Računalništvo, telefonija
20.05.2021 11:57
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Starlink tudi s podporo Googla

Internet iz vesolja, bolj znan pod imenom Starlink bo pridobil tudi podporo Googla, da bo zagotovil še hitrejši prenos podatkov.

Partnerstvo med Googlom in SpaceX-om bo prineslo dodatno podporo obstoječi infrastrukturi Starlinka, saj bodo sateliti sedaj imeli dostop do relejskih postaj na Zemlji, ki jih je postavil Google.

SpaceX je v vesolje že uspešno “odposlal” 1500 satelitov. V bližnji prihodnosti nameravajo izstreliti še dodatnih tisoč, da bodo lahko ugodili strankam po vsem svetu ne glede na lokacijo. Pri tem pa je seveda tudi zelo pomembno (nujno), da imajo ti sateliti dostop do relejskih postaj na tleh, saj na tak način Starlink zagotovi internet končnim uporabnikom.

Nove bazne postaje bodo na lokaciji obstoječih Googlovih strežnikov, in sicer v Severni Ameriki, Južni Ameriki, Evropi in Aziji. Cilj je zagotoviti hiter, zanesljiv in odziven dostop do svetovnega spleta.

Po trenutnih podatkih obstoječih uporabnikov in portala Speedtest.com je povprečna hitrost prenosa podatkov k uporabniku okrog 80 Mbps z zakasnitvijo do 30 milisekund ali več. Ker pa je sistem še v testni fazi, lahko še vedno pride do začasne prekinitve povezave.

Starlink pa že načrtuje, da bo hitrost povezave nadgradil na 1 Gbps, kasneje pa tudi do 10 Gbps.

No, Starlink pa bo na voljo tudi v Sloveniji, prednaročilo je že mogoče oddati na njihovi uradni spletni strani starlink.com.

Mogoče ste tudi satelite že sami videli s prostim očesom. To je namreč pojav, ki ga lahko vidimo v večernih urah kot več pikic na nebu v ravni črti.

Vas zanima več iz te teme?
Starlink

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več