Računalništvo, telefonija
26.05.2010 10:33
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spodbujanje gospodarstva, ki temelji na inovacijah

Paul Otellini, izvršni direktor podjetja Intel Corporation, je predstavil natečaj Intel Challenge 2010, s katerim želi podjetje pritegniti najboljše zamisli s področij raziskav in tehnologij ter spodbujati nova podjetja.
Paul Otellini, izvršni direktor podjetja Intel Corporation, je predstavil natečaj Intel Challenge 2010, s katerim želi podjetje pritegniti najboljše zamisli s področij raziskav in tehnologij ter spodbujati nova podjetja.

Paul Otellini, predsednik in izvršni direktor podjetja Intel Corporation, je v svojem govoru na Svetovnem kongresu o informacijskih tehnologijah (World Congress on IT ) v Amsterdamu povedal, da so inovacije in naložbe v informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) ključ do hitrejšega gospodarskega okrevanja in novih delovnih mest po vsem svetu. Predstavil je nove naložbe podjetja v izobraževanje in najavil natečaj Intel Challenge 2010, ki je namenjen novi generaciji bodočih podjetnikov.

Otellini je najavil natečaj Intel Challenge 2010, s katerim bo podjetje spodbudilo nastanek novih inovacij in podprlo naslednjo generacijo podjetnikov. Med poslovnimi načrti, ki jih bodo pripravili študenti, bodo najboljše finančno nagradili in jim tako pomagali uresničiti njihove zamisli. Kriterija za ocenjevanje poslovnih načrtov bosta njihov potencial za pozitivne družbene spremembe in dobičkonosnost naložbe, ki jo prinaša trženje novih tehnologij na področjih, kot so polprevodniki, mobilne in brezžične povezave, nanotehnologija ter biologija in medicina.

Natečaj Intel Challenge trenutno vključuje Evropo, Azijo ter Severno in Južno Ameriko. V letu 2010 se mu bodo v Evropi priključile nove partnerske ustanove in udeleženci iz Francije, Nemčije in Velike Britanije. Informacije o natečaju Intel Challenge so na voljo na naslovu: http://www.intel.com/education/highered/entrepreneur/.

»V naslednjem desetletju bo na trg zaposlitve vstopilo pol milijarde novih ljudi, kar pomeni, da bomo morali ustvariti pogoje, s katerimi bomo tako njim kot tudi obstoječim zaposlenim zagotovili ustrezna delovna mesta,« je povedal Otellini. »V podjetju Intel že več kot štiri desetletja zagotavljamo neverjetne inovacije in prepričani smo, da najboljše zamisli šele prihajajo. S pravimi naložbami v inovatorje in panoge prihodnosti bomo celotnemu svetu zagotovili pot h gospodarski rasti.«

Prijave prihajajo iz omrežja več kot 150 fakultet, na katerih podjetništvo poučujejo profesorji, ki jih je o področju inovacij v podjetništvu izobrazilo podjetje Intel. Udeleženci se bodo potegovali za denarne nagrade v višini 150.000 USD in bodo v času natečaja pod mentorstvom vodilnih strokovnjakov s področja podjetništva. Pri podjetju Intel pričakujejo, da bodo v okviru natečaja, ki bo potekal vsako leto, v naslednjih treh letih prejeli več kot 10.000 poslovnih načrtov.

Zmagovalci se bodo soočili na tekmovanju Intel + Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge, ki ga podjetje Intel in univerza Berkeley novembra organizirata na kalifornijski univerzi University of California. Končni zmagovalec se bo udeležil dogodka Annual CEO Summit skupine Intel Capital, kjer bo imel priložnost za druženje in izobraževanje s skoraj 600 izvršnimi direktorji podjetij, v katerih ima skupina naložbe, ter z vodilnimi predstavniki podjetij s seznama največjih svetovnih podjetij Global 2000.

Otellini se je zavezal, da bo Intel razširil svoje naložbe v izobraževanje in tehnološko pismenost. Novi cilj podjetja je, da svoje programe izobraževanja in tehnološka orodja razširi na 100 držav, obenem pa do leta 2014 osebne računalnike zagotovi 100 milijonom novih učencev in učiteljev letno.

Cilj programa »100 x 100« je del programa Intel World Ahead, ki ga je podjetje leta 2006 predstavilo na Svetovnem kongresu informacijskih tehnologij. Z njim želi podjetje trajnostno in cenovno sprejemljivo računalniško tehnologijo in povezljivost z internetom zagotoviti naslednji milijardi uporabnikov v državah v razvoju po vsem svetu. Od vpeljave programa do danes je podjetje v okviru programov, ki jih podpirajo vlade po vsem svetu, zagotovilo 40 milijonov novih osebnih računalnikov ter v zagotavljanje dostopa do interneta, ki temelji na širokopasovnih povezavah in brezžični tehnologiji WiMAX, vložilo 2,5 milijarde USD. »Intel je poleg tega izobraževanje o uporabi tehnologij v učilnicah zagotovil več kot 7 milijonom učiteljev v več kot 60 državah,« je dodal Otellini.

Ocene v najnovejših raziskavah kažejo, da panoga informacijskih in komunikacijskih tehnologij trenutno prispeva 2 odstotka svetovnih izpustov ogljikovega dioksida. Obenem pa lahko vpeljava tehnologij zmanjša izpuste ogljikovega dioksida za približno 15 odstotkov v vsaki panogi, saj povečuje energijsko učinkovitost in zmogljivost. Otellini je poudaril potencial energijsko učinkovitih računalniških tehnologij in predstavil vpliv, ki ga bodo imele načrtovane izboljšave Intelovih mikroprocesorjev. Pri podjetju ocenjujejo, da se bo ob porastu števila osebnih računalnikov na 2 milijardi poraba energije zmanjšala za polovico, zmogljivost pa se bo povečala za 17-krat.

Poleg tega informacijske in komunikacijske tehnologije posameznikom omogočajo, da se glede svoje porabe energije odločajo na podlagi pravih informacij. Raziskave so pokazale, da lahko z redno uporabo merilnika porabe električne energije v svojem domu letno prihranijo 31 odstotkov električne energije. Otellini je predstavil Intelov koncept nadzora porabe energije Home Dashboard, ki uporabnikom omogoča, da spremljajo porabo električne energije naprav v svojem domu, kar jih usmerja k večji energijski učinkovitosti pri vsakdanjih opravilih.


Prijavi napako v članku