Telefoni
23.01.2012 14:43
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilni telefon, ki se napolni sam

Zaslon mobilnika je pogosto največji porabnik dragocene električne energije.
Zaslon mobilnika je pogosto največji porabnik dragocene električne energije.

Največja pomanjkljivost sodobnih pametnih mobilnih telefonov je njihova avtonomija delovanja. Ker so ti opremljeni z velikimi zasloni, zmogljivimi procesorji, navigacijskimi sistemi GPS in drugimi elektronskimi pripomočki, njihova avtonomija delovanja le redkokdaj preseže en dan. Ker povečevanje zmogljivosti baterije zaradi kompaktnosti in prenosnosti mobilnikov ne pride v poštev, je raziskovalec Arman Ahnood iz londonskega centra za nanotehnologijo (London Centre for Nanotechnology) iznašel nadvse zanimivo rešitev.

Znanstvenik je pri proučevanju delovanja mobilnikov prišel do spoznanja, da le 36 odstotkov svetlobe, ki jo zasloni OLED pri delovanju sproščajo, »potuje« neposredno do uporabnika. Ker je v »pobegli« svetlobi shranjena energija, je raziskovalec pripravil izredno tanko filmsko prevleko iz sončnih celic. To je postavil ob rob zaslona in pričel iz pobegle svetlobe pridobivati dragoceno električno energijo. S to potezo se je poraba energije, ki je potrebna za osvetljevanje zaslona OLED, posledično zmanjšala.

Kljub izjemnemu podvigu znanstvenika Armana Ahnooda razlogov za pretirano veselje (še) ni. Ker filmska prevleka iz sončnih celic lahko zajame le dobrih deset odstotkov pobegle svetlobe zaslona OLED, je izkoristek pričakovano zelo nizek. Pri zaslonu s 3,7-palčnim oziroma 9,4-centimetrskim zaslonom je filmska prevleka namreč proizvedla le okoli pet milivatov električne energije. S tem mobilnik pridobi do pol ure dodatne avtonomije. Mi seveda upamo, da bo znanstvenik Arman Ahnood nadaljeval z delom in kmalu pripravil novo rešitev, ki bo znatno podaljšala avtonomijo delovanja naših nepogrešljivih napravic.


Prijavi napako v članku