Programska oprema
24.10.2005 07:47

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

V poročilu o virusih in vdorih preteklega tedna bomo pogledali štiri hekerska orodja Application/WeatherBug, AKeyLogger, ActiKeyLogger in SvrAny.A ter dva črva Mytob.KN in Sdbot.FJA.

Application/WeatherBug je program, ki kaže v sistemski vrstici vreme in temperature za izbrano lokacijo, vključno z vremensko napovedjo za naslednjih nekaj dni in oglase. Application/WeatherBug
Namesti orodno vrstico, poznano kot Application/Myway, ustvari več zapisov v registrski mapi in več datotek.

AKeyLogger in ActiKeyLogger sta dve aplikaciji, ki izvajata več akcij na okuženih računalnikih, vključno z:
– Beleženje udarcev na tipkovnico, tako da se lahko uporabijo za pridobitev gesel in drugih zaupnih informacij, ki se potem lahko pošljejo po e-pošti.
– Lahko tečeta v prikritem načinu, tako da nista vidni po namestitvi. Če se zaženeta vidno, se v sistemski vrstici prikaže ikona.
– Postaneta rezidenčni v pomnilniku.
– Lahko se nastavita, da se zaženeta ob vsakokratnem zagonu sistema Windows.
– Ustvarita več datotek v podmapi direktorija Programs File.

SvrAny.A lahko upravlja storitve iz ukazne vrstice. Njegove akcije vključujejo dovoljevanje zagona izvršljivih datotek kot storitev, pogajanje, blokiranje, ustvarjanje ali odstranjevanje storitev.

Mytob.KN je črv, ki se širi v e-poročilih z različnimi značilnostmi. Ko je nameščen, se poveže na strežnik IRC in čaka na kontrolne ukaze na daljavo.

Mytob.KN zaključi procese, ki pripadajo več varnostnim orodjem, kot so protivirusni programi in požarne pregrade, kot tudi procese drugih škodljivih programov. Prepreči tudi, da uporabnik dostopi do določenih spletnih strani, predvsem tistih, ki pripadajo protivirusnim podjetjem. V računalnikih z Windows XP Service Pack 2 onemogoči požarno pregrado, vključeno v ta operacijski sistem.

Današnje poročilo zaključujemo s črvom Sdbot.FJA, ki za širjenje po internetu izkorišča ranljivosti LSASS, RPC DCOM, ‘Workstation Service’ in ‘Plug and Play’. Poveže se na več strežnikov IRC, da prejme kontrolne ukaze na daljavo. Lahko naloži in zaganja datoteke, pridobi shranjena gesla v Protected Storage v programih Outlook in Internet Explorer, zaganja in ustavlja storitve Windows, ipd.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35