Računalništvo, telefonija
30.07.2018 13:06
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Testirali smo Huawei P20 lite: eleganca in zmogljivost za žepu prijazno ceno

Testirali smo Huawei P20 lite: eleganca in zmogljivost za žepu prijazno ceno
Testirali smo Huawei P20 lite: eleganca in zmogljivost za žepu prijazno ceno

Huawei je letos s svojima novima paradnima telefonoma, P20 in P20 Pro, pošteno pretresel svet mobilne telefonije. V dobrem smislu. Oba telefona sta namreč opremljena z izjemnima fotoaparatoma, ki ju je fotolaboratorij DxOMark uvrstil na sam vrh svoje znamenite lestvice, prav tako pa ju odlikujejo tudi ostale zmogljive strojne komponente, od procesorja do zaslona.

Telefona sta bila posledično deležna tudi precejšnje medijske publicitete, kjer so nekateri mediji različico Pro celo razglasili za najboljši telefon letošnjega leta, zato sem prepričan, da ste vsi, ki berete tale zapis, več kot dobro seznanjeni z njima. Nekoliko manj znano pa je, da je Huawei le kakšen teden pred njuno pompozno predstavitvijo v Parizu predstavil še enega člana družine P20. To je telefon Huawei P20 lite, ki se za razliko od svojih mogočenjših bratov uvršča v srednji razred. Podobno kot P smart, ki ga je Huawei lansiral letos v začetku leta. Človek se že kar malo zmede ob vsej tej količini različnih telefonov v tako kratkem času. 🙂

Če k vsem prištejemo še nedavno lansirane telefone serije Y, ki sodijo v nižji cenovni razred, hitro ugotovimo, da se je Huawei torej odločil pokriti vse cenovne razrede. Pametno. Konec koncev si prav telefoni srednjega razreda v svetu lastijo največji delež mobilnega kolača. Prav tako pa te poteze nakazujejo Huaweijeve želje, da postane največja znamka na trgu mobilne telefonije. Amapk vrnimo se k rdeči niti, telefonu P20 lite, ki sem ga imel nedavno na dvotedenskem preizkusu.

Eleganten dizajn
Naj začnem kar na začetku – pri zunanji lupini. Huawei P20 lite povzema enak dizajnerski jezik kot njegova brata. To pomeni, da je že na prvi pogled zelo všečen in atraktiven. Po mojem mnenju morda celo nekoliko bolj kot P20 in P20 Pro. Za razliko od njiju namreč nima čitalnika prstnih odtisov spredaj pod zaslonom, ampak na hrbtni strani. Osebno se mi ta postavitev bolj dopade. Prvič zaradi funkcionalnosti, saj lažje dosežem čitalnik na hrbtni strani s kazalcem, kot tistega na sprednji s palcem, in drugič zaradi samega videza. Če se čitalnik nahaja na hrbtni strani, je sprednja stran telefona videti nekako bolj čista, minimalistična. Seveda pa je to stvar osebne preference. Bolj kot sama postavitev čitalnika je sicer pomembna njegova odzivnost. Huawei je na tem področju že nekaj časa med najboljšimi (če ne kar najboljši) in nič drugače ni s telefonom P20 lite. Njegov čitalnik je hiter in odziven, tako da praktično instantno odklene zaslon, ko se ga dotaknete.

Huawei P20 lite je oblečen v steklo, ki v kombinaciji z elegantno zaobljenimi linijami izraža prefinjenost. Če bi sodil zgolj po videzu, bi telefon brez slabe vesti uvrstil med premijske predstavnike. Kombinacija oblike in uporabljenih materialov mu namreč dvigneta družbeni status. To je lep pokazatelj, da tudi v srednjem razredu ni več vseeno, kako je telefon videti in da uporabniki ne gledajo več zgolj funkcionalnosti. Standardi postajajo vse višji, kar je seveda super za nas uporabnike. P20 lite boste tako s ponosom položili na mizo in ga pokazali prijateljem. Telefon pa se tudi počuti odlično v roki. Je ravno pravšnje velikosti za udobno rokovanje v eni dlani, njegov oprijem pa je dokaj soliden. Ne svetujem pa, da ga nezaščitenega polagate na druge gladke površine, saj bo začel po njih kar polzeti. Zlasti če te niso povsem ravne (na primer kakšna kriva miza). Glede na to, da je telefon steklen, temu primerno reagira (beri: poči) ob bližnjem srečanju s trdimi tlemi. Zato svetujem, da mu privoščite še kakšno dodatno “oblačilo”, ki ga bo vsaj malo ščitilo pred takšnimi neprilikami.

