Življenjski slog
03.08.2022 08:26
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Švicarji v Alpah zgradili »vodno baterijo«, ki lahko oskrbuje 900.000 domov

V švicarskih Alpah so kar 14 let gradili »vodno baterijo«, za gradnjo pa so porabili 2 milijardi evrov. Nahaja se 600 metrov pod zemljo, z energijo pa lahko oskrbuje kar 900.000 domov.
Foto: YouTube video
Foto: YouTube video

Svet je zadnja leta osredotočen na izkoriščanje energije iz obnovljivih virov. Težava oziroma bolje rečeno izziv pa je, kako odvečno pridobljeno energijo shraniti, saj se energija proizvaja občasno ali pa se v določenem delu dneva proizvede več energije, v določenem manj. Razlika je seveda tudi med posameznimi dnevi, letnimi časi … Proizvodnja je torej v večini odvisna od vremenskih razmer.

Seveda obstaja več možnosti, tudi akumulatorji, ki vsebujejo nikelj, kobalt in litij, ki pa jih je treba izkopavati in niso okolju prijazni. Prav zato znanstveniki po vsem svetu eksperimentirajo z drugimi zamislimi za shranjevanje energije, kot je uporaba ogljikovega dioksida in kar lepega števila eksperimentalnih metod. Medtem pa je t.i. vodna baterija nekaj, kar poznamo že nekaj časa in vemo, da deluje, je pa njena gradnja pravi projekt.

Kako deluje vodna baterija?

Vodno baterijo sestavljata dva ogromna bazena vode, ki se nahajata na različnih višinah. Ko je proizvodnja energije iz obnovljivih virov visoka in ustvarja višek, se prekomerna moč uporabi za pretakanje vode iz nižjega bazena v višjega. Ko se povpraševanje po energiji poveča oziroma ko energije iz obnovljivih virov (vetrne elektrarne, sončna energija …) ni dovolj, se voda na višjem nivoju sprosti in usmeri v nižji bazen. Ko gre skozi turbine, proizvaja elektriko, ki se uporabi za napajanje omrežja. Dobro znan koncept, ki se uporablja že stoletja, a nov način uporabe.

V videu si lahko ogledate lep prikaz, kako deluje vodna baterija v švicarskih Alpah:

Vodna baterija, ki je nedavno začela delovati v Švici, ima kapaciteto shranjevanja 20 milijonov kWh in je namenjena pomoči pri stabilizaciji energetskega omrežja v regiji. Elektrarna ima 6 turbin, ki lahko proizvedejo 900 MW moči, je razkril Euronews. Na vrhuncu moči lahko tako omenjena baterija napaja do 900.000 domov hkrati.

Zakaj so vodno baterijo gradili kar 14 let?

Vodna beterija je zgrajena med rezervoarjema Emosson in Vieux Emosson v Valaisu, kantonu v jugozahodnem delu Švice. Samo ogromna strojnica elektrarne, ki se nahaja 600 metrov pod površjem, meri približno 200 metrov v dolžino, široka pa je več kot 32 metrov.

Inženirji so morali najprej izklesati predore skozi ta del Alp. Dolžina predorov, izkopanih za projekt, se razteza na razdalji približno 18 kilometrov. Ko so bili predori narejeni, so lahko začeli z gradnjo, kar je skupaj trajalo 14 let. Ob vseh teh podatkih in težavnosti gradnje je podatek o 14 letih gradnje veliko bolj logičen.

Da bi povečali zmogljivost shranjevanja energije baterije oziroma njeno kapaciteto, so povečali tudi višino jezu Vieux Emosson za 20 metrov. Kot že rečeno, lahko zdaj elektrarna oziroma t.i. vodna baterija ob pomanjkanju energije iz obnovljivih virov, napaja kar 900.000 gospodinjstev.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električna energija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več