Računalništvo, telefonija
06.02.2020 12:48
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tekmovanje iz znanja računalništva in spletnih tehnologij

V petek, 31. januarja 2020, je na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu potekalo 5. tekmovanje iz znanja programiranja in spletnih tehnologij.
Tekmovanje iz znanja računalništva in spletnih tehnologij
Tekmovanje iz znanja računalništva in spletnih tehnologij

Tekmovanja se je udeležilo 20 dijakov in dijakinj iz štirih srednjih šol jugovzhodne regije: Šolskega centra Novo mesto, Šolskega centra Krško-Sevnica, Gimnazije Brežice ter Gimnazije in srednje šole Kočevje.

Zbrane je pred začetkom reševanja nalog pozdravila prodekanja za izobraževanje doc. dr. Katarina Rojko, ki je med drugim tekmovalcem svetovala: »Rezultati današnjega tekmovanja naj vam služijo kot informacija o vašem trenutnem znanju, predvsem pa naj bodo motivacija za vaše nadaljnje učenje«. Veliko uspeha in sreče pri reševanju nalog je dijakom in dijakinjam zaželel izr. prof. dr. Borut Lužar, ki je sestavil naloge in razložil navodila za reševanje.

Letošnja novost je, da so tekmovalci lahko tekmovali v dveh kategorijah. Prva kategorija je vsebovala naloge iz znanja spletnih tehnologij (HTML, CSS in javascript), druga kategorija pa standardne naloge iz programiranja v izbranem programskem jeziku. Naloge so reševali 120 minut, pod budnim očesom člana ocenjevalne komisije, izr. prof. dr. Boruta Lužarja. Ocenjevalno komisijo so sestavljali še izr. prof. dr. Biljana Mileva Boshkoska, asistent Kenny Štorgel in asistentka Alenka Trpin.

Po malici so se dijaki in mentorji udeležili zanimive delavnice, ki jo je izvedel izr. prof. dr. Blaž Rodič. Preizkusili so se v ročnem upravljanju in programiranju robotske roke s štirimi servomotorji in kontrolnikom Arduino, ter z njo prestavljali in zlagali kocke. Za konec so robotski roki dodali novo orodje – pisalo in ugotavljali, da se je z robotsko roko težje podpisati kot s pravo. Sledila je razglasitev rezultatov ter podelitev praktičnih nagrad in priznanj vsem tekmovalcem. Mentorjem je za dobro delo čestitala prodekanja za izobraževanje doc. dr. Katarina Rojko.

Rezultati tekmovanja:

Prvo mesto v kategoriji spletne tehnologije je z 59 točkami dosegel dijak Šolskega centra Novo mesto Tim Rezelj. Drugo mesto je s 54 točkami dosegel Anže Kocjančič, prav tako dijak Šolskega centra Novo mesto, ki je bil lani zmagovalec tekmovanja. Na tretje mesto pa se je z 42 točkami uvrstil dijak Šolskega centra Krško-Sevnica Nejc Zupanc.

V kategoriji programiranje sta si prvo mesto s 75 točkami točkami, delila dijaka Šolskega centra Novo mesto Jernej Avsec in Lan Dolenc. Na tretje mesto pa se je z 42 točkami uvrstil dijak Šolskega centra Krško-Sevnica Anej Vovčak.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Zlati partner

Endava PLC

Letališka cesta 29B, 1000 Ljubljana,
Endava že več kot 21 let spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo ter pomaga nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz področja financ, telekomunikacij, medijev, tehnologije, potrošniških ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več