Računalništvo, telefonija
15.05.2003 10:10
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Strup je v majhnih stekleničkah

Shuttle - barebone s poreklom

SHUTTLE XPC SK41G

Strup je v majhnih stekleničkah

UVOD
Shuttlovi XPC računalniki so na tržišču prisotni že dobra tri leta. Pravzaprav je bil prav Shuttle tisti, ki je oral ledino na tem področju. Njihov sedanji program “kockastih” računalniških sistemov pa je v tem trenutku bogatejši kot kadarkoli. Na voljo je tako več različnih modelov na AMD in Intel platformi.

Na tokratni preizkus smo dobili model SK41G, in sicer že sestavljeno konfiguracijo, v kateri je svoje delo opravljal procesor AMD Athlon XP 1700+, družbo pa sta mu delala še Samsungov 40-GB trdi disk (5.400 obratov) in 52x CD-ROM istega proizvajalca. Vgrajenega DDR333 pomnilnika je bilo za 256 megazlogov. Takšna konfiguracija naj bi bila idealna za običajno domače delo in multimedijske užitke – kako se je obnesla na našem preizkusu pa preberite v nadaljevanju.

DROBOVJE
XPC SK41G je zgrajen okoli sistemskega nabora VIA KM266A, kar pomeni, da bodo na njem delovali vsi SocketA procesorji do modela Athlon XP 2600+. Na matični plošči poleg zvočne in mrežne kartice najdemo še kopico USB 2.0 (štiri) in FireWire (trije) vmesnikov, kar je vsekakor pohvalno. Sistem lahko opremimo z največ 2 GB pomnilnika, kolikor ga je moč zadegati v za to namenjeni dve pomnilniški reži. Grafiko so pri Shuttlu zaupali integriranemu čipu ProSavage8, ki za svoje delo “pobere” do 32 MB sistemskega pomnilnika.

Seveda je za zahtevnejše uporabnike na plošči na voljo še AGP reža za grafiko, prostora pa je tudi za eno PCI razširitveno kartico. Za energijske potrebe je zadolžen 200 W napajalnik. Zanimivo je poskrbljeno tudi za sistem hlajenja tako kompaktne notranjosti. Nastalo toploto s procesorja odvaja posebni sistem, t.i. heat-pipe, ki toploto prenese na zadnjo stran računalnika, od tam pa jo v okolico “potiska” zmogljiv ventilator. Da slednji ni preglasen, poskrbi posebna prilagodljiva regulacija vrtljajev. Prostora za vgradnjo dodatnih komponent ni prav veliko, dimenzije (20*18*28 cm) pač opravijo svoje. Tako je na voljo eno 5,25-palčno razširitveno mesto (v našem primeru ga je zasedal CD-ROM pogon), prostora je še za 3,5-palčni disketni pogon in trdi disk. Celota tako tehta malce več kot tri kilograme.

DELOVANJE
Že na prvi pogled pade v oči kakovostna izdelava zunanjosti, pa tudi pogled v notranjost razkrije nekaj domiselnih rešitev. Omejenost s prostorom pač pomeni, da mora biti vsaka stvar na točno določenem mestu. Drugače pa SK41G deluje “kot namazan”. Procesorske moči je dovolj za vsakdanja opravila, pa tudi kakšnih zahtevnejših nalog se ne bo ustrašil. Kdaj je sistem močno obremenjen, boste tudi zaslišali, kajti vgrajena tehnologija FanGuardian omogoča nastavljanje hitrosti vrtenja ventilatorja. V našem primeru je bila le-ta nastavljena na 48 stopinj Celzija (možnosti še 40, 44 in 52 C) in ko je temperatura procesorja dosegla to vrednost se je ventilator vrtel še enkrat hitreje kot ponavadi – to je bilo moč tudi slišati in bi marsikaterega uporabnika tudi motilo. A pri običajnem delu se to ne dogaja, tako da brez težav brskate po internetu, poslušate glasbo… Še celo kakšen film si lahko ogledate, pa zadeva ne bo “zabrenčala”. Boste pa pri slednjem opravilu malce zmrdovali nad zgolj povprečnim TV-Out izhodom. Glede na to, da so tile XPC-ji kot nadomestki osebnih multimedijskih računalnikov, ki naj bi sodili v dnevno sobo in bili povezani z glasbenim stolpom in televizorjem, smo na tem področju pričakovali več. Pohvalno je, da so pri Shuttlu v SK41G vgradili tako AGP kot PCI režo in tako omogočili še večjo prilagodljivost sistema. Igričarji bodo seveda takoj v “kišto” zadegali močnejšo grafično kartico, saj vgrajena rešitev v 3D nalogah popolnoma razočara, a roko na srce tem tudi ni namenjena. 2D ji gre veliko bolje od rok in tam je kos vsem nalogam, slika na našem preizkusnem LCD monitorju pa ni bila deležna nobenih kritik. Kar se ostalih vgrajenih komponent tiče moramo povedati, da so delovale brezhibno, mogoče bi se lahko malce pomudili pri izboru le-teh. Medtem ko pomnilnik in trdi disk svoji nalogi opravljata zadovoljivo, pa smo bili presenečeni, da v tem računalu ne biva DVD-ROM pogon, ali celo bolje kombiniran CD-RW/DVD pogon. Multimedijski užitki bi tako bili še večji, doplačilo pa ne pretirano. Kljub vsemu pa je vgrajeni Samsungov 52x CD-ROM svoje delo opravljal zgledno – tiho in brez pripomb. Preizkusili smo tudi USB vmesnike in le-ti delujejo brez pripomb. Pohvalno se je odrezal tudi zgolj 200 W napajalnik, svoje delo je opravljal nemoteno tudi ko smo na XPC-ja priklopili kar štiri USB naprave. Zaloge moči/energije je torej dovolj tudi za zmogljivejše/potratnejše komponente.

