Računalništvo, telefonija
25.05.2011 13:14
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sony z ekstremno upogljivim organskim e-papirjem

Upogljivi e-papir podjetja Sony je kot nalašč za pripravo oblikovno zanimivih e-bralnikov.
Upogljivi e-papir podjetja Sony je kot nalašč za pripravo oblikovno zanimivih e-bralnikov.

Prodaja elektronskih knjig onkraj luže narašča z vrtoglavo hitrostjo. Mnogi celo verjamejo, da bo v bližnji prihodnosti le še peščica ljudi za izobraževanje in kakovostno preživljanje prostega časa uporabljala papirnate knjige. Za izjemen uspeh prodaje elektronskih knjig so seveda najbolj zaslužni bralniki elektronskih knjig. Ti so namreč postali že dovolj kakovostni, da lahko z njimi ob kavici, v prostem času ali pred spanjem preberemo dober roman, kriminalko ali celo strokovno literaturo.

Z namenom, da bi elektronske knjige lahko postale še kompaktnejše in to kljub občutno večjem zaslonu, so pri podjetju Sony pripravili ekstremno upogljivi organski elektronski papir. Računalniški gigant je udeležence konference SID International Symposium dejansko presenetil z e-papirjem, ki je grajen na osnovi matrike TFT, v debelino meri zgolj 120 mikrometrov in se lahko pobaha s kar petmilimetrskim polmerom ukrivljenosti. Ekstremno upogljivi organski e-papir po diagonali meri kar 13,3 palcev oziroma 33,8 centimetrov in slike prikazuje z ločljivostjo do 1.600 x 1.200 točk.

Kontrastno razmerje upogljivega črno-belega e-papirja podjetja Sony znaša 10 : 1. Po navedbah izumiteljev je novinec sila enostaven za izdelavo, odporen na mehanske poškodbe in prijazen do okolja (nižja temperatura izdelave) ter nudi visoko ostrino in dobro berljivost iz vseh vidnih kotov. Podjetje Sony žal ni želelo razkriti, kdaj bo njihov novi zaslon nared za množično uporabo. Po vsej verjetnosti jih bomo na trgu ugledali šele v naslednjem letu. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku