Življenjski slog
Triki in nasveti
22.12.2023 15:30

Deli z drugimi:

Share

Na testu iRobot Roomba i8+: dovolj dober za skoraj vsak dom

Robotski sesalniki so vam pri srcu ali pa ste z njimi v preteklih letih imeli slabo izkušnjo in se jih ne želite več pritakniti. Če je od slabe izkušnje minilo več let, potem je morda čas, da robotom namenite še eno priložnost.
Test-iRobot-Roomba-i8-review-16
Test-iRobot-Roomba-i8-review-16

Pred kratkim sem testiral »začetnika« iRobot Roomba Combo i5 brez postaje za samodejno praznjenje koška. Po testu iRobot Roomba i8+ sem še bolj prepričan, da je večina gospodinjstev niti ne potrebuje, vsaj ne v tej izvedbi.

Robotski sesalniki so napredovali do te mere, da je skoraj vsak že primeren za povprečno gospodinjstvo. Razlikujejo se od vrste krtač, pametnih funkcij, krmiljenju po prostoru, bateriji in zmogljivosti. Tiste robote, ki smo v zadnjem letu ali dve uspeli testirati, so se skoraj vselej dobro izkazali. Za seboj so pustili čiste površine in nasmejane obraze, še posebej iRobot robotki.

iRobot Roomba i8+ si s sovrstniki deli občutek za podrobnosti

Zadovoljen sem bil že z bolj osnovnim Roomba Combo i5 in me je res zanimalo, kaj mi lahko ponudi na papirju bolj prefinjena Roomba i8+, poleg postaje za samodejno praznjenje. Oblika je z izjemo zgornjega obroča identična. Na vrhu sta gumba za začetek čiščenja in gumb za vrnitev na postajo. Ima pa Roomba i8+ bolj sijoč zaključek na vrhu, ki zelo pridno nabira umazanijo. Pričakujte, da ga boste morali vsake toliko časa s krpo pobrisati, kar je poštena izmenjava, glede na to, koliko umazanije bo robotek dnevno odstranil izpred naših oči.

Je dovolj nizek, da se lahko »stlači« pod nižje ležečo pohištvo. Prav tako nima sistema lidar, ki bi ga ustavil, da ne bi šel pod zaveso ali kaj podobnega. Dobro za temeljito čiščenje, saj se bo dotaknil čisto vsakega kota in robu, po drugi strani pa bo morda zašel, kamor ne želite. Še dobro, da je ta model dovolj pameten, da mu lahko v aplikaciji iRobot Home ukažemo, kje lahko čisti/pomiva in kje so prepovedana območja.

Ni pa dovolj pameten, da se bo samodejno izognil oviram, še posebej majhnim predmetom, kot to zmorejo njegovi premijski kolegi. Za to bi potreboval kamero in zmožnost »umetne inteligence«, s katero bi prepoznal predmete pred seboj.

Roomba i8+ je kombinirani robot, torej čisti in pomiva, lahko tudi oboje hkrati. Dobili boste dva koška. Prvi je klasični in samo za sesanje. Drugi pa na sebi hrani še krpo za pomivanje in tudi košek za sesanje ter rezervoar za vodo (210 ml). Pomije lahko do 55 m2, preden boste morali napolniti rezervoar. To tudi lahko potrdim, saj je med testom skoraj vsak drug dan brez težav pomil 40 kvadratnih metrov neto površine in mu je ostalo še kar nekaj vode v tanku.

Pohvalim lahko njegov občutek za čistočo in oko za podrobnosti. Nastavil sem mu več linij različnih kosov umazanije – kosmiče, sol/sladkor, mačje dlake, mačji pesek … – in vse mu je uspelo brez težav tudi posesati. Stranska krtača je pesek sicer »brcnila« proti robovom, a se je do konca sesanja robot tam še enkrat ustavil in tudi počistil. Za test pomivanja sem uporabil kislo smetano in paradižnikovo omako. Ker je bila umazanija še sveža, ni imel težav pri pomivanju. Med vsakodnevno rabo pa sem opazil, da zasušene madeže okoli kuhinjskega pulta nikoli ni uspel odstraniti. To je tako ali tako hiba vseh kombiniranih robotov.

Ko Roomba zaključi s čiščenjem, se samodejno vrne na postajo. Ta je pri Plus različici nekoliko drugačna, saj podpira samodejno praznjenje koška. Ko se to zgodi, bodite pripravljeni na zvok reaktivnega letalca. Hrup je v majhnih stanovanjih lahko zadušljiv, vendar na srečo traja le nekaj sekund. Čeprav se pritožujem nad njegovim hrupom, bi se pritoževal tudi, če bi bil tih, kajti potem ne bi dobro izpraznil koška.

Postaja je priročna, a po mojem mnenju nepotrebna. Umazanija se izprazni v vrečko, ki jo je potrebno redno prazniti in menjati. Lažje mi je izprazniti košek v robotu kot pa vrečko v postaji. Pri obstoječem Xiaomi robotu, ki dnevno sesa prostore, moram košek prazniti na približno 5 dni, kar se mi ne zdi pretirano pogosto. Raje bi izbral model brez postaje, prihranil nekaj denarja in tudi prostora, saj postaja kljub kompaktni obliki zavzame nekoliko več prostora.

Gumijasta valja oziroma krtači sta zelo učinkoviti in prijazni za čiščenje. Dlake se zatikajo, vendar samo na oseh, kar pa je zelo enostavno odstraniti. Med testom nisem zasledil, da bi se umazanija nabirala pod kolesi.

Imel bi ga, čeprav je predober za moje potrebe

Zelo sem zadovoljen z njegovim sesanjem, manj pa s pomivanjem, kar pa ne moti, saj bi ga uporabljal samo za vzdrževanje čistoče in ne za temeljito, globinsko pomivanje. Pametno se loti čiščenja in tudi večkrat očisti predele, kjer se nabira največ umazanije. Priročen je tudi ročen ukaz, katero območje ali prostor naj počisti.

Na začetku tako kot pri vseh iRobot sesalnikih priporočam, da mu pustite naj najprej ustvari natančen zemljevid prostorov. Ročno popravite meje med prostori, določite prepovedana območja in si ustvarite različne profile, na primer počisti in pomij samo kopalnico ali pa posesaj pisarno in podobno.

To je tudi vse, kar robot od vas potrebuje. Potem mu samo še sporočite, kdaj želite, da začne čistiti. Ni čisto avtonomen, je pa dober približek.

iRobot Romba i8+ je zelo dober gospodinjski pomočnik, ki bo dobrodošel v vsakem domu. Cena tega modela je 799,9 €, sem ga pa večkrat v Sloveniji opazil tudi po znižani ceni koli 600 €, v tujini še nekoliko manj. Splača se spremljati in kupiti v akciji.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iRobot sesalniki Roomba

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več