Računalništvo, telefonija
23.12.2017 06:06

Deli z drugimi:

Share

Starejši Ubuntu 17.10 vam lahko uniči računalnik!

Novi Ubuntu 17.10 je na voljo le v 64-bitni različici.
Novi Ubuntu 17.10 je na voljo le v 64-bitni različici.

Konec novembra je organizacija Canonical ponudila v prenos novo različico odprtokodnega operacijskega sistema Ubuntu, ki je na voljo za prenos na povezavi http://bit.ly/Get-Ubuntu, pri čemer je seveda že na voljo tudi slovenska različica. Ta je med uporabniki takoj pridobil na priljubljenosti, saj temelji na osnovi jedra Linux 4.13, ki ponuja odlično podporo sodobnim računalnikom. Poleg tega je tu na voljo še kopica prednameščenih programov, ki poenostavlja delo z njim.

Namestitev novega operacijskega sistema Ubuntu 17.10 Artful Aardvark pa je žal nekaterim uporabnikom kompaktnih prenosnih računalnikov pokvarila dan, saj jim je zaradi napake z gonilniki v jedru Linux 4.13 prenosnik enostavno prenehal delovati. Razlog za to pa je bila uničena platforma Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), ki je nujna za zagon računalnika. Največ okvarjenih prenosnikov je bilo blagovne znamke Lenovo, nekaj težav pa je bilo zaslediti tudi pri uporabnikih nekaterih prenosnih računalnikov podjetji Acer, Toshiba in Dell. Odprava težave pa žal ni bila poceni, saj je bila potrebna zamenjava osnovne plošče.

Na srečo so programerji organizacije Canonical težavo rešili s posodobitvijo gonilnikov jedra Linux 4.13 (Intel SPI), zato do okvar prenosnih računalnikov ne prihaja več. Če imate torej na namestitvenem ključku prejšnjo različico operacijskega sistema Ubuntu, jo nemudoma nadomestite z novejšo, saj boste s tem preprečili morebitno okvaro prenosnega računalnika.


Prijavi napako v članku