Računalništvo, telefonija
01.07.2015 12:29

Deli z drugimi:

Share

SmartIS gradi prvi hrvaški superračunalnik v vrednosti 4,7 milijona evrov

SmartIS na Reki postavlja najzmogljivejši superračunalnik v regiji Adriatic , s katerim hrvaška znanstvena srenja pridobiva sodobno infrastrukturo za raziskave in razvoj.
SmartIS gradi prvi hrvaški superračunalnik v vrednosti 4,7 milijona evrov
SmartIS gradi prvi hrvaški superračunalnik v vrednosti 4,7 milijona evrov

Vseučilišče na Reki je s slovenskim podjetjem SmartIS sklenilo pogodbo za dobavo in izgradnjo superračunalnika Burja, v vrednosti 4,7 milijonov evrov. Gre za največjo investicijo in prvo fazo projekta »Razvoj raziskovalne infrastrukture v Kampusu Vseučilišča na Reki«, s katerim bodo za 24 milijonov evrov evropskih sredstev opremili štiri laboratorije. SmartIS je posel pridobil na osnovi javnega razpisa, ki je trajal eno leto in je bil prvi javni razpis na Hrvaškem, ki je temeljil na razpisnem dialogu ter na kakovosti in ne na najnižji ceni ponudbe. Podjetje bo v okviru pogodbe izvedlo celovito storitev – dobavo, namestitev in testiranje kakor tudi tehnično podporo v 5-letni garancijski dobi.

Burja, ki bo začela delovati oktobra, po specifikacijah zmogljivosti postavlja reško vseučilišče na 32. mesto med raziskovalnimi ustanovami ter na 59. mesto med vseučilišči. Superračunalnik se namreč uvršča na 249 mesto med vsemi superračunalniki na svetu, od katerih se večina nahaja v ZDA, na Japonskem, Kitajskem ter v Nemčiji in Franciji.

»Znanstveniki iz cele hrvaške bodo pridobili infrastrukturo, ki jim bo omogočala, da se bodo enakopravno kosali z drugimi znanstveniki v EU in svetu,« je povedal prof. dr. Zlatan Car, prorektor za informatizacijo ter predstojnik Centra za napredno računanje in modeliranje Vseučilišča na Reki.

Nakup in postavitev superračunalnika sta prva koraka projekta. »Tretji korak je razvoj reške industrije, izgradnja znanstveno – tehnološkega parka na 70.000 kvadratnih metrih ter revitalizacija reške industrijske zapuščine,« je pojasnil prof. dr. Pero Lučin, rektor Vseučilišča na Reki.

Superračunalnik, ki temelji na strežnikih Bull bullx DLC B720, kot prvi in edini na svetu uporablja 16-procesorske tehnologije Intel. Ti strežniki so oblikovani za simetrično multiprocesiranje, kar bo Burja s pridom izkoriščala, saj je v prvi vrsti namenjena raziskavam in razvoju na polju biotehnologije, biomedicine ter tehničnih in naravoslovnih znanosti.

»Reško vseučilišče je javni razpis izredno dobro pripravilo. To nam je omogočilo, da smo jim v danem cenovnem okvirju lahko ponudili najsodobnejše tehnologije. Dejansko so za svoj denar dobili najboljše, kar je v tem trenutku na trgu,« je povedala Zdravka Zalar, direktorica podjetja SmartIS.

V podjetju SmartIS so v superračunalnik poleg visokozmogljivih procesorskih tehnologij vključili inovativno pomnilniško rešitev, ki prek avtomatizacije prenašanja podatkov velikega obsega na tračne medije pomembno znižuje stroške hranjena podatkov. Dodatno stroškovno optimizacijo bo omogočil sistem toplovodnega hlajenja, ki ga odlikujejo nižji stroški porabe električne energije, ob učinkovitem hlajenju ter visoki zanesljivost in izkoristku superračunalnika.

Za SmartISove strokovnjake je Burja že tretji superračunalnik. Lani so postavili superračunalnik Rudolf na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu, sodelovali pa so tudi pri postavitvi Ljubljanskega superračunalniškega centra ADRIA na ljubljanskem Turboinštitutu.


Prijavi napako v članku