Računalništvo, telefonija
20.06.2017 08:47

Deli z drugimi:

Share

Ta dron vas bo zagotovo pustil brez besed!

Švedski inženir Axel Borg je zasnoval povsem delujoče leteče vozilo.
Švedski inženir Axel Borg je zasnoval povsem delujoče leteče vozilo.

Poplava dronov in naraščajoča priljubljenost sta že zdavnaj nakazali, kam se bo razvoj nadaljeval. Samo vprašanje časa je namreč bilo, kdaj se bo kakšna ekipa ali celo posameznik lotil razvoja drona, ki bo omogočal letenje s pilotom oziroma voznikom. Tega ambicioznega projekta se je pred kratkim lotil kar švedski inženir Axel Borg, ki je razviti popolnoma funkcionalno leteče plovilo za enega človeka. Naloga ni bila enostavna, saj je možakar od začetka do konca projekta potreboval dve leti, skupno pa je odštel kar preračunanih 8.970 evrov.

Švedski inženir Axel Borg je leteče plovilo zasnoval na način, da je posebej oblikovano kovinsko konstrukcijo opremil z 72 električnimi rotorji, ki so bili navidezno razdeljeni na pet delov. Ti so pri delovanju neodvisni eden od drugega, njihovo delovanje pa v celoti upravlja pilot. Energijo elektromotorjem zagotavlja baterija teže 35 kilogramov, pri čemer trenutna avtonomija delovanja znaša zgolj okoli 10 minut. To niti ne preseneča, saj je skupna teža letečega vozila (brez pilota) znaša kar zavidljivih 162 kilogramov.

Švedski inženir Axel Borg je pri tem poudaril, da je leteče vozila razvil za zabavo in da ga ne namerava tržiti, vsaj dokler zmogljivost baterij ne bo vsaj podvojena v primerjavi z obstoječimi. Kako se novost obnese v praksi, pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi http://bit.ly/dron-clovek-RN.


Prijavi napako v članku