Računalništvo, telefonija
Avtomoto
Življenjski slog
Triki in nasveti
12.04.2024 07:15

Deli z drugimi:

Share

Z električnim panterjem smo premagovali najstrmejše vzpone

Glede na to, da se lahko imenu električnega kolesa ECONO Pantera zahvalijo mogočni in elegantni džungelski mački, pričakujemo, da imata tudi skupne lastnosti.

Predvsem pa, da oba rada domujeta v bolj zahtevnih okoljih: gozdovih, gorah in povsod drugje, kjer se običajna kolesa in običajne mačke ne znajdejo. Iskanje bližnjic nam pri testih raznovrstnih naprav ni v navadi, ampak pri preizkusu najnovejšega električnega kolesa ECONO Pantera B C8 140 smo namerno raziskovali bližnjice skozi gozd, prevozili vse mogoče ovire in iskali najstrmejše vzpone. Vse z namenom, da se prepričamo o njegovi kakovosti, saj je ta na papirju delovala zelo spodbudno.

ECONO Pantera B C8 140 – takoj smo mu zaupali, da nas bo pripeljal na cilj

Že, ko se prvič usedeš na kolo in tudi ko ga pred tem opazuješ, si lahko ustvariš prvo mnenje. Takoj, ko pa opaziš vzmetenje spredaj in zadaj, veš, da si dobil polno vzmeteno kolo. 29-palčna kolesa razkrivajo, da gre za gorsko kolo in ne kolo za dolgočasne mestne vrveže. Aluminijast okvir, ki so ga razvijali več kot tri leta, deluje robustno in je pripravljeno za skoke, sunkovite pristanke in luknje. Na krmilu in samem okvirju lahko opazimo nekaj znanih imen. Tektro je posodil menjalnik in zavore, ECONO 720 Wh (ali 835 Wh) baterijo, XFusion je nastavil zračno vzmetenje, srce električnega kolesa – motor – pa je navilo podjetje Bafang.

Po začetnem spoznavanju nismo odlašali. Pognali smo se v najbližji hrib in preizkusili e-kolo v njegovem naravnem okolju.

Pravega izziva zanj nismo našli

Na krmilu je manjši LCD zaslon, na katerem lahko spremljamo, kaj se dogaja s kolesom (doseg, stanje baterije, hitrost, prevožena razdalja) in v katerem načinu vozimo. Za najtežje vzpone smo izbrali način Boost, če smo se hoteli dodobra preznojiti, pa smo kolesarili v načinu Sport, Tour ali Eco. Na poti do Svetega Jakoba nad Katarino je kar nekaj vzponov, še posebej, če se poslužuješ gozdnih poti. S 95 Nm navora in 250-W močjo, ki ju proizvede motor Bafang, smo zlahka prišli do vrha. Prepričali smo se, da lahko premaguje naklone do 20°, če ne celo kakšno stopinjo več. Vedno smo imeli vsaj dve prestavi v rezervi, če bi se slučajno vzpon še večal. 15-kilometrski vzpon je v zameno terjal slabih 30 % baterije, s poudarkom, da smo ves čas vozili v načinu Sport+ ali Boost, skupno bi se lahko torej v podobne hribe peljali približno 50 kilometrov, še več, če so vaše noge pripravljene prevzeti dobršen del bremena.

Ustavile nas niso niti razmočene poti in ostanki neurja. Vožnja je bila venomer zelo udobna, tiste manjše luknje niti ne občutiš, komaj pa čakaš, da opaziš priložnost za morebiten skok, da preizkusiš zračno vzmetenje. Pretogo ali premehko pri ECONO Panteri ne obstaja, kajti vsak si lahko sam nastavi, kako naj se vzmetenje obnaša. Takoj pod sedežem je mehanizem za nadziranje zadnjega vzmetenja, podobno najdemo tudi na sprednji vilici. Edino, kar bi si želeli videti, je, da bi bil mehanizem bolj dostopen, na primer na krmilu. Tako bi bilo upravljanje med vožnjo veliko enostavneje. Sedaj moraš to opraviti na način, da z eno roko skrbiš, da ne zletiš s kolesa, medtem ko z drugo obračaš ročaj pod sedežem.

Koncept že obvladajo, saj so na levo stran krmila namestili zelo priročen zatič, s katerim nadziramo hidravliko sedeža. Ko smo se spuščali ali vzpenjali, smo si lahko zelo hitro nastavili višino sedeža za maksimalno ugodje. Ročica je malenkost premalo občutljiva, saj se prvih nekaj milimetrov ne zgodi nič, v naslednjih nekaj milimetrih pa se sedež zelo hitro dvigne. Potrebna je nežnost, da sedež počasi dvigneš na želeno raven.

Med raziskovanjem bližnjih hribov smo naredili dobrih 1000 metrov višinske razlike. Spuščali smo se tudi s hitrostmi več kot 50 km/h, podobno smo lahko dosegli tudi na ravnini in v nobenem primeru nismo dobili občutka, da kolo nima situacije pod nadzorom. Makadam, blato, korenine in povsod drugje smo bili vedno na varnem, tudi po zaslugi Tektro hidravličnih zavor, ki so nas iz končne hitrosti ustavile v le sekundi ali dveh.

Z ECONO Pantero se, še posebej po gozdnih poteh, res počutiš kot panter. Čisto enostavno smo prikolesarili do vrha hribov, ki jih s klasičnim kolesom nikoli ne bi dosegli oziroma bi do njih prisopihali z zadnjimi izdihljaji. Z ECONO Pantero pa se v tem času že zdavnaj okrepčamo in podamo naprej novim dogodivščinam naproti.

Ga priporočamo? Zagotovo. Več pa na www.econo.eu. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električna energija električna kolesa

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRON d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRON d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

www.comtron.si

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRON d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več