Računalništvo, telefonija
21.05.2012 14:34
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spomladanski Red Orbit Šejk 2012

Digitalno okolje napreduje in se razvija z izjemno hitrostjo – tako rekoč raste iz dneva v dan. Blagovne znamke so ga že pred časom nehale izkoriščati kot le še en dodaten prodajni kanal, temveč so ga sprejele kot edinstven ekosistem, ki funkcionira neodvisno od offline sveta oz., še bolje, v povezavi z njim, in tako ustvarja nove in nove razsežnosti, priložnosti in izzive poslovnega okolja.
Gostje okrogle mize
Gostje okrogle mize

Kako digitalni svet izkoriščajo najboljši, so preko izbranih študij primerov in vabljenih strokovnjakov predstavili tudi na Spomladanskem Red Orbit Šejku 2012. Beseda je tekla tudi o tem, katere marketinške mite je povozil čas in katere ustaljene prakse so še aktualne, pika na i pa je bila vroča okrogla miza, ob kateri so svoja mnenja o digitalni blagovni znamki in njeni vlogi v poslovnem okolju združili strokovnjaki slovenske marketinške scene.

Andraž Štalec, direktor podjetja Red Orbit, je v uvodnem nagovoru poudaril: »Ključno vprašanje je, kaj je sploh blagovna znamka. Le-ta ne izhaja iz oglaševanja – blagovna znamka so čustva uporabnikov, občutki, ki jih ob njej doživljajo, izkušnje, vtisi. Pravzaprav je blagovna znamka v rokah uporabnikov in ne podjetja, saj jo gradimo skozi interakcije in komunikacijo z njimi ter tako pišemo zgodbo, ki jo sporoča.«

Boris Lepojić (Agencija Oskar) je predstavil nadvse uspešno kampanjo, katere primarni kanal je bilo družabno omrežje Facebook in ki je v času trajanja dosegla kar zavidljivih 400.000 uporabnikov, svojo bazo pa so povečali za krepkih 4.000 potencialnih potrošnikov.

– Agencija Oskar je potovalna agencija z vsebino … Vsakemu popotniku se namreč osebno posvetijo in v skladu s svojo potovalno filozofijo pripravijo zanj potovanje, ki mu bo pisano na kožo. In prav to filozofijo so vključili tudi v svojo digitalno kampanjo Občuti svet, katere cilja sta bila predvsem ustvariti bazo potencialnih potrošnikov in povečati razpoznavnost agencije, kar so ne le dosegli, temveč so svoja pričakovanja celo presegli.

Jaka Lenardič (Enki) je preko spletišča, namenjenega najmlajšim uporabnikom, spregovoril o širjenju komunikacijskih sporočil preko ciljanja ozkih ciljnih skupin.

– Digitalna agencija Enki, je v lanskem letu, pod okriljem družbe Vodovod-kanalizacija Ljubljana, zasnovala spletišče, imenovano Cevko.si, ki nagovarja ciljno skupino otrok od 6. do 12. leta. V Cevkovem mestu, ki simulira virtualno prestolnico, uradna maskota družbe na simpatičen in igriv način nagovarja in izobražuje najmlajše o tematiki vode ter širi zavedanje o pomenu varovanja življenjsko pomembne tekočine. Interakcija z mladimi poteka preko vsebin, fotografij, ilustracij, simulacij, igric in videa. Projekt je bil nagrajen z znakom Netko zmagovalec za najbolj prijazno spletno vsebino za otroke leta 2011.

Miha Barborič (Radio 1) pa je udeležence popeljal v malce bolj sproščen svet pridobivanja novih oboževalcev in ohranjanja starih s pomočjo kreativnih vsebin ter pristne komunikacije na osebnem profilu Radia 1 na Facebooku.

– Radio 1 je danes z že več kot 160.000 poslušalci najbolj poslušan radio v Sloveniji. S svojim sloganom »Preprosto blizu« se trudijo z zanimivimi in ažurnimi informacijami, zabavnimi anekdotami in seveda z obilo dobre glasbe približati prav vsakemu izmed množice poslušalcev, ne glede na to, kdaj in kje se le-ta nahaja. Zato ni prav nobeno presenečenje, da imajo tudi na družabnem omrežju Facebook kar 135.278 oboževalcev, ki vsakodnevno sodelujejo v komunikaciji. Zanimivo razpravo o marketinških praksah, ki (ne) sledijo času, je zanetil Darko Dujič (Google Slovenija).

– V življenju ne zamudimo priložnosti, da se za hip ustavimo, se zamislimo, kako smo se morda mi ali okolje spremenili. Testirajmo nam dobro znane prakse, dogme in mite, preverimo njihovo aktualnost, sočasnost. Marketinške prakse niso izjema, nasprotno. Tehnologija, imperativ učinkovitosti in poslovni modeli, ki temeljijo na tem, dinamična kreativnost, vse to spreminja trženje. Dujič je izpostavil tudi kreativnost pri oblikovanju Google Adwords oglasov, in sicer jih je primerjal z osvajanjem ženske oz. moškega: »Ste že kdaj poskusili zapeljati nasprotni spol z le 130 znaki?«

Dogodek je zaključila vroča okrogla miza, ob kateri so svoja mnenja glede digitalne blagovne znamke in njenega razvoja ter soobstoja s klasičnimi mediji strnili zbrani strokovnjaki slovenske marketinške scene: Darko Dujič (Google Slovenia), Samo Geršak (Luna TbwA), Jugoslav Petkovič (Silicon Gardens), Igor Adamič (PRO PLUS) in gostitelj Andraž Štalec (Red Orbit).

– Digitalno okolje se je razvilo do stopnje, ko lahko digitalna blagovna znamka zaživi v samosvojem ekosistemu, neodvisno od zunanjega sveta in klasičnih medijev. Cilj digitalnega okolja je bil včasih predvsem preusmerjanje uporabnikov v klasični svet, medtem ko danes digitalna blagovna znamka živi »svoje življenje«. Postala je živi organizem, ki deluje, raste in dosega rezultate neodvisno od offline sveta. Sodelujoči ob okrogli mizi so skupaj z udeleženci iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kakšna so mnenja strokovnjakov? Kaj digitalna blagovna znamka sploh je? Kako jo ustvariti? Kako postaviti celovit spletni nastop in izkoristiti vse, kar splet ponuja? Bo digital sčasoma povozil klasične medije in jih postavil v drugi plan? Gostje so se strinjali z izjavo Jugoslava Petkoviča, ki pravi: »Internet ni nič drugega kot ‘business as usual’, le po drugih kanalih … Kar pa spremeni vse.« Vsi sodelujoči pri okrogli mizi so bili mnenja, da je blagovna znamka enotna, ne glede na komunikacijski kanal. Enotna mora biti namreč komunikacija. Kljub temu pa so pravila uporabe vsakega od kanalov drugačna. Zato digitala s stališča poslovanja ne smemo ločiti od ostalih kom. kanalov. Digital ni nič posebnega, spreminjajo se le zakonitosti.

O Red Orbitu

Red Orbit je vodilno slovensko podjetje na področju iskalnega marketinga, zakupa ključnih besed ter social media marketinga. Podjetje je član Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja in Tehnološkega parka Ljubljana. Več informacij o podjetju lahko najdete na spletni strani www.red-orbit.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RED ORBIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RED ORBIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RED ORBIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku