Programska oprema
23.06.2006 12:32

Deli z drugimi:

Share

Spletni brskalnik Browsezilla namešča škodljivo kodo


Reklamni programi znajo biti še kako nadležni.

PandaLabs je odkrila, da Browsezilla, brezplačni spletni brskalnik dostopen na mnogih spletnih straneh, okuži računalnike z reklamnim dodatkom PicsPlace brez vednosti uporabnika. Ta adware, ki se aktivira ob vsakokratnem zagonu okuženega PC-ja, odpira vrsto spletnih strani za odrasle, čeprav niso vidne za uporabnika. Taktika ponarejanja tako povečuje števila obiskov the strani.

Browsezilla je aplikacija zelo podobna pogosto uporabljanemu brskalniku Mozilla in uporablja tudi dinosavra za svoj logo kar brez dvoma zbuja zaupanje uporabnikov. Ironija je to, da kreatorji trdijo da Browsezilla ponuja varnejši internet kot večina drugih, ker baje ne shranjuje zgodovine obiskanih strain ali favoriziranih seznamov Za spodbujanje k namestitvi uradna stran ponuja internet iskalne storitve. Kakorkoli, kot rezultat iskanja je vedno stran, ki vabi omenja potrebo po prenosu brskalnika za pridobivanje zahtevanih informacije.

Cilji ustvarjalcev Browsezille so enostavno finančni, ker brskalnik uporabljajo tisoče uporabnikov za generiranje fiktivnih obiskov spletnih strani, kar za lastnike the strani pomeni povečanje prometa in possledično večji profit. Del tega profita gre kreatorjem brskalnika. Negativni učinek za uporabnike je zmanjšanje pasovne širine zaradi porabe za obisk skritih strani. Poleg tega so lahko uporabniki nepravično otoženi obiskovanja pornografskih strani.

Ta novi adware je bil odkrit in nevtraliziran proaktivno s TruPrevent tehnologijami brez potrebe po predhodnem poznavanju le tega. Panda Software uporabniki so zaradi tega bili zaščiteni od samega začetka pojava te nove grožnje.


Prijavi napako v članku