Računalništvo, telefonija
16.02.2019 06:04
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tablični računalnik Linux za zgolj 71 evrov?

Tablični računalnik Pine64 PineTab bo poganjal čistokrvni operacijski sistem Linux.
Tablični računalnik Pine64 PineTab bo poganjal čistokrvni operacijski sistem Linux.

Podjetje Pine64 je napovedalo prihod nadvse zanimivega izdelka, ki naj bi ponovno prinesel nekaj svežine na zdolgočasen trg tabličnih računalnikov. Njihov novi izdelek s prodajno oznako PineTab namreč temelji na osnovi miniaturnega osebnega računalnika, kar pomeni, da ga bo namesto mobilnega operacijskega sistema Android poganjal kar običajni operacijski sistem Linux. Dovolj računske moči bo novicu zagotovil 4-jedrni procesor AllWinner A64 ARM, ki brez težav opravi tudi z nekoliko zahtevnejšimi računskimi opravili.

Posebnost tabličnega računalnika Pine64 PineTab bo tudi njegova maloprodajna cena. Ta se bo na ameriškem trgu namreč gibala zgolj pri okoli 71 evrih, kar je precej manj od konkurenčnih rešitev. Na voljo bo še tipkovnica z magnetnimi priključki, za katero bo v prosti prodaji treba odšteti preračunanih 17,7 evra. To pomeni, da bomo za komplet morali odšteti le preračunanih 89 evrov, kar res ni veliko.

Ker tablični računalnik Pine64 PineTab temelji na osnovi kompaktnega osebnega računalnika, ne preseneča, da je strojna oprema nekoliko šibkejša. Ta namreč obsega dva gigabajta sistemskega pomnilnika LPDDR3 in 16 gigabajtov vgrajenega pomnilnika za shranjevanje podatkov, ki ga je mogoče razširiti s pomočjo pomnilniške kartice microSD. Preostala strojna oprema novosti bo obsegala še 25,7-centimetrski oziroma 10,1-pačni zaslon ločljivosti 1.280 x 720 slikovnih točk, spletno kamero ločljivosti dveh milijonov slikovnih točk, digitalni fotoaparat ločljivosti pet milijonov slikovnih točk ter brezžični povezavi Bluetooth (4.0) in Wi-Fi (802.11n). Našli bomo celo dva priključka USB 2.0, in sicer enega vrste Type-A in enega microUSB.

Trenutno še ni podatkov o tem, kdaj bo tablični računalnik Pine64 PineTab mogoče kupiti v prosti prodaji. To se bo po vsej verjetnosti zgodilo kmalu, saj proizvajalec zagotavlja, da že potekajo zaključna dela.


Prijavi napako v članku