Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
20.12.2023 07:35

Deli z drugimi:

Share

Ste izkoristili digitalne vavčerje za začetek digitalizacije poslovanja?

Digitalizacija poslovanja ni zgolj prehod iz papirnatega poslovanja na digitalne procese, ampak gre za temeljno preoblikovanje, kako podjetja delujejo, se razvijajo in povezujejo s strankami in partnerji.
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Podvig ni majhen, ni enostaven in predvsem ni kratek. Skoraj vedno boste potrebovali zunanjo pomoč strokovnjakov. Kljub vsem izzivom pa je digitalizacija poslovanja nujno potrebna. Zakaj? Varnost, uporabniška izkušnja, avtomatizacija, podatki … vse to in še več boste pridobili tekom digitalizacije.

Z avtomatizacijo boste lahko odpravili tegobe rutinskih procesov, ki so časovno potratni in primerljivo manj vredni z ostalimi bolj produktivnimi nalogami. Hkrati boste odpravili tudi človeške napake, ki so pogost dejavnik pri slabši produktivnosti.

Podatki, ki jih doslej niste pridobivali in analizirali, boste lahko uporabili pri sprejemanju boljših odločitvah. Pomagate si lahko z umetno inteligenco in strojnim učenjem, da analizirate strukturirane in tudi bolj zahtevne nestrukturirane podatke.

Z avtomatizacijo in obdelavo podatkov boste sproti izboljšali tudi uporabniško izkušnjo, saj boste lahko prilagodili svoje procese in jih izboljšali glede na potrebe vaših strank in partnerjev.

Če se vam je ob vsem tem izboljšavam pojavilo tudi vprašanje, kako se bodo vaši zaposleni spoprijeli z novimi orodji in tehnologijami, razmišljate v pravo smer. Usposabljanje zaposlenih je enako pomembno kot sama digitalizacija oziroma bolje rečeno, brez usposabljanja ne moremo začeti digitalne strategije. Ne gre se samo, da bodo zaposleni lahko uporabljali novo tehnologijo, ampak da jo bodo uporabljali tudi premišljeno, tako da varnost podjetja ostane neoporečna.

Kje lahko dobite pomoč in v kakšni obliki? Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (v nadaljevanju DIH Slovenije) je v zadnjih štirih letih olajšal koriščenje več kot 5000 vavčerjev za digitalizacijo, ki jih je razpisal Slovenski podjetniški sklad.

V DIH Slovenije upajo, da bodo z vavčerji in ostalimi sredstvi lahko pomagali tudi v prihodnjem letu.

Kateri vavčerji za digitalizacijo so na voljo MSP podjetjem?

Vavčer za dvig digitalnih kompetence, vavčer za digitalni marketing, vavčer za kibernetsko varnost in vavčer za pripravo digitalne strategije – to so bile v preteklem večletnem finančnem okvirju glavne oblike pomoči, ki so jih mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP) lahko izkoristila pri digitalizaciji poslovanja.

V obdobju od 2019 do 2023 je DIH Slovenije pomagal pri kar 3498 unovčenih vavčerjev za digitalni marketing, 917 za pripravo digitalne strategije, 954 za dvig digitalnih kompetenc in 450 za kibernetsko varnost. Poleg tega, da nudijo pomoč pri izpeljavi digitalnih projektov, so na enem mestu zbrali tudi katalog strokovnjakov, med katerimi MSP podjetja lahko enostavno in hitro izberejo naročnika, s katerim bi radi sodelovali.

Katere kriterije mora podjetje izpolnjevati, če na primer želi koristiti vavčer za pripravo digitalne strategije?

Digitalna strategija je pomembna za premišljen pristop k digitalni preobrazbi. Pomembno je, da se ustvari strategija, ki je prilagojena za dotično podjetje. Na začetku mora podjetje pripraviti oceno stanja digitalne zrelosti, kar vsebuje SWOT (prednosti, slabosti, priložnosti, nevarnosti) analizo in analizo konkurenčnosti podjetja s poudarkom na ključnih področjih digitalne strategije.

V nadaljevanju boste morali definirati elemente za različna področja, od izkušnje za stranke, podatkovne strategije do digitalnih poslovnih modelov, kibernetske varnosti in Industrije 4.0.

Digitalizacija je prav tako tesno povezana z zelenim prehodom, v katerem lahko digitalne tehnologije močno pripomorejo k optimizaciji delovanja trajnostnih poslovnih modelov, hkrati jih pa v marsikateri točki tudi zagotavlja.

Zelena točka Trans – pridelovalci s skupnimi močmi korakajo v prihodnost

Distribucijski center Zelena točka Trans predstavlja jedro kratke dobavne verige, ki se osredotoča na dostavo sveže zelenjave, sadja in ostalih lokalnih proizvodov. Od svoje ustanovitve leta 2018 si prizadeva za povezovanje lokalnih kmetov in pridelovalcev z neposrednimi potrošniki, s ciljem zagotavljanja sveže, zdrave in lokalno pridelane hrane.

V sodelovanju z več kot 70 lokalnimi kmeti, pridelovalci in zadrugami, ki skrbijo za pridelavo tako v rastlinjakih kot na prostem, Zelena točka Trans ponuja raznovrstne prodajne poti. Te vključujejo oskrbo javnih ustanov kot so šole, vrtci in domovi za starejše, pa tudi zasebne ustanove, kot so restavracije in zdravilišča, lastne trgovine in spletno prodajo preko platforme ZELENA TOČKA.

V kontekstu digitalne transformacije je Zelena točka Trans vključena v iniciativo Digitalnega inovacijskega stičišča DIH Agrifood. Eden ključnih korakov v tej smeri je vpeljava tehnologije veriženja blokov (angl. blockchain), ki zagotavlja sledljivost pridelkov od kmetije do mize. Ta tehnologija omogoča, da potrošniki natančno vedo, od kod prihaja vsak kos zelenjave ali sadja, kar zagotavlja dodatno varnost in zaupanje v lokalno pridelano hrano.

Več podobnih primerov dobre prakse, ki so plod dobre digitalne strategije, lahko najdete na www.dihslovenia.si.

Naslovna fotografija: Image by rawpixel.com on Freepik


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Za več informacij so vam na voljo pri ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več