Računalništvo, telefonija
Tablični računalniki
Triki in nasveti
26.03.2024 10:30

Deli z drugimi:

Share

TEST: Samsung Galaxy Tab Active5 – zamenjam lahko baterijo! Aja, tudi vzdržljivost ni slaba

Koliko let je minilo, odkar sem lahko v nekaj sekundah snel zadnjo ploščo in zamenjal baterijo? 10, če ne celo več. In med vsemi mi je to omogočil Samsung. Prej bi pričakoval kakšno Nokio ali pa podjetje Nothing, ki se bohotita z izredno popravljivimi telefoni.
Na testu robustna tablica Samsung Galaxy Tab Active5.
Na testu robustna tablica Samsung Galaxy Tab Active5.

Samsung Galaxy Tab Active5 je tablica (kakšno presenečenje), ampak je ne bomo videli v rokah povprečnega Slovenca. Ne zato, ker ni dobra ali pa ker ni dovolj zmogljiva, ampak samo zato, ker ni namenjena za vsakdanjo rabo.

Verjamem, da ste že po sliki ugotovili, da gre za robustni tablični računalnik. Naprava, ki je zasnovana za najtežje pogoje, na primer za delo na gradbiščih, skladiščih, zdravstvu, ali pa za tiste, ki svoj prosti čas preživljajo v jamah, gorah in povsod drugje, kjer bi lahko običajen padec pomenil usoden konec.

PrednostiSlabosti
Izjemno vzdržljivaPovprečna zmogljivost
Zamenljiva baterijaLCD zaslon namesto OLED
POGO priključek za dodatkeRazmeroma visoka cena
Aktivni gumb za hitrejši dostop do aplikacij 
Priloženo pisalo S Pen 
Zanimiva funkcija za delovanje brez baterije 

Samsung Galaxy Tab Active5 cena v Sloveniji?

Samsung Galaxy Tab Active 5 5G 6/128GB: 599 €

Več o nakupu na www.samsung.com.

Samsung Galaxy Tab Active5 oblika klasične tablice skriva marsikatero presenečenje

Ne bom odkrival tople vode. Galaxy Tab Active5 je na videz povsem običajna tablica. Če pogledamo pobliže, pa opazimo nekaj malenkosti, ki jih ne najdemo na običajni tablici. Najprej so trije fizični gumbi, ki so pred desetletjem izginili in bili nadomeščeni z virtualnimi gumbi. Na levi strani je priključek za polnjenje s pomočjo POGO polnilne postaje, spodaj 3,5-mm priključek za slušalke, na desni stranici pa rumeno-zelen aktivni gumb, ki ga lahko programiramo za hitrejši dostop do poljubne aplikacije. Privzeto je izbrana Kamera in aktivni gumb v tem primeru deluje še kot sprožilec. Škoda le, da aktivni gumb ne deluje pri izklopljenem zaslonu.

Zadaj je robustna plošča z vzorcem, ki spominja na cevi, in štirimi vijaki, ki so okrasni dodatek. Zadnja plošča je namreč samo pripeta in ne privijačena. Na levi strani je priročen zatič za lažje odpiranje, pod pokrovom pa se skriva ogromna baterija z razmeroma skromno kapaciteto 5050 mAh, vsaj za standarde tablice. Moram reči, da me je oblil val nostalgije, ko sem lahko enostavno snel baterijo iz ohišja, ne da bi pri tem moral vijačiti, menjati tesnila, lepilo in še kaj. Brez orodij in brez »haklcev«. To je odlično za dolgoživost tablice, saj bi lahko čez nekaj let le odprl pokrov in v sekundi zamenjal baterijo. Lahko bi se lotil tudi popravila/menjave drugih komponent, saj kolikor opažam dostop do komponent ni otežen, seveda pod pogojem, da bodo takrat še na voljo rezervni deli.

Kljub temu pa ima Samsung Galaxy Tab Active5 še vedno vse potrebne ocene za robustnost: IP68 in MIL-STD-810H. Zaslon pa varuje Corning Gorilla Glass 5.

Tablica ni pretirano težka. V primerjavi s prejšnjim modelom Active4 so oklestili kar 200 gramov. Čitalec prstnih odtisov v fizičnem gumbu Domov je kar odziven, prepoznava obraza pa je med počasnejšimi, kar sem jih doslej testiral.

