Računalništvo, telefonija
17.10.2003 10:13
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test: Trust 910Z PowerC@m

Test
Trust 910Z
PowerC@m

UVOD
Vse kaže, da bodo majhni in kompaktni digitalci počasi zavladali svetu. Žal. Mogoče sem nostalgičen, staromoden ali pa konzervativen, ampak stari dobri manualci so mi veliko bolj pri srcu. Že zaradi občutka, da imam v rokah stroj in ne škatlico vžigalic. Vseeno je treba digitalcem priznati njihovo praktično plat v tem svetu bitov in bajtov, saj na slike ni treba čakati, ampak jih lahko pregledujemo in obdelujemo takoj.


Na preizkusu: Trust 910Z PowerC@m

Trustov 910Z je seveda praktično naravnan. Mišljen je kot ‘visoko zmogljivi, a obenem nizko proračunski’ fotoaparat. Funkcije premore samo osnovne in tako ne zmede kupcev, ki niso nikoli držali fotoaparata v rokah. S preprosto povezavo preko USB kabla pa bo vsak uporabnik, vešč osnov računalništva, lahko svoje družinske trenutke shranil na računalnik, si jih posnel na plošček in si jih predvajal v svojem DVD predvajalniku z JPEG podporo. Trust 910Z PowerC@m se tako odlično vklopi v domači multimedijski center.

DROBOVJE
V paketu poleg fotoaparata dobimo še USB kabel za povezavo z računalnikom, video kabel, baterije, usnjeno torbico, trinožno stojalo, cede z gonilniki, programjem in navodili za uporabo, ter uporabniško knjižico. Tako je Trust dobro poskrbel za vse osnovne potrebe uporabnikov, kar je v tem cenovnem razredu prava redkost.


Vse pritikline so zraven…

V svoji preprostosti ta malček z merami 11,3*4,5*6,7 cm skriva 5 megapikslov. S tem se približa velikanom, pa vendar ostaja udobno v nižjem cenovnem rangu. Zaradi majhnosti je velikost zaslona omejena na 3*2,5 cm, po občutku pa lahko rečem, da ni med najkvalitetnejšimi. Vseeno so meniji pregledni, čeprav občasno (ko so npr slike zelo svetle) neberljivi, saj trmoglavijo v belih barvah. Nastavitve so preproste, tako da izbira prave kvalitete ne bo predstavljala težav niti telebanom / začetnikom v digitalni fotografiji.

DELOVANJE
Trust 910Z PowerC@m ponuja še snemanje videa, ki se prikladno za nadaljnjo uporabo shranjuje na spominsko kartico v .avi formatu, lahko pa aparat priklopimo neposredno na televizor s priloženim kablom in takoj občudujemo posnetke iz družinskega piknika. Seveda bo Trust 910Z posnel tudi zvok. Aparat podpira Secure Digital (SD) kartice do kapacitet 512 MB, kar zadostuje za 23 minut video posnetka v ločljivosti 320*240 točk, ali 280 fotografij v najvišji kvaliteti. Video izhod lahko v nastavitvah spreminjate iz PAL v NTSC, če je treba, tako da je malček pripravljen tudi na potovanja (svoje posnetke iz Slovenije boste lahko predvajali prijateljem v ZDA, ko boste pri njih na obisku).


Zadnja plat z zaslonom in hitro priučljivimi gumbi – preprostost uporabe je očitna…

Filmčki, ki sem jih poskusno posnel, so žal precej slabi, brezbarvni, ampak od digitalnega fotoaparata nižjega razreda niti nisem pričakoval boljšega. Dovolj so dobri za posnetke, ki si jih ne bomo ogledovali prepogosto, na kaj več pa raje pozabite in začnite varčevati za pravo kamero. Pregovor kolikor denarja, toliko glasbe bo tu še kako na mestu. Žal je vgrajenih 16-MB pomnilnika premalo za kakršnokoli resno delo, zato je nakup dodatne pomnilniške kartice še kako priporočljiv. A roko na srce – noben proizvajalec digitalnih fotoaparatov tega ne upošteva, zato lahko v zadnjem času opazimo iniciativo trgovcev, da sami kujejo “uporabne pakete”.

