Igralne konzole
17.10.2019 17:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sony z velikimi načrti za PS5 v letu 2020

Sony z velikimi načrti za PS5 v letu 2020
Sony z velikimi načrti za PS5 v letu 2020

Konec leta 2020 prihaja novi PS5 z novim, posodobljenim kontrolerjem. Prihajajoča Playstation konzola ima, kot lahko vidite, ime – PS5. To pa nikakor ni edina novost, ki smo jo pripravili za vas.


V ekskluzivnem intervjuju za spletni portal Wired je vodilni arhitekt projekta, mark Cerny, razkril kar nekaj zanimivih novosti, od datuma izida do informacij o novem in izboljšanem DualShock kontrolerju. Pa si poglejmo, kaj vse je trenutno znanega o težko pričakovani konzoli PS5.


Torej, kdaj bo PS5 izšel in kakšna bo cena?

Na PlayStation blogu je predsednik podjetja Sony Interactive Entertainment, Jim Ryan, potrdil datum izida, in sicer je napovedal, da bo naprava izšla med božično-novoletnimi prazniki leta 2020. Tudi naslednja Xbox konzola, ki je trenutno še vedno skrita pod imenom »Scarlett«, bi naj izšla v tem obdobju.


Kaj je trenutno znanega o igrah?

Glede na to, da je potrjena večsmerna kompatibilnost, vemo, da bodo na konzoli PS5 delale tudi PS4 in PSVR igre. Vse ostalo so za zdaj samo špekulacije in napovedi.


V kratkem blog zapisu glede nove konzole je Jim Ryan zapisal, da za PS4 pričakujemo kar nekaj velikih igričarskih imen. Med temi najdemo naslove, kot so Death Stranding, The Last of Us Part II in Ghost of Tsushima. Po vsej verjetnosti lahko pričakujemo, da bodo nekatere igre, kot je recimo Cyberpunk 2077, izgledale in delovale bolje na novi konzoli PS5. Razvijalec te igre, CD Projekt Red pravi, da ima v celotni fazi razvoja nenehno v mislih novo generacijo konzole.


V tem trenutku nimamo niti informacij o spletni ponudbi PlayStation 5 oz. ali bo Sony poskrbel za konkurenčno ponudbo »streaming« opciji Google Stadia. Kot verjetno veste, PS4 ponuja »streaming« storitev PlayStation Now, medtem ko je Microsoft predhodno zanikal, da se ukvarja s tovrstnimi storitvami. Kljub temu je od maja naprej aktualno poslovno sodelovanje med obema rivaloma, v sklopu katerega bi naj nastala nova oblačna »gaming« storitev.


Ne vemo prav veliko, kajne? Kaj pa vemo o specifikacijah novega PS5?

Trenutno imamo potrjene informacije o procesorju, in sicer bo centralna procesna enota osemjedrna 7nm Zen 2, ki temelji na seriji AMD Ryzen. Grafična procesna enota pa bo varianta linije Radeon Navi. PS5 bo imel podporo za 8K TV, 120hz »screen refresh« hitrost in pa podporo za 3D avdio. Specifikacije so zelo podobne tistim, s katerimi se lahko pohvali Xbox Scarlett.


Kaj je “sledenje žarkom”?

Gre za prav posebno tehniko, katero mojstri vizualnih efektov v Hollywoodu uporabljajo že dolga leta. Tehnika deluje na principu simuliranja odboja svetlobe od objektov, s čimer doseže posebne “life-like” grafične efekte. “Ray-tracing” tehnologija je trenutno že na voljo na najnovejših generacijah “gaming” računalnikov, katere poganja Nvidia RTX grafična kartica. Tokrat je Cerny zelo jasno obrazložil novo tehnologijo, da bi dokončno utišal govorice – “ray-tracing” pospeševanje ni imitacija programske opreme, temveč je tehnologija, vgrajena v grafično procesno enoto.

