Strojna oprema
21.01.2009 12:10
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sony z novo linijo varčnih LCD televizorjev

Pri Sonyju so naredili resen korak k ohranitvi našega planeta, s proizvodno linijo nove serije Bravia LCD-jev, ki skrbijo za samodejni izklop, kadar ne zaznajo gledalca pred seboj. Bravia V5, ki bo izšla na vseh pomembnih svetovnih trgih, je opremljena z majhnim senzorjem vgrajenim pod samim zaslonom, ki skrbi za natančen nadzor gledalčeve dnevne sobe. Če vsi domači zapustijo prostor, senzor tako izklopi napajanje LCD ekrana in ga ponovno vklopi, ko se nekdo vrne. Takšna tehnologija bi naj zmanjšala porabo energije tudi do 50 odstotkov.

V povprečju naj bi tako LCD velikosti 40 palcev serije V5 porabil slabih 129 vatov energije, medtem ko njegov predhodnik gromozanskih 217 vatov. Za dodatno varčnost so pri Sonyju poskrbeli še s posebnim »low energy« gumbom, predhodnike katerega bi lahko iskali v že skoraj pozabljenih analognih ekranih. Gumb namreč poskrbi za popoln odvzem energije, medtem ko ostali LCD-ji tudi v fazi mirovanja trošijo 0.06 vatov dragocene energije.

Sonyjevo osredotočenje na gradnjo varčnejših sprejemnikov je prav gotovo odgovor na številnejše ekološko osveščene in varčne kupce. Takšne naprave bodo namreč porabile manj elektrike, s tem pa znižale stroške in obenem naravo obvarovale pred nekaj kubičnimi centimetri škodljivih izpustov. Nova serija V5 bo presegla standarde EnergyStar 3.0 in bo na voljo v drugi polovici letošnjega leta. 40-palčni model bo na voljo za dobrih 2000 ameriških zelencev, medtem ko bo 46-palčni še nekoliko dražji.


Prijavi napako v članku