NAVIJANJE
Žal nabor VIA KM266A ne podpira AMD-jevih procesorjev na 166-MHz vodilu. Največji teoretični dosegljivi FSB je tako 165 MHz, kar pa je v praksi zelo težko dosegljivo, pa tudi ni primerno, saj so ostale vgrajene komponente tako veliko bolj obremenjene. Seveda se omenjenih posegov lotevate na lastno pest, v večini primerov pa tudi garancija preneha veljati s posegom v računalnikovo drobovje. Ker SK41G nima nobenih možnosti nastavitve različnih napetosti pomnilnika in procesorja, smo se navijanja lotili s figo v žepu. Tudi dejstvo, da množilnika ni moč spreminjati, v nas ni navdajalo pretiranih upov na rekorde. Kljub temu se je zadeva solidno obnesla in tako smo dosegli največji še stabilno delujoč FSB pri 152 MHz, vse višje nastavitve pa so prinese nedelovanje grafičnega podsistema in zmrzovanje računalnika.


Hladilni sistem v XPC-ju

ZAKLJUČEK / KONČNA OCENA
Shuttlov XPC SK41G ni razočaral, prej presenetil. Občudovali smo kvalitetno izdelavo in odličen dizajn, katerega konkurenti še vedno ne zmorejo dohajati. Barebone je ves čas našega preizkusa (14 dni) deloval brez kakršnihkoli težav. Kljub vroči zadnji plošči (ob večjih obremenitvah) pa prezračevalni sistem odlično opravlja svoje delo in pridoda k sami stabilnosti sistema.


Lična škatla, v kateri dobimo XPC-ja

Na tem mestu se tudi zahvaljujemo podjetju Avtera d.o.o., ki nam je opisani izdelek tudi posodilo na test. Prodajna cena modela SK41G znaša 148.800 SIT (DDV vključen v ceno).

PREDNOSTI
· zelo dobra kvaliteta izdelave
· ličen dizajn
· FanGuardian omogoča tiho delovanje

SLABOSTI
· ni podpore 166-MHz zunanjemu vodilu za AMD procesorje
· relativno visoka cena

Ocena: 7 / 10

Shuttle XPC SK41G v številkah

Procesorji
Podpira SocketA procesorje do XP2600 (100- in 133-MHz FSB)
Ni podpore za 166-MHz FSB procesorje
* v našem testem primerku se je potil AMD Athlon XP 1700+

Čipovje
VIA KM266A + VIA 8235

Pomnilnik
Dve 184-pin DDR pomnilniški reži za DDR200 / DDR266 pomnilnik
Največja možna količina pomnilnika znaša 2 GB
* testni primerek je imel vgrajenega 256 MB DDR333 pomnilnika

Razširitvene reže
ena AGP 4x reža
ena PCI reža

Prednja plošča
dva USB 2.0 vmesnika
en FireWire vmesnik
slušalke
mikrofon
S/PDIF

Zadnja plošča
PS/2 tipkovnica in miška
VGA
Dvoje serijskih vrat
dva FireWire vmesnika
dva USB 2.0 vmesnika
mrežna kartica
S-Video
zvočna kartica


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več