Trdi diski
04.03.2010 08:04

Deli z drugimi:

Share

Terabajtni trdi disk za prenosnike Western Digital Scorpio Blue

Prostora za shranjevanje podatkov je več kot dovolj!
Prostora za shranjevanje podatkov je več kot dovolj!

Uporabnikom prenosnih računalnikov prepogosto primanjkuje diskovnega prostora za shranjevanje podatkov, saj pri prenosnikih ne moremo poljubno dodajati trdih diskov, kot to lahko počnemo pri osebnih računalnikih. Zato so se pri podjetju Western Digital odločili, da na japonskem trgu ponudijo v prodajo prvi 2,5-palčni trdi disk družine Scorpio Blue, na katerega je mogoče shraniti kar neverjeten terabajt podatkov.

Magnetne plošče novinca se vrtijo s hitrostjo 5.400 vrtljajev na minuto, medtem ko za zanesljivi prenos podatkov skrbi podatkovni vmesnik SATA. Prostorni trdi disk Western Digital Scorpio Blue razpolaga tudi z 8 MB predpomnilnika. Računalniški gigant žal ni razkril podatkov o zmogljivosti novinca. To pa po eni strani niti ne preseneča, saj je pri novem trdem disku poudarek izključno na visoki kapaciteti.

Terabajtnega trdega diska maloprodajne vrednosti okoli 220 evrov žal ne bo mogoče vgraditi v vse prenosne računalnike, saj v debelino meri kar 3 milimetre več kot običajni trdi diski (12,5 mm proti 9,5 mm). Podjetje Western Digital je moralo namreč za dosego visoke kapacitete v trdi disk Scorpio Blue vgraditi kar tri magnetne plošče.

Vas zanima več iz te teme?
WD diski SSD diski zunanji trdi disk

Prijavi napako v članku