Računalništvo, telefonija
10.08.2018 05:35
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla z lastnim procesorjem za avtomobilsko umetno inteligenco

Tesla z lastnim procesorjem za avtomobilsko umetno inteligenco
Tesla z lastnim procesorjem za avtomobilsko umetno inteligenco

Ključna zamisel avtonomne vožnje je predvsem ta, da bodo električna vozila na neki točki sposobna popolnoma samostojne vožnje, kar pomeni brez kakršnekoli intervencije človeka. Kot kaže, želi biti podjetje Tesla Motors na tem področju eno izmed vodilnih, saj že kar nekaj časa razvija lastni procesor z napredno umetno inteligenco, strojno učenje in računalniški vid. Novost bo seveda najprej uporabljena v prihajajočih Teslinih električnih avtomobilih, nekoliko kasneje pa bi lahko postala tudi del izdelkov drugih proizvajalcev tovrstnih vozil.

Novi napredni procesor naj bi bil, vsaj po ocenah strokovnjakov, precej bolj zmogljiv od procesorjev družbe Nvidia, ki jih danes najdemo v električnih avtomobilih. Ta naj bi bil namreč zmožen procesirati okolico s frekvenco 2.000 slik na sekundo, medtem ko procesor Nvidia trenutno zmore procesirati »zgolj« 200 slik na sekundo. Večja frekvenca zajema slik bo omogočala bolj natančno in varnejšo samodejno vožnjo električnih avtomobilov prihodnosti.

Ker Teslini inženirji procesor razvijajo že dobri dve leti obstaja možnost, da bi ga lahko ugledali v njihovih vozilih že prihodnje leto. Po vsej verjetnosti bo šlo za modele vozil 3, X in S, obstaja pa tudi možnost, da bo podjetje za ta namen pripravilo povsem novi električni avtomobil.


Prijavi napako v članku