Obvestila podjetij
10.09.2021 15:42
Posodobljeno 4 dnevi nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Supermicro SuperServer, odlična izbira

Danes vse več podjetij potrebuje kakovostno, zanesljivo in učinkovito strežniško strojno opremo. Priljubljeni so postali tudi domači t.i. laboratoriji, ki jih navdušenci in strokovnjaki na področju IT uporabljajo za razvoj in testiranje programske opreme, študij za certifikacijo IT in konfiguriranje virtualnih okolij. Mala podjetja se zanimajo tudi za poceni in kompaktne strežnike, katerih proizvodnja temelji na nekaj virtualnih strojnih ali omrežnih aplikacijah.

Podjetje Supermicro se že dolgo uvršča na vodilno mesto v razvoju strežnikov. Izdelki Supermicro segajo od »hi-end« profesionalnih pa vse do mikro strežnikov. Pred nekaj časa je podjetje izdalo dva kompaktna strežnika: SuperServer E200-8D in njegov mlajši model-SuperServer E300-8D. Oba se dandanes še vedno odlično prodajata in sta izredno popularna v manjših do srednje velikih podjetjih.

Ti strežniki, ki imajo precej spodobne lastnosti in zavzemajo minimalno prostora za uporabo, poleg tega pa tudi varčujejo z energijo, se popolnoma prilegajo izobraževalnim namenom, virtualizaciji in izvajajo manjše omrežne in požarne zidove, varnostne naprave itd.

Kaj jih torej naredi tako privlačne za uporabnika? Pa poglejmo kaj skrivajo v ohišju:

CPU

Oba strežnika temeljita na družinskih procesorjih Intel Xeon D-1500. Zaradi povečanega števila jeder je dobra izbira za domače entuzijaste.

E300 uporablja Xeon D-1518 s 4 jedri, po 2,2 GHz. E200, ki je vrhunski model v seriji, deluje na procesorju Xeon D-1528 z nekoliko nižjo taktno frekvenco v primerjavi s 1518. Ima pa 6 jeder, ki lahko delujejo v načinu TurboSpeed. Posledično se lahko frekvenca jedra poveča do 2,5 GHz.

Spomin

Po našem mnenju ena najpomembnejših stvari pri postavitvi domačega strežnika oz. testnega okolja.

Povsem jasno je, da vsaka nova tehnologija, naj bo to nov operacijski sistem ali aplikacija, potrebuje večjo količino pomnilnika, ki ji bo dodeljena. Še posebej, če govorimo o virtualizaciji.

Strežnika SYS-E300-8D in SYS-E200-8D imata možnost povečati količino RAM-a na 128 GB na strežnik. Ta sposobnost vam omogoča uporabo celo enega strežnika z ugnezdenimi konfiguracijami, ne da bi se bali, da vam bo zmanjkalo virov.

Strežniki Supermicro uporabljajo RAM DDR4.

Diskovje

Omenjeni strežniki Mini-1U zagotavljajo prostor za en sam pogon 2,5 in 1x M.2. Mogoče bodo nekateri sicer pogrešali še eno režo za trdi disk, tako da bi se lahko potem malo poigrali z RAID -i in zgradili skupno shrambo med strežniki na vrhu trdih diskov v RAID.

Dobra stvar pa je, da Supermicro v svojih ohišjih uporablja vmesnik PCI-E 3.0 x4 M.2, kar vam omogoča uporabo veliko hitrejših pogonov NVMe. V strežniku SYS-E200-8D lahko ustvarite večstopenjski pomnilnik in dodelite predpomnilnik SSD v svojem navideznem okolju. Na žalost SYS-E300-8D tega ne more zagotoviti, zato lahko izbirate le med pogonoma 2,5 in M,2.

Omrežje

Tukaj se SuperServer E200 res dobro odreže. Število omrežnih vrat in pasovna širina sta zelo pomembna parametra pri nastavitvi domačega testnega laboratorija.

V teh primerih, ko se igrate s t.i.. »clusterji«, simulirate prekinitve delovanja in preizkušate delovanje različnih rešitev, potrebujete večjo prepustnost mreže.

Supermicro je opremil svoje Mini-1U SuperServerje s parom 10GbE internetnih vhodov poleg obstoječega para vhodov 1GbE. Model E300-8D, sicer z nižjimi specifikacijami, ima celo nekaj več 1GbE vhodov.

Uporaba omrežja z visoko pasovno širino vam bo dala veliko več možnosti v primeru uporabe konfiguracije s pogonom NVMe. Upravljalni promet boste lahko ločili od sinhronizacije, s čimer boste dosegli največjo zmogljivost svojega »clusterja«.

Druge specifikacije

Oba strežnika Supermicro uporabljata grafični vmesnik Aspeed AST2400 in podpirata IPMI 2.0 za upravljanje in spremljanje gostitelja. Obstaja tudi dodatna programska oprema, kot sta SuperDoctor in Watch Dog za spremljanje in podporo KVM-over-LAN. E200, kot tudi E300, ima dva porta USB 3.0. Model z nižjimi specifikacijami ima še dodatno razširitveno režo PCIe.

Gradnja domačega testnega laboratorija pogosto zahteva minimalno porabo prostora in energije. Strežniki Supermicro Mini-1U so kompaktni in uporabljajo 40-60 W energije, kar je dobra vrednost v primerjavi z nekaterimi vozlišči polne velikosti. Raven hrupa je prav tako precej nizka – ohišje je opremljeno z 2x/3x 40 mm ventilatorji, zato jih lahko postavite praktično kjerkoli, tudi doma.

Zaključek

Tako Supermicro SYS-E200-8D kot SYS-E300-8D sta dobra strežnika, ki ju je mogoče uporabiti za izgradnjo domačega laboratorija, pa tudi za upravljanje omrežnih varnostnih in požarnih zidov, krmilnikov domen itd.

Procesorji serije Intel Xeon D-1500, zmožnost povečanja količine RAM-a na 128 GB in prisotnost hitrih omrežnih vrat 10GbE naredijo te strežnike kot nalašč za nastavitev različnih virtualizacijskih okolij, »nested« konfiguracij in izvajanje kakršnih koli testov.

Zaradi velikosti ohišja, porabe energije in ugodnih cen so tudi privlačni in vredni nakupa.

Supermicro strežnike lahko kupite direktno pri distributerju Elkotex d.o.o.

Več lastnosti na uradni spletni strani: https://www.supermicro.com/en/products/system/Mini-ITX/SYS-E200-8D.cfm

Povezava do distributerja: https://b2b.elkotex.si/supsr-sys-e200-9ap.html

Vas zanima več iz te teme?
Supermicro SuperServer

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ELKOTEX d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ELKOTEX d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ELKOTEX d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več