Vse jasno? Kaj je še pomembno?

Sony je med drugim potrdil še to, da se lahko nadejamo zmogljivega “solid-state” diska, ki obljublja hitrosti, s katerimi bodo zasloni nalaganja postali stvar preteklosti. Po pisanju portala Wired je eden od testov pokazal, da je Marvelova uspešnica Spider Man za nalaganje enega od ekranov pri konzoli PS4 potrebovala 15 sekund, medtem ko naj bi ta ista funkcija na konzoli PS5 potrebovala vsega 0,8 sekunde.

Optični disk sistema bo poganjal 4K Blu-ray-je in uporabljal 100 GB diska. Kljub temu, da sistem ne bo “download-only”, fizični medij ne gre nikamor. S tem želimo povedati, da bo še vedno potrebno nameščati igre, tako kot smo to navajeni od vsega začetka. Peter Rubin, ki je govoril o teh novostih, napoveduje, da bo PS5 omogočil večji nadzor nad tem, kaj bomo naložili na napravo. To pomeni, da bomo lahko namestili večigralski način igre, enoigralskega pa pustili za pozneje. Ali pa se bomo odločili za nemestitev celotne igre, enoigralsko kampanjo pa bomo izbrisali, ko jo bomo končali.

Kaj pa se dogaja s tako težko pričakovanim kontrolerjem?

To je v bistvu tema, ki je požela največ zanimanja v zadnjem času. Govorimo namreč o kontrolerju, ki uradno sicer ni poimenovan DualShock 5, vendar skoraj gotovo bo. Če gre sklepati po vseh dosedanjih govoricah, lahko pričakujemo kar nekaj zanimivih lastnosti. Eno je Sony poimenoval “adaptive triggers”. Najbolj enostavno lahko to razložimo na primeru primerjave streljanja z lokom in pištolo na drugi strani. Torej, če bomo streljali z lokom, bo občutek na kontrolerju drugačen kot v primeru streljanja s pištolo. Tudi občutek vožnje “off-road” vozila po razgibanem terenu bo nadgrajen.

Naslednja ključna novost je “haptic feedback”, ki bo nadomestil klasične tresljaje. Sony je v blog zapisu razložil, kaj točno je razlika med enim in drugim. “Z novo lastnostjo “haptic feedback” resnično čutimo zelo širok spekter odzivov naprave”, pravi Ryan. Kot primer je dal vožnjo z avtomobilom in nalet v zid. Z novo lastnostjo bo razlika med tem in recimo grobim štartom pri nogometu velika. S tem bo igralniška izkušnja še bolj realna, igralci pa bomo po napovedih Sonyja imeli boljši občutek za samo igranje.


Kontroler, ki naj bi za polnjenje uporabljal povezavo USB Type-C, bo po vseh napovedih težji od prejšnjega DualShock 4 kontrolerja in lažji od trenutnega Xbox kontrolerja.

Ša drugi pomembni detajli

Povratna kompatibilnost z igrami PS4 je potrjena. To isto lastnost bo ponudil tudi Xbox Scarlett, in sicer za Xbox One in vse igre Xbox in Xbox 360. Proizvajalci konzol in iger so enostavno ugotovili, da nima smisla siliti ljudi v nakupe zgolj novih iger, temveč so se sprijaznili s tem, da bodo nekateri med njimi uporabljali igre nekaj let.


Tudi kompatibilnost s konzolo PSVR je v igri, in sicer preko nove naprave PSVR 2 – ta bi naj bila brezžična, podpirala pa naj bi tehnologijo “eye tracking”. Wired je opozoril tudi na manjšo luknjico na kontrolerju, ki bi lahko nakazovala, da bi Sony lahko razvijal svojega glasovnega asistenta. Z njim je pred časom že eksperimentiral v kontekstu nosljive tehnologije in koncepta pametnega doma.

Vas zanima več iz te teme?
PlayStation konzole

Prijavi napako v članku