Podrobna in barvita slika v visoki ločljivosti
Tega vam bo hvaležen tudi zaslon, ki se razprostira skoraj prek celotne prednje ploskve. Le na vrhu ima, tako kot je zdaj to v modi, manjšo zarezo, v kateri se poleg sprednje kamere nahaja še nekaj senzorjev. Zaslon, ki temelji na tehnologiji LCD, v diagonalo meri slabih 15 centimetrov oziroma 5,84 palca in se lahko pohvali z ločljivostjo 2280 x 1080 slikovnih pik. Čez sliko nimam pripomb. Je ostra, dovolj kontrastna in barvita. Vsebine vseh vrst, bodisi so to filmi, igre ali kaj drugega, so na zaslonu videti odlično. Le svetilnost bi bila morda lahko nekoliko boljša, saj slika neposredno an močnem soncu ni najbolj razločna (to je sicer težava številnih telefonov).

Pripravljen na igre in multimedijske vsebine
Amapk o zaslonu ne bi več izgubljal besed. Poglejmo raje, kaj P20 lite ponuja pod pokrovom. Še tako dober zaslon namreč prav nič ne koristi, če naprava nima dovolj dobre strojne opreme, ki zmore “prežvečiti” vse piksle. Glede na to, da gre za telefon srednjega razreda, presežkov na tem mestu ni pričakovati. P20 lite se zato ne more meriti s premijskimi predstavniki, vseeno pa se je v praksi izkazal dobro. Celo bolje kot sem pričakoval. Najboljši pokazatelj zmogljivosti so seveda igre. Preizkusil sem več strojno požrešnih naslovov, kot so na primer Asphalt, Real Racing, Fifa in World War Heroes, in pretiranih zatikanj nisem opazil. Prav tako pa so bolj kot ne gladko tekle tudi druge aplikacije in naloge, ki sem jih zadal telefonu. Po daljši intenzivnejši uporabi se je P20 lite začel le malce segrevati, kar pa ni nenavaden pojav, saj spremlja tudi nekatere najbolj zmogljive telefone.

Ničle in enice sicer v središču čipovja preračunava Huaweijev lasten procesor Kirin 659, ki ga najdemu tudi v že omenjenemu Huaweiju P smart in Honorju 9 lite, podporo pa mu dajejo štirje gigabajti delovnega pomnilnika in 64 gigabajtov notranjega spomina. S takšno konfuguracijo boste “varni” še vsaj dve leti, če ne še kakšno več. Telefon pa ima na voljo tudi mesto za spominsko kartico microSD, tako da lahko količino shrambe še razširite (za največ 256 gigabajtov). Aha, pa še en mini “spoiler”: P20 lite bo kmalu deležen posebne posodobitve GPU Turbo, katere se bodo razveselili vsi navdušenci nad igrami. Posodobitev bo izboljšala delovanje grafičnega procesiranja do 60 % ter hkrati znižala porabo energije celotnega sistema do 30 %. Več o GPU Turbo pa lahko preberete na tem mestu.

Na daljši izlet brez strahu (in polnilca)
Še beseda o bateriji. Kapaciteta baterija P20 lite znaša 3000 miliamper ur, v praksi pa mi je iz nje uspelo iztisniti nekaj manj kot dva dni delovanja, preden sem jo moral priklopiti na polnilec. Po mojem mnenju je to za današnje razmere dober rezultat. Moram pa povedati, da sem bil pri doseganju tega dokaj prizanesljiv do baterije in je nisem toliko obremenjeval z igrami in zahtevnejšimi procesi. Ne glede na to, kako hitro porabite vso energijo, pa bateriji lahko tudi zelo hitro povrnete polno moč, saj se ponaša s funkcionalnostjo hitrega polnjenja. Tako se števec od nič do 100 povzpne v dobri uri.

Nekaj vrstic više sem že omenil zarezo na vrhu zaslona in senzorje v njej. Verjeli ali ne, P20 lite je opremljen s senzorji za prepoznavo obraza. Kapo dol Huaweiju, da je s to funkcionalnostjo opremil telefon srednjega razreda. Koliko je sistem varen in ali se ga da pretentati, ne vem, vem pa da je zelo odziven. Vseeno pa verjamem, da se bo večina uporabnikov še vedno posluževala odklepanja zaslona prek čitalnika prstnih odtisov.

