Računalništvo, telefonija
26.11.2013 19:36

Deli z drugimi:

Share

Spremljanje vozil s Splunkom

Splunk Inc. in avtomobilsko podjetje Ford sta sodelovala pri analizi avtomobilskih podatkov v realnem času, z namenom, da pridobita vpogled v vozne vzorce in zmogljivost vozil.
Spremljanje vozil s Splunkom
Spremljanje vozil s Splunkom

Z uporabo Ford OpenXC, ki zbira podatke iz vozil, so se Splunkovi zaposleni podali na ceste San Francisca z električnim Ford Focusom in bencinskim Ford Escape-om. Vse zajete podatke so indeksirali, analizirali in vizualizirali z rešitvijo Splunk Enterprise.

Kaj je OpenXC?

OpenXC je odprtokodna strojna in programska oprema, ki vam v realnem času omogoča dostop do obilice podatkov o vašem vozilu kot so hitrost, GPS pozicija, poraba in nivo goriva, navor,…

Na kratko pa je OpenXC API za vaš avto.

Če se vsaj malo spoznate na telemetrijo vozil, se najbrž sprašujete zakaj so namesto bralnika ODB-II uporabili platformo OpenXC. Slednja ima standardiziran vmesnik in za različne tipe vozil zato lahko z istimi poizvedbami pridobivate želene podatke na vseh podprtih avtomobilskih modelih.

Pretvorba podatkov iz OpenXC v Splunk?

Zajem podatkov iz OpenXC v Splunk je zelo enostaven. Potrebno je le slediti navodilom in v nekaj minutah lahko preko Bluetootha podatke zajemate na vašem prenosniku in jih nato uvažate v Splunk.

Splunkovi entuziasti so v svojem testu merili povprečno hitrost, razdaljo, razliko med dejansko hitrostjo in izračunano hitrostjo na podlagi koordinat, pospeškov… Več o meritvah si lahko preberete na Splunkovem blogu.

Kako nam lahko ti podatki koristijo?

Sam zajem in prikaz podatkov ni dovolj, če iz njih ne razberemo koristnih informacij za našo uporabo. V tem primeru lahko vsak posameznik sam optimizira svoj način vožnje, tako da porabi čim manj goriva. Podjetja, ki imajo večji vozni park pa lahko v živo spremljajo lokacijo svojih vozil, količino goriva v rezervoarju, hitrost gibanja ipd. Seveda pa je načinov uporabe še mnogo več.

Ta projekt je del prostovoljnega Splunkovega družbeno odgovornega programa Splunk4Good. V kolikor bi vas zanimalo kako je analiza potekala in kaj so prostovoljci ugotovili, si to lahko pogledate tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več