Programska oprema
29.04.2007 16:40

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

V poročilu o virusih in vdorih v prejšnjem tednu so se v laboratorijih PandaLabs osredotočili na črva Ridnu.C ter trojanca Evilx.A in Clagge.G.

Ridnu.C je gotovo med najbolj romantičnimi primerki škodljive programske opreme, ki so jih odkrili v laboratorijih PandaLabs. Njegova glavna funkcija je pisanje ljubečih sporočil v Notepadu, kadarkoli uporabniki odprejo to aplikacijo. Sporočila so npr. “dear my princess, I wanna take you to my palace” or “I miss you cute smile”. Na namizju ustvari tudi datoteko z imenom “Message for my princess”. Ko se zažene, črv odpre Notepad in prikaže omenjena sporočila.

Ridnu.C napiše tudi sporočilo (MR COOLFACE!), ko uporabniki poskušajo uporabiti Run v meniju Windows Start. “Čeprav romantičen, je še vedno lahko nadležen. Odpre nosilec CD enote in prižiga ter izklaplja zaslon vsakih nekaj sekund,” pojasnjuje tehnični direktor laboratorijev PandaLabs Luis Corrons.

Črv se širi po e-pošti, ki jo sam ustvari. Datoteka s črvom ima imena kot “Sahang dan Timah.scr,” “Bangka Island.scr” ali “Pantai Pasir Padi.scr”.

V laboratorijih PandaLabs so pripravili video posnetek z obnašanjem črva, ki si ga lahko ogledate na at http://www.pandasoftware.com/img/enc/Ridnu.C.wmv

Trojanec Evilx.A spremeni zapise v registru Windows, ki se nanašajo na požarno pregrado, da lahko dostopi do spletne strani in nalaga vse vrste datotek, vključno s škodljivimi programi.

Da ga je težje odkriti, ima trojanec dve korenski orodji, ki skrijejo njegove procese in zapise ter datoteke, ki jih ustvari. Evilx.A svoje sledi zabriše tudi z brisanjem originalne datoteke, v kateri doseže računalnike.

Clagge.G je prav tako narejen za nalaganje škodljive programske opreme z interneta. Ta trojanec dostopa do različnih naslovov URL, iz katerih naloži kopijo trojanca Cimuz.BE Trojan, narejenega za krajo informacij iz računalnikov.

Clagge.G ustvari kopijo sebe na sistemu. Ustvari tudi zapise v registru Windows Registry, da zagotovi svoj zagon ob vsakokratnem zagonu sistema.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več