Računalništvo, telefonija
14.02.2012 15:24
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletni iskalnik Wolfram Alpha Pro proti vsem

Wolfram Alpha Pro je iskalnik in pol!
Wolfram Alpha Pro je iskalnik in pol!

Uporabniki interneta dobro vemo, da so številni spletni iskalniki uporabni le pod pogojem, da izjemno natančno vemo, kaj iščemo in na kakšen način to poiskati. Zato ne preseneča, da pri običajnih iskalnikih v povprečju več kot četrtino časa namenimo iskanju vsebin med ponujenimi spletnimi povezavami in pet odstotkov izbiri primernih ključnih besed. To seveda ne drži za spletni iskalnik Wolfram Alpha, saj temelji na osnovi naravnega jezika.

Glavna razlika med iskalnikom Wolfram Alpha in ostalimi spletnimi iskalniki je način prikaza informacij. Iskalnik uporabniku namreč vrača konkretne odgovore na zastavljena vprašanja in ne le povezave na spletne strani, kot je to značilno za klasične spletne iskalnike. Ta koncept se je pri uporabnikih spleta zelo dobro prijel. Poleg tega se je Wolfram Alpha uveljavil celo znotraj spletnih aplikacij.

Zaradi vsesplošne priljubljenosti spletnega iskalnika Wolfram Alpha so se pri podjetju Wolfram Research odločili, da uporabnikom ponudijo še plačljivo različico iskalnika. Tu gre za Wolfram Alpha Pro. Ta omogoča dostop do večjega števila vsebin. Te so preglednejše in jih lahko po potrebi tudi poosebimo. Rezultati poizvedb so interaktivni (v formatu CDF), grafične ponazoritve je mogoče prenesti v več formatih, prav tako je mogoče spremeniti videz grafičnega vmesnika (velikost, barve, slog, naslovi in podobno).

Wolfram Alpha Pro omogoča iskanje želenih vsebin celo z vnosom slik, datotek ali lastnih podatkov. Nadvse zanimiva je tudi možnost generiranja poročil (na primer statistika uporabe) na osnovi uvoza lastnih podatkov. Za uporabo spletnega iskalnika Wolfram Alpha Pro je mesečno potrebno odšteti le preračunanih 3,77 evra. Študenti na mesec odštejejo le 2,3 evra. Spletni iskalnik Wolfram Alpha Pro lahko brezplačno preizkušamo do 14 dni. To se pa splača, a ne?


Prijavi napako v članku