Zaslon »le« LCD (TFT)

Na voljo je 8 palcev, ločljivost je WUXGA (1920 x 1200), razmerje stranic pa 16 : 10. Panela je zgolj LCD, kar je lahko jabolka spora, saj gre vseeno za 600 € in OLED bi moral priti v ožji izbor. Ker bo tablica Samsung Galaxy Tab Active5 večinoma uporabljena v težkih okoljih, mi je od ločljivosti in tipa panele bolj pomembna odzivnost, vzdržljivost in jasnost. Zaslon se osvežuje pri 120 Hz, ki poskrbi za gladko uporabniško izkušnjo. Sem pa pri večopravilnosti opazil manjša zatikanja pri premikanju med meniji ali morebitnem zagonu nove aplikacije, prvi znak, da Exynos čip ne zmore slediti čisto vsaki nalogi.

Svetilnost je bila zadovoljiva, lahko pa bi bila boljša. 600 nitov je daleč od tega, kar smo v 2024 vajeni od zaslonov. Ne potrebujem 2500 nitov, kot pri Galaxy S24 Ultra, nič pa ne bi bilo narobe, če bi jo nadgradili nad mejo 1000 nitov, še posebej, ker bo tablica pogosto uporabljena neposredno na sončni svetlobi.

Kot že rečeno, zaslon varuje Corning Gorilla Glass 5, nekoliko starejša zaščita, ki bi pa vseeno morala dobro opraviti svojo nalogo. Nadel sem si tudi rokavice in jo testiral, kot bi jo uporabljali nekje na terenu. Lahko potrdim, da je zaslon kljub temu ostal enako odziven. Zaslon sem tudi poškropil s kapljicami vode, kjer pa sem naletel na občasno nesposobnost zaznavanja ukazov, vendar nič pretresljivo moteče.

Podpora za Dolby Atmos je nekoliko presenetljiv dodatek. Kakovost zvoka je solidna, z njim sem bil razmeroma zadovoljen, vseeno pa so katerekoli slušalke boljša izbira.

Dobil sem tudi priložen zaščitni ovitek z vključenim pisalom S Pen in je po mojih podatkih vedno priložen ob nakupu. Čeprav bi ga lahko uporabljali za naloge oblikovanja ali tudi za splošno brskanje po telefonu, predvidevam, da je v tem primeru pisalo bolj namenjeno za izpolnjevanje dokumentov, podpisovanje in podobne poslovne naloge.

Zmogljivost je povprečna, a zadostna za namenjeno rabo

Exynos 1380 je čip, ki spada v strogo povprečje. Bo zadoščal za poslovno rabo, za katero je tablica namenjena, ne morem mu pa dodeliti kakšnega posebnega priznanja. Zmožen je zagnati tudi priljubljene igre (Genshin Impact, Call of Duty: Mobile) pri srednji ločljivosti, pri dolgotrajni rabi pa bi priporočal še nižje nastavitve. Pretiranega pregrevanja nisem zasledil.

128 GB prostora je za današnje čase nekoliko premalo, 256 GB bi morala biti privzeta konfiguracija. Rešilna bilka je podpora za razširitev z microSD kartico do 1 TB. Nameščen je Android 14 s preobleko One UI 6.0.

Vključene so vse znane tehnologije: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, 5G, NFC in eSIM. Samsung zagotavlja 4 leta Android nadgradenj in 5 let varnostnih popravkov.

Na voljo je samo ena kamera (13 MP) na zadnji strani, ki pa je ne boste uporabljali za ustvarjanje fotografskih presežkov, ampak bolj za skeniranje črtnih kod in podobno. Spredaj je 5 MP kamera za morebitne video klice.

Baterija mi je v povprečju zdržala dober dan in pol, kar je kar solidna življenjska doba. Predvidevam, da bo pri izključno poslovnih nalogah zdržala veliko dlje.

Kot robustna tablica je odlična, za vsakdanjo rabo pa malo manj

V mojih mislih bi morali Samsung Galaxy Tab Active 5kupiti, če jo nameravate uporabljati v okoljih, kjer je grobo ravnanje pričakovano. Podjetja jo lahko zlahka uporabljajo v skladiščih, proizvodnji, na terenu in povsod drugje, kjer tovrsten medij pride prav. Za bolj komercialno rabo jo vidim samo v vlogi spremljevalke na hribolazenju in podobnih aktivnostih. Težko jo priporočam za čisto običajno rabo. Njena vzdržljivost je zelo dobrodošla lastnost, ampak povprečnega uporabnika bolj zanima zmogljivost, kakovost zaslona in kamer, kot pa, ali ima tablica vojaški certifikat za odpornost.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung Samsung Galaxy Tab Active5


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več