Računalništvo, telefonija
06.07.2016 10:35

Deli z drugimi:

Share

Tablice Androidi za proizvajalce niso več ekonomsko upravičena. Bosta Apple in Microsoft to znala izkoristiti?

Android za proizvajalce tabličnih računalnikov ni več zanimiv.
Android za proizvajalce tabličnih računalnikov ni več zanimiv.

Pred kratkim smo poročali o tem, da so pri podjetju Dell sprejeli odločitev, da za svoje tablične računalnike in hibridne prenosnike povsem opustijo mobilni operacijski sistem Android (bit.ly/Dell-Android-RN). Vse svoje moči bodo raje usmerili v prenosnike 2-v-1, na katerih bo seveda nameščen operacijski sistem Windows 10. Ta v primerjavi z Androidom ponuja večjo večopravilnost in hkrati zagotavlja večjo produktivnost, poleg tega pa je z njim mogoče zagotoviti večjo varnost, saj je dovolj hitra nadgradnja mobilnega operacijskega sistema bolj kot ne misija nemogoče.

Težava z nameščanjem operacijskega sistema Android na tablične računalnike je predvsem v tem, da sistemu kot takemu manjka »inovativnost«, kar uporabnike seveda odvrača od njihovega nakupa. Poleg tega uporabniki pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov novih modelov ne več kupujejo vsake dve do tri leta, ampak se ta doba v zadnjem času vse bolj povečuje. Starejši modeli so namreč še vedno dovolj dobri za osnovna opravila, kot so na primer brskanje po svetovnem spletu, objavljanje sporočil na Facebooku, gledanje videoposnetkov na YouTubu in podobno. Zaradi tega proizvajalci mobilnih naprav Android od kupcev tovrstnih naprav nimajo večjih koristi, kitajska podjetja s poceni mobilnimi napravami Android pa jim še dodatno zmanjšujejo maržo.

Zaradi tega so mnogi poznavalci prepričani, da je sedaj prišel čas za Microsoft in Apple, saj so njihovi operacijski sistemi dovolj dobri, da so zanimiv za končnega uporabnika. V prednosti je tu predvsem podjetje Microsoft z operacijskim sistemom Windows 10, saj ta na mobilni napravi uporabniku daje enako izkušnjo kot na osebnem računalniku, kar pomeni, da je mobilna naprava primerna tako za vsa opravila na delovnem mestu kot za kakovostno preživljanje prostega časa.


Prijavi napako v članku