Računalništvo, telefonija
19.03.2008 08:18
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Telekom Slovenije komercialno uvedel WiMax

Po uspešno izpeljanem poskusnem obdobju v lanskem letu je Telekom Slovenije konec prejšnjega tedna v Rožni dolini v Ljubljani v promet vključil prvi komercialni priključek v brezžičnem širokopasovnem omrežju WiMax. APEK je Telekomu Slovenije oktobra 2006, kot enemu od dveh, izdal odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc za potrebe širokopasovne dostopovne tehnologije WiMax. Za koncesijo je plačal takratnih sto milijonov tolarjev (417.292 evrov). Pri tem projektu sodeluje s hčerinsko družbo Mobitel. Vrednost celotne naložbe v gradnjo omrežja bo po oceni znašala okrog deset milijonov evrov.

Projekt zagotavljanja storitev za fiksni brezžični širokopasovni dostopovni sistem je razdeljen na šest polletnih obdobij. Doslej so dela potekala natančno po načrtu, saj je bila komercialna uvedba načrtovana v tretjem polletnem obdobju. Zgradili so, ali pravkar gradijo, dvajset baznih postaj; do oktobra jih bodo postavili še šestdeset, s čimer bodo zagotovili 40-odstotno pokritost prebivalstva. Omrežje na začetku gradijo na tistih območjih, na katerih je zaradi različnih razlogov največ belih lis pri zagotavljanju širokopasovnih priključkov. Letos načrtujejo vključitev 5.100 naročnikov v omrežje. Ob koncu triletnega obdobja bo pokritost področja pokrivanja prebivalstva 98,4-odstotna in področja pokrivanja prebivalstva na podeželju 55,6-odstotna, kar bo za 38,4 oziroma 22,3 odstotka presegalo razpisne zahteve APEKa.

WiMax je brezžična radijska tehnologija, ki zagotavlja širokopasovni dostop do interneta in IP telefonijo. Primerna je za pokrivanje urbanih krajev in še zlasti ruralnih naselij, kjer telekomunikacijska infrastruktura še ne zagotavlja širokopasovnega dostopa. Kot taka pomeni alternativo omrežjem xDSL in kabelskim sistemom, vendar tudi tehnologiji WiFi (WLAN), v primerjavi s katero zagotavlja večji doseg signala, večje zmogljivosti in frekvenčni prostor. Z mobilnimi tehnologijami HSxPA pa lahko WiMax predstavlja celovito širokopasovno rešitev za uporabnike na območju Slovenije. Tehnologija WiMax odpira nove možnosti obstoječim in alternativnim operaterjem širokopasovnega dostopa. Možnosti se kažejo še zlasti v primerih, ko obstoječe omrežje ne omogoča tehnologij iz nabora xDSL, ko je omrežje v celoti zasedeno in je širitev ekonomsko neupravičena, ko se je treba na potrebe trga hitro odzvati ali ko je treba zagotoviti širokopasovni dostop le za določen čas.

WiMax je komercialno ime za tehnologijo, ki je določena v priporočilu IEEE 802.16. Priporočilo je namenjeno zadostitvi potreb pri gradnji brezžičnih omrežij. Oprema uporablja frekvenčni pas od 2 do 11 GHz ter teoretično omogoča komunikacijo, tudi če se oddajnik in sprejemnik ne “vidita” (NLOS – Non Line Of Sight). Najpogostejša izvedba je sestavljena iz bazne postaje, pritrjene na stavbo ali stolp, ki komunicira z naročniškimi postajami (poslovni in domači uporabniki) po načelu točka-več točk (Point to MultiPoint) v zvezdasti topologiji. Njen domet je teoretično do 50 kilometrov, praktično pa s tipično celico med šest in deset kilometrov. Hitrost, ki jo tehnologija 802.16a omogoča, je do 75 Mb/s po posameznem kanalu pri širini kanala 14 MHz.

Telekom Slovenije je pridobil koncesijo za uporabljanje WiMax tehnologije na frekvenčnem pasu 3,5 GHz s TDD in širino kanala 7 MHz. Dosežena hitrost prenosa med testiranjem je znašala 20 Mbit/s na sektor, ki se deli na vse uporabnike v okviru enega sektorja. Zato Telekom Slovenije preko Wimax tehnologije ponuja storitvene pakete s hitrostmi do največ 1 Mbit/s (paketi 1M, 512k in 256k) na uporabnika pod pogojem, da uporabnik “vidi” bazno postajo (LOS – Line Of Sight). Poleg širokopasovnega dostopa do interneta namerava Telekom Slovenije preko tehnologije WiMax ponuditi tudi internetno telefonijo (VoIP).


Prijavi napako v članku