Računalništvo, telefonija
20.06.2013 18:09

Deli z drugimi:

Share

Študija kaže, da se Android aplikacije odrekajo zbiranju zasebnih podatkov

Vodilno podjetje na področju nudenja zaščite za spletne nevarnosti je izvedlo raziskavo, kjer so analizirali četrtino milijona brezplačnih aplikacij in ugotavljali, kakšen delež beleži zasebne informacije, ki niso nujne za njihovo delovanje.
Clueful za Android prikaže katere zasebne podatke zbirajo vaše nameščene aplikacije.
Clueful za Android prikaže katere zasebne podatke zbirajo vaše nameščene aplikacije.

Kljub temu da imajo številne brezplačne Android aplikacije možnost zbirati več osebnih podatkov, kot jih potrebujejo za delovanje, se večinski delež aplikacij temu odreče. To najverjetneje storijo za pridobivanje večje verodostojnosti pri uporabnikih.

Bitdefenderjeva raziskava na osnovi njihove Clueful tehnologije je v pregledu 260.000 brezplačnih aplikacij v spletni trgovini Google Play ugotovila, da lahko kar 35,97 % teh aplikacij beleži uporabnikovo lokacijo. 13,46 % aplikacij lahko pošlje identifikacijsko kodo naprave, kar pomeni, da lahko beležijo aktivnosti v več aplikacijah.

Aplikacije, ki lahko preberejo osebe v telefonskem imeniku, predstavljajo 9,14 odstotni delež, medtem ko lahko 9,91 % aplikacij pridobi in pošlje vašo telefonsko številko. Raziskava je tudi pokazala, da lahko 6,43 % analiziranih aplikacij pošlje vaš e-poštni naslov, medtem ko lahko 6,65 % prebere vašo zgodovino brskanja.

»Ne glede na to ali mobilni razvijalci in oglasna omrežja zbirajo zasebne podatke, je prošnja za dovoljenje zbiranja teh podatkov enako sporna kot samo zbiranje. To je primerljivo s tujcem, ki bi prosil za dovoljenje, da lahko kadarkoli vstopi v vašo hišo in prebrska po vaših zasebnih stvareh« je izjavil vodilni varnostni strateg Catalin Cosoi.

Pri Bitdefenderju so se zavezali, da bodo študijo analize brezplačnih Android aplikacij izvajali še naprej in redno posodabljali rezultate.

Bitdefenderjeva aplikacija Clueful za Android omogoča uporabnikom ugotoviti, kako nameščene aplikacije upravljajo zasebne podatke. Nudi objektivne informacije, s pomočjo katerih se lahko uporabniki odločijo, če želijo obdržati posamezne aplikacije na svoji Android napravi. Aplikacijo lahko brezplačno prenesete z Google Play trgovine.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PARAMETICA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PARAMETICA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PARAMETICA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku