Namizni računalniki
29.04.2016 12:37
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ste kupili novi MacBook? Nikar se ne lotevajte popravil sami, veliki brat Apple bo vedel

Zanesenjaki spletnega portala iFixit so prenosniku Apple MacBook 12 dodelili oceno eno od deset glede popravljivosti, kar pomeni, da je novost vse prej kot enostavna za popravilo.
Zanesenjaki spletnega portala iFixit so prenosniku Apple MacBook 12 dodelili oceno eno od deset glede popravljivosti, kar pomeni, da je novost vse prej kot enostavna za popravilo.

Ob vsaki priložnosti, ko se na trgu pojavi nova tehnična naprava, se jo lotijo strokovnjaki iz podjetja iFixit. Njihov hobi namreč predstavlja pogled v notranjost pametnih telefonov, računalnikov, prenosnikov, tablic in ostalih naprav. Pri zadnji taki akciji, ko so pod drobnogled vzeli novo generacijo prenosnikov MacBook, pa so naleteli na zanimivo podrobnost, ki jo tudi izkušene oči zaposlenih pri iFixit še niso videle.

Applovi prenosniki so že do sedaj uporabljali posebne vijake s katerimi so želeli preprečiti nepooblaščeni dostop do notranjosti računalnika s strani uporabnikov. Cilj takšnega ukrepa je po eni strani zaščita garancije, ki pri nepooblaščenem dostopu več ni veljavna in po drugi strani manj zahtevkov za popravila, ki so rezultat posega v računalnike s strani uporabnikov. Pri novi generaciji prenosnikov MacBook pa so storili korak dlje in uvedli nov ukrep.

Vdolbine vijaka so namreč premazane s posebno snovjo, ki se samodejno uniči v primeru, da posameznik želi vijake odstraniti. Takoj ko vijak pride v stik z drugim predmetom se omenjena snov uniči in s tem predstavlja jasen dokaz početja uporabnika. V primeru, da boste po samostojni akciji prenosnik nesli na popravilu k pooblaščenemu serviserju, bo tako več kot očitno, da ste se dela lotili sami. Ni potrebno poudarjati, da je zaščita povezana tudi z veljavnostjo garancijske dobe in vas s tem lahko sleherno igračkanje z notranjostjo računalnika tudi drago stane.

Ne glede na to pa Apple kupcem z novimi MacBooki ne ponuja veliko motivacije za brskanje po notranjosti. Kot so ugotovili pri iFixit so tako procesor kot RAM in Flash spomin pritrjeni na matično ploščo ter baterija trdno prilepljena na ohišje same naprave. Popravila so tako težka oziroma v nekaterih primerih skoraj nemogoča. Edina pozitivna novica iz pogleda v notranjost je, da si nova generacija MacBook deli določene komponente s predhodno generacijo kar pomeni, da si lahko lastniki prejšnje generacije, v primeru okvare in potrebnega popravila, prenosnik tudi ustrezno posodobite.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku