Varnost
16.06.2021 07:38
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sodobna zavarovanja za IT in tehnološka podjetja

Cyber zavarovanje in zavarovanje poklicne odgovornosti na voljo tudi slovenskim tehnološkim podjetjem.

Kljub temu da tehnološka podjetja običajno sledijo razvoju tveganj, ki se pojavljajo kot posledica pospešene digitalizacije, so nekatera tveganja nepredvidljiva, finančne posledice ob škodnem dogodku pa lahko neobvladljive. Poleg aktualnih kibernetskih tveganj zavarovalni strokovnjaki ocenjujejo, da je največje tveganje za obstoj tehnološkega podjetja morebitna tožba naročnikov ali drugih oškodovancev iz naslova poklicne odgovornosti.

Obvladovanje ključnih tveganj mora biti proaktivno

Na zavarovalnem trgu se dnevno srečujejo s povpraševanjem tehnoloških družb ali samostojnih podjetnikov, ki so ob podpisu pogodbe z naročnikom ali tujo pogodbeno agencijo soočeni z zahtevo po predložitvi dokazila o ustrezno sklenjenem zavarovanju poklicne odgovornosti in cyber oz. kibernetskem zavarovanju. Priporočljivo je proaktivno obvladovanje tveganj tudi s pomočjo zavarovanja, ne glede na pogodbene zahteve naročnikov. 

Poklicna napaka ali kršitev pogodbe lahko vodita do odškodninskega zahtevka 

V primeru težav pri izvedbi oz. implementaciji tehnološke rešitve se naročnik in izvajalec storitve (tehnološko podjetje) običajno poskušata dogovoriti za odpravo napake ali pomanjkljivosti. V kolikor to ni izvedljivo, naročniki uveljavljajo nadomestilo škode z odškodninskim zahtevkom. V primeru sklenitve ustreznega zavarovanja poklicne odgovornosti (angl. Professional Indemnity Insurance) zavarovalnica plača stroške odvetnika, ki vas bo zastopal v primeru odškodninskega zahtevka. V kolikor se ugotovi vaša odgovornost, zavarovalnica izplača odškodnino namesto vas.   

Najpogosteje se zavarovanje ureja pri največjih svetovnih zavarovalnicah, ki imajo globalne izkušnje z obravnavo odškodninskih zahtevkov in so prisotne tudi na največjem zavarovalnem trgu za specialna zavarovanja, v okviru Lloyd’s of London.

Porast cyber oz. kibernetskih incidentov tudi v Sloveniji

Ob vedno večji družbeni odvisnosti od sodobnih tehnologij pri poslovanju se izjemno povečuje obseg osebnih in poslovnih informacij v lasti tretjih oseb. Informacije, ki jih podjetja hranijo v digitalni obliki, so izpostavljene kršitvam zaupnosti podatkov (angl. data breach) s strani naklepnih hekerjev in neprevidnih zaposlenih. Izgubljen prenosnik, prešibko geslo ali domišljeno ustvarjeno lažno elektronsko sporočilo (angl. phishing email) lahko vodijo do obsežne kršitve zaupnosti podatkov in posledično visokih stroškov zaradi GDPR direktive.

Kibernetski kriminal se stalno spreminja in izkorišča nove možnosti uporabe sodobnih tehnologij. V publikaciji »The Global Risk Report 2021« je tveganje nedelovanja kibernetske varnosti uvrščeno med največja globalna ekonomska tveganja, ki ogrožajo poslovanje podjetij. Zavarovalnice so se ob pojavu novega tveganja odzvale s ponudbo cyber oz. kibernetskega zavarovanja, ki zagotavlja kritje škode oz. stroškov iz naslova kršitve zaupnosti podatkov in drugih posledic hekerskih napadov.

Ob varnostnem incidentu so z namenom omejitve možnosti kršitve zaupnosti podatkov in posledično odškodninske odgovornosti, ohranitve ugleda podjetja in finančnih posledic, v okviru cyber zavarovanja kriti tudi stroški IT svetovalcev in forenzikov, PR storitev, odvetnikov, obnovitve podatkov in poškodovane opreme ter potrebnih aktivnosti zaradi postopkov regulatorja, informacijskega pooblaščenca. Aktualno je tudi kritje škode iz naslova obratovalnega zastoja podjetja zaradi hekerskega napada, kot tudi morebitna zahtevana denarna nakazila, posledice izsiljevalskega programa ali DDoS napada.

Številna podjetja, ki so bila tarča kibernetskega napada, se ne sprašujejo »ali«, temveč »kakšna škoda je lahko povzročena«.

Več najdete na www.advisio.si

Zakaj skleniti zavarovanja preko Advisia?

  • Edina družba v regiji z licenco Broker at Lloyd’s,
  • zagotovimo več ponudb,
  • prilagojeno zavarovanje,
  • zadovoljni zavarovanci,
  • specialisti za zavarovanja IT družb,
  • koordiniramo uveljavljanje škod.
Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben od drugih podpornih storitev. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno nalogo, ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več