Računalništvo, telefonija
11.06.2020 11:35
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Telefoni s spletno kamero pod zaslonom kmalu med nami!

Inovativna spletna kamera pod zaslonom podjetja Visionox je navdušila mnoge!
Inovativna spletna kamera pod zaslonom podjetja Visionox je navdušila mnoge!

Že pred časom smo pisali o nameri številnih proizvajalcev pametnih mobilnih telefonov Android, da razvijejo povsem novo rešitev, ki naj bi za vedno odpravila nadležne zareze in luknje v zaslonih pametnih mobilnih telefonov. Njihovi inženirji namreč že dlje časa delajo na inovativnem zaslonu, kjer bo spletna kamera neposredno pod površino zaslona, ta pa uporabniku seveda na bo vidna. Kljub temu bo ponujala vse funkcije klasične spletne kamere, vključno z zajemom sebkov. Spletna kamera se bo namreč “aktivirala” pod zaslonom le takrat, ko jo bomo zares potrebovali.

Na srečo so pri kitajskem proizvajalcu zaslonov OLED na tem področju že dosegli dovolj viden napredek, da je omenjena tehnologija že skorajda nared. To pomeni, da bomo lahko že v teku naslednjega leta na trgu ugledali prve pametne mobilne telefone, pri katerih se bo spletna kamera nahajala neposredno pod zaslonom in se bo prikazala zgolj, ko bo to potrebno. Poleg tega bo omenjena tehnologija omogočila izdelavo telefonov s precej tanjšimi robovi okoli zaslona.

Pri tem velja še omeniti, da strojna oprema tu ne bo dovolj, da bo spletna kamera povsem skrita za zaslonom. Pri tem bo veliko vlogo igrala tudi programska oprema, ki bo morala odpravljati težave povezane s svetilnostjo in barvami. Napredni zasloni kitajskega proizvajalca zaslonov Visionox bodo proizvajalcem pametnih mobilnih telefonov na voljo v začetku naslednjega leta. To dejansko pomeni, da bodo prve naprave opremljene z njim na voljo v prodajo v drugi polovici naslednjega leta, večinoma pa bo tu šlo za pametne telefoni vodilnih kitajskih podjetji.


Prijavi napako v članku