Igralne konzole
29.08.2020 18:00

Deli z drugimi:

Share

Sonyjev PlayStation 5 je pred vrati – vse, kar morate vedeti pred nakupom

Sonyjev PlayStation 5 je pred vrati - vse, kar morate vedeti pred nakupom
Sonyjev PlayStation 5 je pred vrati - vse, kar morate vedeti pred nakupom

Sony bo konec letošnjega leta izdal novo izdajo svoje konzole PlayStation 5, in sicer dva različna modela. Standardni model in digitalno edicijo brez klasičnega diska. 11. junija je Sony prvič pokazala novo konzolo in naznanil prve igre, ki jih lahko pričakujemo. Točen datum izida konzole za zdaj še ni znan, Sony pa je že podaljšal vabila za PSN člane, ki imajo možnost prednaročila. Tudi cena za zdaj še ni znana, obstaja pa že kar nekaj špekulacij.

Kot rečeno nam je Sony svojo novo konzolo PlayStation 5 predstavil junija, in sicer v uro trajajoči seansi preko spleta. Spoznali smo tako digitalno, kot klasično izdajo naslednje generacije konzole. Po vsej verjetnosti lahko izid konzole pričakujemo nekje sredi božično-novoletnih praznikov.

Sony je napovedal proizvodnjo vsaj 10-ih milijonov PlayStation 5 konzol do konca marca 2021. Pričakujejo tudi močno porast povpraševanja, predvsem zaradi pandemije koronavirusa. Ob predstavitvi nove konzole smo lahko spoznali tudi novi “DualSense” kontroler in začetno “postavo” PlayStation 5 iger. V predstavitvenem “streamu” so bile vključene igre, kot so “Spider-Man: Miles Morales,” “Gran Turismo 7,” “Resident Evil: Village” in “Ratchet and Clank: Rift Apart.”

PlayStation 4 je najbolj popularna igralna konzola generacije. Po celem svetu je Sony prodal že več kot 100 milijonov konzol, od začetka novembra 2013, ko je PlayStation 4 izšel. V času izida bo PlayStation 5 tekmoval s prihajajočo Microsoftovo konzolo Xbox Series X, za katero prav tako ni točno znano, kdaj bo izšla, vendar pričakujemo, da bosta obe konzoli izšli v približno enakem obdobju.

Medtem ko sta novi PlayStation in Xbox konzoli od prodajnih polic oddaljeni le nekaj mesecev, konzoli PlayStation 4 in Xbox One beležite odlične prodajne rezultate. Spet seveda na račun korona krize, ki pa po drugi strani recimo Sonyju povzroča nemalo skrbi. Po zadnjih podatkih bi v prvi seriji naj Sony ravno zaradi pandemije zmanjšal kvoto proizvedenih PS5 konzol.

Sony je tudi potrdil, da bo za prednaročila na voljo omejeno število PS5 konzol, prav tako pa je podaljšal obstoječo ponudbo za člane PlayStation Network omrežja, ki imajo možnost, da novo konzolo naročijo direktno pri Sonyju. Samo nekateri člani bodo dobili ponudbo kar preko maila, lahko pa vseeno morda preizkusite srečo na Sonyjevi uradni spletni strani. Kljub temu, da podrobnosti o ceni in dostopnosti glede konzole PlayStation 5 še ni, smo izbrskali vse, kar vemo o prihajajoči konzoli.

SonyPlay Station 5: cena

Nova igralna konzola PlayStation 5 bo izšla v dveh različicah – ena s 4K Ultra HD Blu-ray diskom in ena “digitalna” izdaja brez diska. Za zdaj še ni jasno, ali bo digitalna konzola cenejša, sicer pa razlik med obema ni. Uradne novice glede cene konzole Sony še ni objavil, špekulacije in govorice pa se gibljejo nekje okrog $500 ali $600.

SonyPlay Station 5 lahko pričakujemo v ponudbi vseh večjih trgovcev. Največji na svetu, kot so Amazon, Best Buy, Target, in recimo GameStop, pa so že vzpostavili spletne strani, kjer sproti objavljajo uradne informacije o konzoli. Ko bodo prednaročila mogoča, vas bomo o tem seveda obvestili.

SonyPlay Station 5: specifikacije

Sony je potrdil, da bo konzola PlayStation 5 precej bolj zmogljiva od konzol PlayStation 4 in PS4 Pro. Nadgradnje vključujejo trdi disk in grafično kartico s tehnologijo “ray-tracing”.

Vas zanima več iz te teme?
PlayStation konzole

Prijavi napako v članku