Računalništvo, telefonija
09.08.2018 16:45
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robotski sesalnik, ki ga je mogoče »predelati« v vohunsko napravo na kolesih

Ranljivosti v robotskem sesalniku Diqee 360 so vse prej kot nedolžne!
Ranljivosti v robotskem sesalniku Diqee 360 so vse prej kot nedolžne!

Hišna opravila znajo biti še kako nadležna in duhamorna, sploh pa čiščenje stanovanja oziroma hiše. Čiščenje nam namreč jemlje dragoceni prosti čas, ko bi lahko uživali kje na svežem zraku v naravi, hkrati pa je tudi naporno, saj smo pri intenzivnem pometanju ali sesanju veliko sklonjeni. Zaradi tega so robotski sesalniki med uporabniki vedno bolj priljubljeni, a kaj, ko njihova uporaba lahko ogrozi našo zasebnost, kar še posebej drži za sesalnik Diqee 360.

Strokovnjaki varnostnega podjetja Positive Technologies so namreč v robotskem sesalniku Diqee 360, ki je med drugim opremljen z brezžično povezavo Wi-Fi, spletno kamero z možnostjo nočnega snemanja in mikrofonom, odkrili dve zelo resni varnostni ranljivosti. Kitajski robotski sesalnik Diqee 360 je napreč »opremljen« s privzetim uporabniškim imenom in geslom, kar omogoča dostop do naprave vsakomur, ki ima dostop do lokalnega omrežja. Drugo ranljivost pa je mogoče izkoristiti za okužbo robotskega sesalnika preko pomnilniške kartice z zlonamerno kodo.

Čeprav je verjetnost okužbe oziroma napada na robotski sesalnik Diqee 360 relativno nizka, so posledice za našo zasebnost lahko zelo resne. Napadalec bi s tem namreč pridobil dostop do 360-stopinjske spletne kamere z možnostjo nočnega snemanja in mikrofona, vsebino pa bi lahko prenesel kakorkoli na svetovni splet. Če razpolagate z omenjenim robotskim sesalnikom dodatna previdnost pri njegovi uporabi zagotovo ne bo odveč.


Prijavi napako v članku