Torej, ker je Trust 910Z PowerC@m v osnovi fotoaparat, se omejimo na fotografije. V tem cenovnem razredu profesionalne kvalitete ne moremo pričakovati. Tu sicer PowerC@m pokaže svojo skrito moč s svojimi 5 Mpiksli, toda slaba optika žal terja svoj davek. 6,8-28 milimeterski Zoom objektiv ne izkoristi zmogljivosti digitalne tehnike. Slike, čeprav visokih ločljivosti, so velikokrat prežgane, sploh ob uporabi bliskavice. Tudi fokus ima svoje težave, zato znajo slike biti tudi zabrisane. 3-kratni optični Zoom je dobrodošel in uporaben pripomoček, digitalnemu približevanju pa se raje izogibajte, saj so rezultati porazni. Na visokih nastavitvah kvalitete so slike, ki uspejo, primerne tudi za nadaljnjo uporabo in digitalno obdelavo, nižje nastavitve pa v večini primerov dajejo rezultate, primerljive s starimi 3,5-mm ‘trotelziher’ aparati nižje kakovosti. Trust pač še ni doumel, da bi bilo pravzaprav bolje v fotoaparat vtakniti boljšo optiko in manj megapikslov. No, pa saj konkurenca dela iste napake. Ker, resnici na ljubo, 3,1-megapiksla bi popolnoma zadostovalo tudi za profesionalno rabo, slaba optika pa samo kvari splošno podobo sicer solidnega izdelka.


Pripravljen za akcijo…

Dotakniti se moram še ene stvari. Odzivni čas fotoaparata je porazno počasen. Že vklop fotoaparata traja predolgo, čas med pritiskom na sprožilec in dejanskim fotografiranjem pa je celi dve sekundi. Avtofokus, ki je že tako nižje kakovosti, še izgubi točke s svojo počasnostjo. Tako lahko pozabimo, da bomo s Trustom 910Z PowerC@m ujeli tiste nepozabne trenutke, saj bodo le-ti že davno mimo, ko bomo mi šele uspeli fotoaparat prižgati. S tem malčkom se bo treba zadovoljiti s panoramami, narejenimi fotografijami in portreti. Paparazza pa se ne bomo šli.

Vendar je treba izpostaviti eno dejstvo: cena tega fotoaparata je resnično ugodna. V istem cenovnem rangu so fotoaparati opremljeni z ‘borimi’ dvema do tremi megapiksli, s svojimi pet megapiksli pa se Trust 910Z že spogleduje s stopničko ali dvema višje.


Pomnilniška kartica kapacitete 64- ali 128-MB je še kako zaželjena…

Za delo novi Trust potrebuje vsega dve navadni AA bateriji, ki zdržita presenetljivo dolgo. Kljub temu odločitev za par polnilnih baterij ne bi bila napačna.

Še vedno gre za zelo soliden aparat, vsekakor vreden premisleka, če kupujete izdelek v tem cenovnem rangu. Po opremljenosti prekaša konkurente, a bo potrebno kakšno slabost vzeti v zakup. Priporočena prodajna cena izdelka znaša 67.900 SIT (z DDV), slovenski uvoznik pa je podjetje Medis iz Trzina.

ZAKLJUČEK / KONČNA OCENA
Treba se bo tako odločiti: ali nam je bolj pomembna surova digitalna moč fotoaparata, ali bi radi tudi snemali barvno lepe ter kvalitetne fotografije? Osebno menim, da bi morala biti kvaliteta optike in številka pri besedi megapiksel sorazmerna. Trust bi vsekakor naredil boljši korak, če bi pet Mpikslov vtaknil v kvalitetnejši fotoaparat, ter zvišal ceno. Ali pa seveda obratno, da bi v 910Z vtaknil samo 3 Mpiksle, kar bi za to optiko popolnoma zadostovalo, in spustil ceno še nižje, kjer bi ostal praktično brez konkurence.

Ocena: 7/10

Prednosti:
+ ugodna cena
+ dobra opremljenost
+ 5 megapikslov
+ enostaven za uporabo

Slabosti:
– slaba optika
– počasnost (slaba odzivnost)
– slaba kvaliteta video posnetkov


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben od drugih podpornih storitev. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno nalogo, ... Več
Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več