Računalništvo, telefonija
24.08.2017 02:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ste dovolj pismeni za 21. stoletje?

Ste dovolj pismeni za 21. stoletje?
Ste dovolj pismeni za 21. stoletje?

Razvoj tehnologije iz dneva v dan poteka hitreje. Vedno več je govora o robotih, ki naj bi nam vzeli delo in službe. Zato si človek danes ne sme privoščiti počivanja na lovorikah, ampak mora ves čas nadgrajevati svoje znanje in širiti svoja obzorja in sposobnosti.

Glede na slovensko statistiko so najbolje plačani IT poklici sledeči:

  • razvijalec za iOS,
  • razvijalec za Android,
  • Java razvijalec,
  • razvijalec podatkovnih baz,
  • razvijalec programske opreme.

Podobna je slika v svetu, vendar je potrebno omeniti, da so ti poklici zelo široko zajeti. Odvisno je tudi v katerem podjetju posameznik najde službo ali pa če sam registrira dejavnost. Dobro stoječa podjetja (navadno) dobro plačajo svoje zaposlene druga slabše. V primeru, da gre za samozaposlitev pa je tu še kup drugih dejavnikov, predvsem sposobnost posameznika, da najde potencialne stranke. IT sektorju se načeloma ni treba bati za prihodnost, je pa res, da določeni IT poklici, ki so včasih veljali za zelo iskane, danes (počasi) izumirajo ali pa so že izumrli, predvsem na račun storitev v oblaku in umetne inteligence, zaradi katere v marsikaterem procesu ni več potrebna človeška prisotnost.

Posamezniki, ki iščejo možnosti za razširitev svojih obzorij se vse bolj pogosto osredotočajo na razvoj spletnih strani. HTML, CSS, Python, Java so zelo iskana znanja na trgu. Dejstvo je tudi, da manjša podjetja poklice združujejo. To pomeni, da v podjetju ni več prostora za nekoga, ki skrbi za optimizacijo spletnih strani, saj sedaj to dela nekdo drug (npr. nekdo, ki dela v marketingu), ki to opravlja spotoma ali pa zadevo predajo zunanjemu izvajalcu, ki je cenejši kot pa zaposleni. Poleg omenjenih jezikov je poznavanje SQL danes že skoraj nujno v vsakem podjetju. Najbolj pa se vzpenjajo jeziki React, Angular in Scala. Kakšen bo trend v prihodnjih letih je seveda nemogoče zagotovo reči, saj se svet IT zelo hitro spreminja. Ravno zaradi tega je najbolj pomembno, da programerji ne zaspijo in se vseskozi izobražujejo tudi na novih področjih oziroma spoznajo tudi druge jezike (glede na trend) in tako ostajajo konkurenčni in seveda potrebni v podjetju oziroma na trgu.

Celoten članek si lahko preberete v reviji …

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte niti:

  • Test nove Nokie 3310
  • Kako varno nakupovati na spletu?
  • Aplikacije, ki vas naučijo nekaj novega

Nova številka je že v prodaji, dobite pa jo na vseh bolje založenih prodajnih mestih revij in časopisov.


Prijavi napako v članku