Računalništvo, telefonija
24.12.2016 14:51
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dogodki, ki so zaznamovali tehnološki svet v letu 2016

Avtonomni avtomobili so nedvomno najbolj zaznamovali leto 2016.
Avtonomni avtomobili so nedvomno najbolj zaznamovali leto 2016.

Nekateri dogodki, ki so letos zaznamovali trg tehnologije, niso imeli velikega vpliva na naša življenja. To pa nikakor ne drži za navidezno in obogateno resničnost ter avtonomne avtomobile, saj bodo ti bistveno spremenili način življenja v (daljni) prihodnosti. V nadaljevanju si poglejmo nekaj dogodkov, ki so najbolj zaznamovali letošnje leto in so tako ali drugače vplivali na naša življenja.

Lažne novice na Facebooku

Širjenje lažnih novic na Facebooku v bistvu ni nič novega, je pa bil njihov vpliv v letu 2016 nadvse močan. To se je dobro videlo pri nedavnih volitvah predsednika Združenih držav Amerike, saj so posamezniki z objavljanjem lažnih novic spreminjali odločitve volivcev. Čeprav je prvi mož Facebooka še nedavno dejal, da lažne novice niso težava, je priljubljeno družbeno omrežje pred kratkim začelo obsežen boj tako zoper lažne novice kot tudi njihove avtorje.

Eksplozivni Galaxy Note 7

Pametni mobilni telefon Galaxy Note 7 je šel na žalost v zgodovino kot Samsungov telefon z najkrajšim stažem, saj so ga uradno ponudili v prodajo 19. avgusta 2016, že 11. oktobra 2016 pa zaradi številnih samovžigov in eksplozij upokojili. S tem se je po vsej verjetnosti dokončno poslovila tudi blagovna znamka Galaxy Note, saj je pri uporabnikih mobilne telefonije izgubila zaupanje. Upajmo, da se podobni incidenti ne bodo ponovili v letu 2017.

Avtonomni avtomobili

Čeprav avtonomni avtomobili še niso pripravljeni za običajne smrtnike, so nedvomno zaznamovali leto 2016. Na ta trg je namreč vstopilo podjetje Uber, Google je z njimi prevozil že več sto tisoč kilometrov, podjetje Tesla pa je uvedlo avtopilota. Čeprav je danes človeška prisotnost pri teh avtomobilih nujno zlo, so pri podjetju Google prepričani, da bodo avtonomni avtomobili že čez nekaj let lahko vozili bolje od najbolj izkušenih voznikov.

Hekerji postajajo vse bolj nevarni

Napadi spletni nepridipravov postajajo vse bol pogosti in vse bolj nevarni. Ti so namreč v letu 2016 nič hudega slutečim uporabnikom svetovnega spleta izpraznili bančne račune in ukradli podatke, uspelo pa jim je vdreti tudi v številna podjetja in banke. Pri tem je bila še posebno nevarna zlonamerna koda Mirai, ki je bila uporabljena v napadu na podjetje DYN. Zaradi tega napada je bil močno otežen dostop do storitev podjetji, kot so Twitter, Netflix, Spotify, Airbnb, PayPal, SoundCloud, NY Times in še mnogo več.

Facebook v živo

Facebook je v letu 2016 uvedel prenos videoposnetkov v živo, kar sta pred časom že omogočali podjetji Meerkat in Periskop. Novost se je med končnimi uporabniki takoj prijela, saj je Facebook eno izmed najboljših in najbolj zmogljivih orodij za prenos videoposnetkov v živo.

Apple proti FBI

V letu 2016 sta si v lase skočila podjetje Apple in ameriška državna agencija FBI. Jabolko spora je bilo nestrinjanje Appla, da za FBI razvije posodobljeno različico operacijskega sistema iOS s pomočjo katere bi državni organi lahko brez težav vdrli v telefon in pregledovali vse shranjene informacije. Prvi mož podjetja Apple Tim Cook je takšnim pritiskom glasno in javno protestiral in si pri tem pridobil podporo praktično celotne IT industrije.

Kupec za Twitter

Čeprav je družbeno omrežje Twitter še vedno v središču pozornosti, se že dalj časa sooča z vse večjim upadom števila uporabnikov in nizkimi dohodki. Medtem ko je podjetje Twitter poskušalo najti kupca, mu to na koncu vendarle ni uspelo. Zaradi tega je moralo družbeno omrežje Twitter ukiniti celo spletno storitev Vine. Uporabniki imajo sedaj čas, da si svoje videoposnetke prenesejo na drugo platformo, preden bo seveda prepozno. Kdaj bo storitev dejansko ugasnila, zaenkrat žal še ni znano.

Navidezna resničnost

Navidezna resničnost je ena od najbolj vročih tem leta 2016, napovedi pa kažejo, da bo v letu 2017 še bolj v ospredju. Do zdaj smo bili priča predvsem dvem vrstam očal za navidezno resničnost: cenovno ugodnejšim, ki vsebujejo zgolj ustrezne leče in se uporabljajo v navezi s pametnim telefonom in celovitim dražjim rešitvam, ki vsebujejo lasten zaslon in ponujajo precej naprednejšo izkušnjo (Oculus Rift, HTC Vive, Sony PlayStation VR)). V letu 2017 bodo slednje postale še boljše, zaradi večjega povpraševanja in proizvodnje pa dobo njihove cene precej ugodnejše.

Nadvlada podjetja Uber

Uber je podjetje, ki je v letu 2016 nedvomno spremenilo trg taksi služb v mnogih državah, čeprav je, predvsem s strani klasičnih taksi služb, deležno mnogih kritik in protestov. Čeprav je storitev Uber med uporabniki priljubljena, je podjetje Uber Technologies v tretjem četrtletju leta 2016 pridelalo že več kot preračunanih 770 milijonov evrov izgube. Kljub temu so strokovnjaki prepričani, da bo podjetju Uber Technologies v letošnjem finančnem letu skupno uspelo ustvariti okoli preračunanih 5,2 milijarde evrov prometa. Kmalu pa naj bi uvedlo tudi avtonomna vozila.

Revolucionarne slušalke za iPhone

Pri pripravi pametnih mobilnih telefonov iPhone 7 in iPhone 7 Plus so se inženirji podjetja Apple odpovedali klasičnemu 3,5-milimetrskem priključku za slušalke. Namesto njega morajo uporabniki sedaj uporabljati brezžično povezavo, pri čemer je podjetje Apple za ta namen pripravilo slušalke AirPods, ki so za mnoge inovacija leta 2016. Te so namreč kompaktne in opremljene z naprednim čipovjem W1, ki med predvajanjem glasbe skrbi za neprekinjeno povezavo med mobilno napravo in slušalkami, avtonomija delovanja pa znaša kar pet ur oziroma 24 ur pri uporabi polnilnega ohišja.


Prijavi napako v članku