu z ljudmi NI – to vemo. Lahko govorimo o priporočilih, lahko spodbudimo vodjo k razmišljanju in oblikovanju njegove lastne strategije …

Za učinkovito reševanje takšne situacije je vredno osvetliti nekatere ključne elemente timskega sodelovanja:

  • Zaupanje: zaupanje v timu gradimo postopoma: z iskrenostjo v odnosu, s skrbjo za druge (z empatijo), s sprejemanjem drugačne realnosti, s spoštovanjem in s hvaležnostjo, z izmenjavo pozornosti …
  • Intenzivna medsebojna komunikacija: aktivna komunikacija, ki temelji na dejstvih poskrbi, da informacije razumemo vsi enako. Če nismo prepričani, preverimo razumevanje.
  • Jasni cilji: vodja s sodelavci intenzivno komunicira skupni cilj/cilje, saj sodelavci lažje zavzeto in motivirano sodelujejo pri doseganju ciljev, če so jim ti jasni in razumljivi.
  • Povezanost med člani tima: v zahtevnejših situacijah (kot je tudi trenutno stanje) je za veliko večino ljudi pomemben občutek, da niso sami, da lahko z nekom delijo dobre in slabe trenutke ter da si pri doseganju ciljev medsebojno pomagajo in se podpirajo.

Kadar so zgornje štiri točke izpolnjene, lahko govorimo o visoko produktivnih timih, kjer vladata tako visoka učinkovitost kot tudi visoka stopnja psihološke varnosti.

Ko v delovnem okolju vlada občutek psihološke varnosti, sodelavci lažje sprejmejo spremembe, neprijetne novice … Nepopolne informacije o tem, kdaj bodo lahko odšli na dopust, še vedno ne bodo sprejeli z veseljem. Sprejeli pa jo bodo z razumevanjem trenutne situacije in z zavedanjem, da jim bo vodja resnično omogočil dopust takoj, ko bo to mogoče. Tak odnos in takšna reakcija sta posledici globokega zaupanja med vsemi deležniki. In posledica kvalitetnega dolgoročnega sodelovanja v oddelku.

Psihološko varnega okolja ne moremo ustvariti čez noč. Smiselno je torej najprej preveriti, v kakšnem okolju delujete (diagnoza tima), pripravite kvalitetne strategije za ohranjanje in izboljšanje psihološke varnosti v svojem timu in jih takoj tudi implementirajte.

Za zaključek misel prof. Carlosa Davidovicha:

Odnos brez zaupanja je kot telefon brez povezave – namesto pogovarjanja se igramo igrice!

Več na www.business-success.si.

Ker so igrice lahko zelo nevarne, so v podjetju Business Success za vas pripravili več delavnic, ki nagovarjajo vsebine:

  • V kakšni formi je vaš tim?
  • Vpliv razpoloženj na učinkovitost
  • Vem, kaj misliš! A res?
  • Vodja – zgled, ki vleče
  • Razumevanje odnosov in učinkovito reševanje konfliktov
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanja

Prijavi napako v članku