Ni za profesionalne fotografe, a vseeno več kot solidna kamera
Zdaj pa na področje, kjer Huawei najbolj blesti. K fotografiji. Pri Huaweiju so se že pred leti odločili, da bo to njihova glavna tržna niša, in tega se danes še vedno držijo. Tako tudi pri P20 lite niso skoparili. Opremili so ga z dvojno kamero, ki je komaj postala standard v premijskem razredu. Tu sicer ne gre za klasično Huaweijevo zasnovo dveh leč, ki smo je vajeni pri njihovih paradnih telefonih. Njihova ‘klasična’ postavitev navadno vsebuje en barvni in en monokromatski senzor, ki zajameta vsak svojo fotografijo, telefon pa ju nato samodejno združi v eno, pri Huaweiju P20 lite pa je namesto monokromatskega senzorja vgrajen običajni senzor z nižjo ločljivostjo, ki služi le ponazoritvi globine na fotografiji oziroma zagotavlja boljši učinek zameglitve ozadja (boké).

V dobrih svetlobnih pogojih fotoaparat zajema kakovostne in podrobne fotografije, ki so sicer na trenutke male preveč osvetljene, tako da se treba malo poigrati z nastavitvami, nočne fotografije pa so relativno povprečne. Če je okoli vas dovolj virov svetlobe, potem lahko tudi ponoči z malce sreče naredite zelo solidno fotografijo, če zavijete v bolj temačno ulico, pa bosta na fotografiji le črnina in šum. Gre pa nedvomno pohvaliti širok nabor načinov fotografiranja. Na voljo imate vse od t. i. timelapsa do nočnega načina. Celo z osnovami obogatene resničnosti se lahko igrate prek zabavnih filtrov, s katerimi na svoj obraz lahko prilepite različne živalske maske. In prav pri selfijih se mobitel odlično obnese, saj ima sprednji senzor z visoko ločljivostjo 16 MP.

Programska oprema v koraku s časom
Pred sklepno besedo pa morda še nekaj vrstic o programski opremi. Na P20 lite teče operacijski sistem Android 8.0 Orep s Huaweijevim uporabniškim vmesnikom EMUI 8.0. Kdor si je v preteklosti že lastil laterega od Huaweijevih telefonov, se bo pri navigiranju po menijih počutil domače, ostali pa boste potrebovali nekaj minut, da se privadite. Ena od prvih stvari, ki jo boste opazili, je odsotnost predala z aplikacijami, vendar pa lahko v nastavitvah hitro nastavite “klasičen” androidni pogled s predalom z aplikacijami in čistim namizje. V menijih pa boste tudi zasledili malo morje možnosti, ki jih sicer na nekaterih telefonih drugih proizvajalcev ne boste uzrli. Predvsem se te tičejo raznih optimizacijskih orodij, ki skrbijo za boljšo avtonomijo baterije, prav tako pa je prisotnih nekaj lastnih Huaweijevih orodij, ki znajo marsikomu izboljšati uporabniško izkušnjo. K sreči pa teh ni preveč, tako da vam ni treba skrbeti glede pretirane količine t. i. bloatweara oziroma programskega balasta, ki ga ne bi nikoli uporabili.

Za povprečne uporabnike, ki želijo nekaj več
Če potegnem črto, lahko rečem, da je Huawei P20 lite zelo vsestranski telefon. Na nobenem področju posebej ne izstopa, a vse naloge opravi solidno. Prepriča tako s svojim sodobnim dizajnom, kot tudi dobro strojno opremo, ki je kos tudi naprednejšim in strojno požrešenejšim aplikacijam. Najbolj sem bil navdušen nad zaslonom, ki me je pozitivno presenetil z barvitostjo in ostrino slike, ter fotoapratom oziroma kamero, ki je sposobna zajeti res dobre fotografije in ponuja pestro izbiro načinov fotografiranja. Telefon bi tako priporočil nekoliko manj zahtevnim uporabnikom, ki pa vseeno želijo največ za svoj denar.

Tehnične karakteristike:

 • Mere: 148,6 mm × 71,2 mm × 7,4 mm
 • Teža: 145 g
 • Zaslon: IPS LCD, 14,84 cm (5,84 palca), ločljivost 2280 x 1080 slikovnih pik, 432 ppi
 • Procesor: 8-jedrni Hisilicon Kirin 659 (4 x 2,36 GHz in 4 x 1,7 GHz)
 • Grafični procesor: Mali-T830 MP2
 • RAM: 4 GB
 • Vgrajeni pomnilnik: 64 GB
 • Razširitev pomnilnika: spominska kartica microSD (do 256 gigabajtov)
 • Glavna kamera: dvojna, 16 MP + 2 MP, zaslonka f/2.2, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, zaznavanje obrazov, HDR
 • Sprednja kamera: 16 MP
 • Video: 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: Wi-Fi, Bluetooth v4.2, GPS, USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, prepoznava obraza, merilnik pospeška, kompas
 • Baterija: Li-Ion 3000 mAh, hitro polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 8.0 Oreo z uporabniškim vmesnikom EMUI 8.0

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku