Varnost
03.06.2014 17:44

Deli z drugimi:

Share

Statistika v realnem času: Spletni svet v fokusu

Kaspersky Lab je uporabnikom omogočil vpogled v statistične podatke, ki prikazujejo sliko spletnega sveta in njegovih uporabnikov v realnem času. Novi portal vključuje statistične informacije z vsega sveta o tem, kaj ljudje počnejo na spletu, katere naprave uporabljajo in s kakšnimi grožnjami se soočajo.
Statistika v realnem času: Spletni svet v fokusu
Statistika v realnem času: Spletni svet v fokusu

Novi portal kaspersky-cyberstat.com posebno pozornost namenja spletnim grožnjam: katera zlonamerna programska oprema je trenutno najbolj aktivna in kakšno škodo lahko povzroči uporabnikom in njihovim napravam. Portal predstavlja rejtinge najbolj razširjenih spletnih groženj, seznam držav, ki so v prejšnjem mesecu bile največkrat napadene in število različnih primerkov zlonamerne programske opreme, zaznane na dan.

Za celo sliko je zbirka podatkov dopolnjena s statističnimi podatki o skupnem številu uporabnikov spleta po celem svetu, vključno s tistimi, ki so šele pred nedavnim odkrili internet. Obiskovalci bodo na novem viru podatkov lahko videli tudi, koliko elektronskih sporočil je bilo po celem svetu poslanih v preteklem letu, število objav na blogih ali tvit sporočil napisanih v zadnjih 24 urah, koliko mobilnih telefonov je bilo prodanih na dan, koliko strani so napadli ipd.


»Število uporabnikov svetovnega spletna opazno dnevno narašča kot tudi število naprav in na žalost tudi število ter raznolikost spletnih groženj. Zgolj število zlonamernih mobilnih aplikacij v naši »zbirki« je preseglo 11 milijonov,« je povedal Sergej Novikov, namestnik direktorja ekipe za globalni razvoj in analize. »Z ustvarjanjem natančne slike spletnega sveta z našimi in zunanjimi statističnimi podatki si prizadevamo prikazati, kako se spletni svet z neverjetno hitrostjo širi, to pa prinaša tako nove priložnosti kot tudi nova tveganja.«

Statistični podatki, prikazani na portal, izhajajo delno iz storitve Kasperskyjeve varnostne mreže v oblaku in zbira informacije o novih grožnjah v realnem času, ki jih zasledijo varnostne rešitve Kaspesky Laba, delno pa iz drugih virov, natančneje iz spletnih statističnih storitev worldometers.info in realityclock.com.

Informacije o novih spletnih grožnjah pregledajo antivirusni analitiki iz Kaspersky Laba po celem svetu. Ker delajo v različnih časovnih pasovih, strokovnjaki zagotavljajo stalni pregled spleta za nove primere zlonamerne programske opreme. Na novo zaznane grožnje takoj dodajo v zbirko podatkov za vse antivirusne rešitve Kasperky Laba. Virtualni vodič omogoča tudi vpogled v delo analitikov in pregled dela v antivirusnem laboratoriju podjetja v Moskvi. Poleg statističnega portala je Kaspersky Lab pred nedavnim predstavil tudi zemljevid spletnih groženj. Spletna storitev prikazuje vse spletne incidente po svetu v realnem času. Za pravilni prikaz mora vaš brskalnik podpirati WebGL.

V današnjem svetu spletnih groženj je potrebnih le nekaj minut za razširitev nove zlonamerne aplikacije ali spama. Na tem zemljevidu so prikazane spletne grožnje, vključno z zlonamernimi predmeti, ki so jih zaznali med t.i. ‘on-access’ in ‘on-demand’ pregledom, z detektorji elektronske pošte in spletnimi antivirusnimi programi, ter predmeti, ki so jih zaznali podsistemi za ranljivost in vdore.

Uporabniki lahko vrtijo virtualno zemeljsko oblo in približajo katerikoli del, da si pobliže ogledajo lokalni nabor groženj. Različni tipi groženj, ki so zaznani v realnem času, so označeni z različnimi barvami. Uporabnik lahko pogleda opis vsake grožnje ali onemogoči prikaz tipov groženj. Poleg gumbov za deljenje na socialnih omrežjih, zemljevid omogoča tudi zamenjavo barve ozadja, jezika in načina prikaza (raven zemljevid ali vrteči se globus). Program ponuja tudi povezavo, na kateri lahko uporabniki preverijo, ali je njihov računalnik okužen z zlonamerno programsko opremo.

Kaspersky varnostna mreža vključuje podatke, ki jih avtomatsko pošilja na tisoče zaščitenih naprav uporabnikov, ki so se strinjali z deljenjem podatkov o sumljivih programih, na katere naletijo. To omogoča, da Kasperrsky varnostna mreža vključuje najaktualnejše informacije o varnostnih incidentih – ti pa so sedaj prikazani na zemljevidu,ki si ga lahko ogleda vsakdo in preveri širok nabor spletnih groženj ter hitrost, s katero se širijo.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CREACTION GAJ CERJAK s.p.

Prvomajski trg 12, 6330 Piran/pirano, Tel: 041 685 407
Vsi si želimo, da naš računalnik čim dlje deluje hitro in brezhibno, še posebej ko govorimo za poslovne računalnike, ki hranijo veliko količino podatkov zaupne narave. Vsak ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668

NIMBIS d.o.o, Max.si

Čučkova ulica 5, 2250 Ptuj, Tel: 05 905 01 88
Razlogov za posodobitev IT infrastrukture je veliko. S posodobitvijo lahko postanete bolj agilni in prilagodljivi, hkrati pa prihranite denar, tako kratkoročni kot dolgoročni. Če ... Več